sosy - 72234 przepisów (strona:808/4816)

Zapiekanka pasterska z batatami 160

sałatą. Zapiekanka pasterska z batatami ma tę ogromną zaletę, że można przygotować ją dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce – gdy zjawią się goście, wystarczy ją zapiec. Smak sosu przypomina sos do spaghetti – zawsze nie możemy się powstrzymać przed wyjadaniem z patelni. Makaronu nie ma – jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej(...)warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów (ok. 3 średnie lub 2 duże sztuki) 3 łyżki masła lub oliwy

Poezja smaku
Świderki z bakłażanem i kurczakiem 128

łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Przygotowanie marynaty: dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy(...)kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy

Pomysłowa kuchnia
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 150

mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe. Drugi sposób jest taki, że warzywa pakujemy do pojemników i przestudzone wstawiamy do lodówki. Składniki na zupy mrozimy. W ciągu tygodnia, wieczorem wyciągamy(...)Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki Sos sojowy 6 łyżek Sos hoi sin 1 łyżka Sos sriracha 1 łyżka Tymianek suszony 2 łyżeczki Oregano suszony 2 łyżeczki Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki Majeranek 1/2 łyżeczki Artykuł Menu na tydzień

Niedzielny kucharz
Krem z dyni i ciecierzycy 137

ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Zupę można podać z „wkładką”. U mnie to polędwiczka wieprzowa w sosie sojowym i musztardzie. Polędwiczkę kroję w plastry i ugniatam dłonią. Smaruję musztardą i polewa sosem sojowym. Odstawiam na trochę – gdy mam czas, leży w marynacie nawet całą noc. Jeśli(...)leży tyle, ile może. Czasem kilka minut ;) Na rozgrzaną patelnię wylewam niewielką ilość oleju, dodaję sos sojowy i mięso. Smażę krótko z dwóch stron uważając, aby sos za mocno się nie przypalił. Porcja ma ok. 410 kcal

Kucharzyca
Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) 138

Lutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki(...)rodzaje papryki obrać ze skórki i drobno pokroić. Warzywa przełożyć do pomidorów, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. W razie potrzeby mocniej doprawić. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Artykuł Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 175

bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki.  Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe z bazylią kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM(...)przykryciem do miękkości warzyw. Całość blenduję na gładką masę. Dodaję przyprawy, sól i pieprz do smaku - ze solą należy uważać, ponieważ nie płuczę ugotowanego makaronu. Zagotowuję. Do tak przygotowanego sosu wrzucam makaron, mieszam dokładnie.  Pietruszkę siekam drobno, łączę ze sosem.  Przed podaniem posypuję prażonymi pestkami dyni, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Francuskie tosty Croque Madame 177

kawiarniach dostępne są obie wersje tej smacznej przekąski. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba tostowego -kilka plasterków szybki -2 jajka -100 g tartego żółtego sera -4 łyżeczki musztardy -szkl. sosu beszamelowego -olej do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie Chleb tostowy delikatnie zrumienić w piekarniku lub na patelni. Na blaszce ułożyć 2 kromki chleba. Posmarować musztardą i grubo polać sosem beszamelowym(...)sosie ułożyć połowę żółtego sera. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na serze. Przykryć drugą kromką chleba i całość zalać sosem beszamelowym i posypać pozostałym serem. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec kilka minut do rozpuszczenia się sera i zarumienienia całości.  Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć 2 jajka sadzone i posypać soląi pieprzem. Gotowe

Zielona Kuchnia
Najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT 147

cebule – 1 marchewka – 2-3 gałązki natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu – 1 średnia kapusta włoska Składniki na sos pomidorowy: – 2 l bulionu – 500g przecieru pomidorowego – 3-4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki suszonego(...)zalewamy nim gołąbki. Całość stawiamy na gazie i pod przykryciem gotujemy przez około 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania nie mieszamy gołąbków. Bulionu nie wylewamy. SOS: Przecier pomidorowy, kilka łyżek bulionu (z gotowania gołąbków) i śmietankę oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty – dolewamy bulionu. Sos możemy przelać do garnka

Be Fit Be Strong
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą 208

otaczamy w oliwie z czosnkiem i ponownie zdejmujemy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia.  Robimy sos pomidorowy: Do cebuli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno krojone listki bazylii, pieprz  mielony i sól do smaku. Razem dusimy(...)przykryciem około 10 minut. Połowę sosu dodajemy do makaronu i razem mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy i kładziemy kolejno: połowę plastrów bakłażana makaron z sosem pomidorowym połowę sera mozzarella pozostałe plastry bakłażana resztę sosu pomidorowego resztę mozzarelli pomidory koktajlowe Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 35 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam na grzałkach: dolna

Smak mojego domu
Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą 132

Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą to świetne danie na jesienny obiad. Kremowy sos, soczysty kurczak oraz dynia to pyszny i sycący posiłek. Inne przepisy na dania z dynią znajdziecie TUTAJ . Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku . Danie robi się dość szybko, a dodatkowo jest „jednogarnkowe”. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 350 g dyni(...)chwili dodać dynię, soczewicę oraz przyprawy. Na patelnię wlać bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać obsmażone filety oraz śmietankę. Zagotować i poczekać aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Artykuł Pierś kurczaka w sosie z dynią i soczewicą pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Mięso z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym z ryżem 200

Mięso mielone z indyka z papryką i pieczarkami w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym podane z ryżem, no pycha obiad jak nic! Powiem Wam szczerze, że mięso mielone z indyka uwielbiam, pod każdą postacią, czy podane jako kotlety, gołąbki czy składnik sosu, najczęściej pomidorowego lub pieczarkowego. Szybko się przygotowuje, można fantazjować i szaleć. Dziś danie z mięsa mielonego i sosu pomidorowego

Zasmakuj Kuchni
Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS 145

Fasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę(...)białym sosie Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 4 duże cebule, 5 ząbków czosnku, masło pół na pół z olejem, suszony czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki, dwie łyżki mąki pszennej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zrób tak: fasolę namocz w wodzie przez 12 godzin, następnie gotuj aż zrobi się miękka z dodatkiem wszystkich przypraw. Cebulę pokrój w pióra, czosnek

Kulinarna Polska
MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z MAKARONEM I KUKURYDZĄ 163

kilka minut, lekka, zdrowa i prosta w przygotowaniu meksykańska sałatka z makaronem i kukurydzą. Sałatkę możesz zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na lunch. Dodatkiem do sałatki jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku, wędzonej papryki i soku z limonki. Składniki: 300 g makaronu ( ja użyłam makaronu uszka lubella) puszka czerwonej fasoli ugotowana kolba kukurydzy lub puszka(...)kukurydzy 15 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 cebulki dymki 2 łyżki oliwy Składniki na sos: 100 g naturalnego jogurtu 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Przelewam przez sitko, odkładam

Kukuleczki
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 136

Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru lub miodu 4 łyżki wody 2-3 łyżki oleju Pęczek bazylii Przygotowanie: Krok 1 Mocno rozgrzej wok lub duża patelnię. Wlej(...)nią 2 łyżki oleju i wsyp posiekane szalotki, czosnek, rzodkiewki i papryczkę. Smaż 1-2 minuty mieszając. Krok 2 Wyłóż na patelnię mięso, wlej sos sojowy, sos rybny i wsyp cukier, wymieszaj i przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniaj mięso na drobne kawałki. Smaż około 5 minut. Następnie wlej do mięsa kilka łyżek wody, łyżką zeskrob wszystkie kawałki warzyw i mięsa

Niedzielny kucharz