Konserwujemy mięso wieprzowe przez solenie i peklowanie. Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam Zapraszam na stronę : KLIK Karczek duszony w sosie własnym SKŁADNIKI: karkówka - 80 dag sól i pieprz mąka do obtoczenia liść laurowy tłuszcz do smażenia wegeta PRZYGOTOWANIE: Mięso opłukać(...)mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć mięso do garnka, podlać wrzącą wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, zagęścić sos mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusismażenia. Przygotowanie: Kawałki kurczaka pokroiłam, obtoczyłam w jajku i obtoczyłam w panierkach. Muszę przyznać, że panierka z Winiar jest bardziej wydajna. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Sosy również szybko przygotowałam z papierka, dodając do dipu słodko-kwaśnego tylko majonez i ketchup, a do sosu serowego majonez i śmietanę (bo nie miałam jogurtu). Jak dla mnie lepsze
Aga w kuchniUwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka(...)Następnie podsmażamy je na oleju. Dodajemy do nich starte sery (lub pokrojone w drobną kosteczkę) i zalewamy śmietaną. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia wszystkich serów. Na końcu wsypujemy do sosu zawartość torebki zielonej herbaty oraz drobno posiekane listki świeżej bazylii. Podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle
Aga w kuchniSkładniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy(...)garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką
Aga w kuchnipasuje praktycznie do każdego dania. Zarówno wytrawnych makaronów czy zup, jak i słodkich ciast. Dzisiaj podaję Wam moją propozycję na dynię z makaronem. MAKARON Z INDYKIEM I DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół(...)dusić do miękkości dyni. Gdy dynia będzie miękka, dodać usmażonego wcześniej indyka i zalać śmietaną. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Smacznego
Zgrabne Gotowanieprzepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka(...)bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne z grzybami i bakłażanem - gotowaniena102 z bloga Kuchenne szaleństwa Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Makaron z sosem pomidorowym - Ania z bloga Pani Paszczakowa Gotuje Makaron z sycącym sosem z trzech serów - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu
Chilli Czosnek i Oliwapokombinowałam" i wyszło takie coś... Składniki: pęczek rzodkiewek 1 papryka żółta 15-20 oliwek 2 pomidory-najlepsze byłyby koktajlowe mała sałata rzymska lub lodowa cebulka czerwona natka, szczypiorek Na sos : olej słonecznikowy sól, pieprz musztarda sok z cytryny miód ewentualnie ząbek lub dwa przeciśniętego czosnku Przygotowanie: Umytą rzodkiewkę i paprykę pokroić Sałatę umyć i postrzępić drobno Oliwki jeśli duże(...)grube kawałki (wcześniej można sparzyć, by pozbyć się skórki, posypać solą, kiedy puszczą sok odlać, takie włożyć dopiero do sałatki) Cebulę drobno pokroić Składniki wymieszać, posolić, polać przygotowanym sosem ( powinien mieć smak słodko - kwaśny ), ponownie wymieszać. Gotowe :) - smacznego
Proste Potrawypracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie i pieczenie. Trzeba to zdecydowanie zmienić, bo wierzę, że z niecierpliwością czekacie na nowe przepisy. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wyborny sos, który możecie przygotować w wolnowarze (lub tradycyjnie, jeśli ktoś nie posiada tego urządzenia). Jest aromatyczny i jesienny, śliwki węgierki dają mu fajną słodycz, a po długim gotowaniu tworzą gęsty(...)sos, który otacza delikatne mięso. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kaszy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmój K. przywiózł do domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy do smażenia(...)łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIdużo czasu na gotowanie, dlatego wciąż poszukuje pomysłów na szybki i prosty obiad. Dzisiejsza propozycja to właśnie takie danie. Mój ulubiony makaron w delikatnym kremowym sosie serowym z chrupiącym dodatkiem w postaci pestek słonecznika. Naprawdę warto wypróbować ten przepis bo efekt jest zaskakująco przyjemny dla podniebienia :) Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300g różnych rodzajów żółtego sera(...)kostkę sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy obficie pieprzem. Słonecznik prażymy na osobnej patelni. Ugotowany makaron dorzucamy na patelnie i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerz i posypujemy prażonym słonecznikiem. Możemy ozdobić listkiem bazylii. Smacznego
Kolizje SmakówSos tatarski Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych pół słoika marynowanych pieczarek majonez sól, pieprz Wykonanie: Jajka, ogórki i pieczarki ścieramy na grubej tarce. Dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitypomysł, to danie, które przygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy(...)zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem
Kulinarne przygody GatityPrzez jarstwo rozumieć należy wszystko co czyni człowieka jarym, krzepkim, mocnym, hożym, pogodnym, wesołym.” Reasumując: jarosz i wegetarianin to synonimy. Obydwoje wybierają dietę roślinną bądź warzywno-białkową. JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM /własny;/ 8 jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 3-4 słoiczki tartego chrzanu (te 180g) 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz(...)odrobina cukru Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju. Wrzucam chrzan ze słoiczków, chwilę przesmażam, po czym dodaję śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję, a do gotującego się sosu wrzucam ugotowane na twardo i obrane jajka. Chwilę podgrzewam i i wyłączam palnik. Podaję z ugotowaną na sypko kaszą jęczmienną. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiczosnku WYKONANIE: Bułkę namoczyć w mleku. Dodać do mięsa bułkę, jako, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Pulpety wyrobić, gotować ok 20 min na wodzie. Wyjąć, a na wywarze zrobić sos. Można do smaku dodać kostkę rosołową. Do wywaru sporządzamy zawiesinę z mąki, mleka i łyżeczki musztardy. Zagęszczając wywar cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Dodajemy pulpety(...)gotujemy jeszcze z sosem 5 min żeby wszystkie składniki się ładnie połączyły.Podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewy