zjadła. Zazwyczaj pada odpowiedź: naleśniki lub placki ziemniaczane. Zarówno jedne jak i drugie można podać na kilka sposobów: na słodko, z cukrem, twarożkiem, na ostro, z różnymi sosami czy farszami. J ak byłam dzieckiem uwielbiałam placki ziemniaczane z cukrem, potem do cukru doszedł kleks śmietany, moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka. O statnio jednak(...)najbardziej smakują nam placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki granulowanego, pół łyżeczki majeranku
Moja kraina smakówPolish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w wielu placówkach gastronomicznych. Grillowana lub smażona kiełbasa w bułce do hot-dogów, w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław podbiła podniebienia (i serca prawdopodobnie też ;)) wielu mieszkańców, a restaurator Michael Symon, wspominał o niej w programie "The Best Thing I Ever Ate" na kanale Food(...)duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu. Bułki naciąć. Kiełbaski ponacinać
Zielona KuchniaGołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję gorące od razu, nikt nie wytrzyma dłużej:) Rada: następnego dnia można podpiec je w piekarniku lub podgrzać w garnku z dodatkiem sosu pomidorowego. Wystarczy passata lub przecier z łyżeczką cukru pudru i ulubionych ziół. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniPolacy bardzo lubimy grzyby, szczególnie chętnie sięgamy po grzyby leśne, które nierzadko zbieramy samodzielnie. W sezonie najczęściej przyrządzamy świeże grzyby w postaci zup i sosów. Jednak przepisów na grzyby i sposobów ich przyrządzania oraz przechowywania jest znacznie więcej. Warto się nimi zainteresować, gdyż pozwalają cieszyć się smakiem pysznych grzybów także poza sezonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowywanie świeżych grzybów Zwykle grzyby(...)trafiają na nasz stół w postaci zup i sosów. Niezależnie od sposobu przygotowania, każdy przepis na grzyby każe je poddać obróbce termicznej, gdyż nawet te jadalne mogą spowodować problemy trawienne, jeśli nie są całkowicie miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pamiętajmy, że choć każde grzyby można gotować i dusić, jednak nie wszystkie nadają się do smażenia. Grzyby dusi się zwykle we własnym
Kulinarne Przebojebyła przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna. Podaję przepis na moją tradycyjną 700 g bakłażana 250 g gotowego sosu pomidorowego 250 g sera mozzarella 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano sól i pieprz do smaku mąka oliwa z oliwek extravergine świeża bazylia opcjonalnie gotowany bób Pokrój bakłażana(...)mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz. Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią, mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I czynność powtarzałam do chwili, kiedy
Z Kuchni Do KuchniTeraz kiedy w końcu się odważyłam i spróbowałam, tak mi zasmakowały, że przyrządzam z nimi dość często sałatki. Tym razem postawiłam na krewetki w obiedzie. Wymieszane z makaronem i sosem śmietanowym wyszły obłędne w smaku. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie, idealne na piątkowy, bezmięsny obiad. Składniki: * 300 g makaronu spaghetti * pół kg krewetek koktajlowych * pół drobno posiekanej cebuli(...)chwilę mieszając. Następnie wlać śmietanę, mleko, doprawić solą. Całość gotować na małym ogniu około 2 minut od momentu zagotowania. Na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać, aby ser w sosie się rozpuścił. Wyłączyć palnik grzewczy. Do tak przygotowanego sos dodać ugotowany makaron i całość wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki
Zrób to smaczniegłówki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie szczypta granulowanego czosnku* 2 łyżki suszonej cebuli płatki* 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki(...)bułkę dodajemy stopniowo. Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu. Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę i przyprawy. Mieszamy składniki. Wkładamy nasze gołąbki, zmniejszamy gaz. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu
Słodkie okruszkimakaron w orientalnym stylu. Składniki: 200 g makaronu udon 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru olej do woka 6 grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki cukru palmowego świeża kolendra Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną paprykę, (uprzednio ugotowane) pokrojone w paski grzyby, posiekany imbir i czosnek. Następnie dodajemy sos sojowy, makaron i smażymy na dużym ogniu. Dodajemy sos ostrygowy i cukier palmowy. Dokładnie łączymy. Podajemy z posiekaną kolendrą
R'n'G KitchenSezon na truskawki w Szkocji w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować pyszne wiosenno - letnie danie - makaron z białym serem i sosem truskawkowym . Przepis na to danie podpatrzyłam w książce Malwiny - Lunchbox na każdy dzień. To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami na działce u babci ;) Jest to bardzo proste, letnie danie, które idealne sprawdzi się(...)upalne dni. Gorąco polecam! Makaron z białym serem i sosem truskawkowym Składniki na 2 porcje: 200-250g makaronu (użyłam makaron typu świderki) 250g białego sera 3-4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru (lub do smaku) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego 300g dojrzałych truskawek sól, pieprz mięta do dekoracji
Codzienne GotowaniePrzepyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego 2 łyżki sosu ponzu (ew. 1,5 łyżki sosu sojowego+1/2 łyżki cytryny) 1 łyżka czarnego sezamu Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy. Sosy mieszamy z sezamem. Dodajemy do mięsa, dokładnie łącząc. Układamy na blaszce i zapiekamy 30 minut w 180°C , później 10 minut
R'n'G Kitchengęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki. Lipcowy podwieczorek dla każdego! Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami wewnątrz ust i nutą wanilii, a do tego miodowo-cytrynowy sos, odświeżające kleksy jogurtu i listki mięty, jeśli ktoś ma ochotę ;) Łatwo, szybko i w smakach lata. Zasiadajcie zatem do stołu i cieszcie się słodkim momentem razem ze mną, zatapiając zęby(...)szklankę mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru 2 garści leśnych jagód/ borówek amerykańskich olej do smażenia Sos miodowy: 2-3 łyżeczki płynnego miody 1-2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: jogurt naturalny listki mięty świeże jagody cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta
Kuchnia w Słońcu Skąpanasałata (u mnie pół sałaty lodowej i kilka listków sałaty strzępiastej) 3 pomidory 1-2 czerwone cebule 200 g boczku w plastrach 1 awokado 2 op. mozzarelli w zalewie Sos: 4 łyżki majonezu 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 2 małe korniszony granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowujemy sos. Majonez łączymy z musztardą oraz octem winnym(...)obieramy ze skórki, kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę kroimy na plasterki. Boczek wysmażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Tortillę podgrzewamy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy ją sosem. Wykładamy sałatę, pomidory, cebulę, awokado, mozzarellę oraz pokruszony boczek. Całość zwijamy dosyć ściśle. Podajemy po przygotowaniu
Smaki Na TalerzuFilet z kurczaka w sosie śmietanowym to wyśmienite danie , którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Ocet balsamiczny użyty do przygotowania sosu to strzał w dziesiątkę:) Wyraźnie podwyższa walory smakowe tego dania i staje się ono bardzo wykwintne. Filet podałam do ryżu ugotowanego na żółto z przyprawą curry. Również wersja z ziemniakami z pewnością … Czytaj dalej Filet z kurczaka(...)sosie śmietanowym Artykuł Filet z kurczaka w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mną