szpinaku * 30 dkg żółtego sera * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * 2 ząbki czosnku * przyprawa gyros * 1,5 szklanki mleka * gałka muszkatołowa * sól * masło * olej * mąka * bazylia, oregano Zrobiłam sos beszamelowy. Masło ok. 2-3 łyżki roztopiłam w garnku i dodałam 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i dolewałam małymi porcjami mleko. Kiedy już wlałam całe mleko dodałam 1/4 łyżeczki soli(...)przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Smażyłam szpinak dotąd aż zmniejszył objętość na patelni. Zaczęłam układać moją lazanię z tortilli. Na dno tortownicy wyłożyłam płat tortilli i posmarowałam ją sosem beszamelowym ( tak ok. 2-3 łyżek sosu). Na to wyłożyłam 3 część kurczaka i szpinaku. Posypałam startym żółtym serem i przykryłam plackiem tortilli. Ponawiałam czynność aż do ostatniej warstwy
Pieprzyć z FantazjąMniej pracy a jakie to dobre! Składniki: * 1 kapusta ok. 1,2 kg * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego * 15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego * sól, pieprz Na sos: * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 300 ml przecieru pomidorowego * sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy Kapustę w całości obgotowałam przez ok. 25 minut. Odcedziłam wodę i odstawiłam do ostudzenia. Ryż ugotowałam(...)zakrywając nią całe dno naczynia. Na to wyłożyłam połowę mięsa z ryżem i przykryłam następną partią kapusty. Na to wyłożyłam znów mięso z ryżem i przykryłam kapustą. Całość polałam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy zrobiłam w bardzo prosty sposób. Przecier pomidorowy zagotowałam z koncentratem pomidorowym, dodałam odrobinę soli i cukru, Oprószyłam pieprzem. Zapiekałam pod przykryciem ok. 1,30. Zanim wyłożyłam
Pieprzyć z Fantazjąłyżki . rumu szczypta cynamonu 4-5 łyżki . cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka śmietany 2 dkg kandyzowane skórki pomarańczowej 4dkg rodzynki wcześniej namoczone w rumie 5dkg masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 150 ml śmietany 130 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi(...)mieszaniny orzecha ,dokładnie miesza ć.Gotowa ć przez kolejne 1-2 minut , w razie potrzeby, doda ć mleka do uzyskania pasty do smarowania . Masa ostygnie doda ć rumu. Sos czekoladowy robimy w garnku gotując na małym ogniu ż ółtka z cukrem, kakao i trochę mąki, zimnego mleka , :wymiesza ć dokładnie.Doda ć stopiono czekolad ę , a następnie wla ć cienkim
Smaczne Potrawystron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu(...)Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyJeśli masz nadmiar owoców i nie wiesz co z nimi zrobić, proponuję Ci łatwą wersję sosu owocowego. Możesz się nim zajadać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić go i wykorzystać do deserów. Sos owocowy błyskawiczny. Składniki (Porcji: 2) 4 śliwki, przekrój na ćwiartki, pestki odrzuć 2 jabłka, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki 2 klementynki, obierz(...)ramce powyżej po ugotowaniu całość przelej do blendera i zmiksuj wlej powstałą mieszankę ponownie do szybkowaru wstaw otwarty garnek na palnik o wysokiej mocy mieszaj całość nieprzerwanie, aż sos wyklaruje się i nieco zagęści Owoce w szybkowarze przed gotowaniem. Owoce po ugotowaniu. Sos po zmiksowaniu, w trakcie odparowywania i zagęszczania
Szybko SzybkowarKeto pierś z kaczki w sosie żurawinowym Żurawina na co dzień i od święta Dzisiejsza keto kaczka w żurawinie to dokładniej rzecz ujmując pierś z kaczki w sosie winno – żurawinowym. Pyszne danie obiadowe. Nada się na bardziej uroczyste okoliczności, w tym także na świąteczny obiad. Dodatek żurawiny sprawia bowiem, że danie ma bardziej sezonowy charakter. À propos żurawiny(...)zrobiłam już nie tylko kaczkę w żurawinie, ale także muffiny pomarańczowo – żurawinowe i babkę mandarynkową z żurawiną oraz czekoladki migdałowo – żurawinowe. Do tych ostatnich zużyłam właśnie pozostałości sosu żurawinowego z dzisiejszego przepisu. Wkrótce wszystkie wspomniane dania powinny pojawić się na blogu, więc żurawinowych inspiracji nie zabraknie… Keto kaczka w żurawinie w towarzystwie puree z kalafiora Pierś
Modern Cave Girlmięsa! 1. Ropa vieja - duszona wołowina z dodatkiem świeżych warzyw, tj. papryki, cebuli i pomidorów. Mięso dusimy, aż do całkowitego "rozpadu". 2 . Duszona wołowina w aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosie . Całość przygotowana w szybkowarze. Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. 3. Duszona karkówka nadziana suszonymi(...)śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. 4. Pieczona karkówka z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie. 5. Jeżeli znudziliście się tradycyjnym smakiem kotletów schabowym to poniższy przepis będzie dla Was idealny! Kotlety schabowe marynowane w mleku wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku są rewelacyjne
Ugotowaćrestaurację na ST. Claude Avenue w latach dwudziestych XX wieku. W roku 1929 wybuchł strajk tramwajarzy, bracia postanowili wesprzeć strajkujących i wymyślili niedrogie kanapki z mięsem pieczonej wołowiny, ociekające sosem podanej we francuskiej bagietce. Podawali je z tyłu swojej restauracji, pewnego dnia jeden z pracowników krzyknął, że „nadchodzi kolejny biedny chłopiec” i tak nazwa przylgnęła do kanapki, stając(...)wołowiny w kostkach 1 puszka kukurydzy 1 papryka chili Pomidor Sałata lodowa Kilka łyżek majonezu Kilka łyżek musztardy 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 szalotki drobno pokrojone Kilka łyżeczek sosu worcestershire Pieprz cayenne Sok z cytryny Kilka kropel tabasco Bagietka lub bułka 3 łyżki oliwy do smażenia 500 ml bulionu Przygotowanie Czas przygotowania kanapki zależy od rodzaju mięsa lub owoców
RafalCooksos jest alternatywą do ciężkich, tradycyjnych sosów grzybowych, z którymi mamy do czynienia w Święta. Nie wymaga długiego gotowania i pysznie smakuje. Grzyby leśne to podstawowy składnik tradycyjnych dań świątecznych. Musimy jednak na nie uważać, ponieważ są ciężkostrawne (lepiej jeść je w małych ilościach) i na pewno nie są to produkty odpowiednie dla dzieci. … Artykuł Delikatny sos grzybowy
Wiszniówkaobieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta w ogóle nie jest twarda. Ale wróćmy do naszej surówki z kapusty czerwonej. Możemy zrobić ją z dwoma wariantami sosów. Pierwszy to zwykła oliwa. Taki dodatek zwykle ląduje w wielu surówkach. Ale aby otrzymać naprawdę pyszną surówkę z kapusty czerwonej, ja robię sos majonezowo jogurtowy. Dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest(...)bardzo ciężki, za to surówka jest bardzo soczysta i po prostu jak dla nas idealna. To do was należy wybór sosu, bo wiadomo – majonez to tak średnio zdrowo, za to smaczniej Surówka z kapusty czerwonej świetnie pasuje do dań z mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju. A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis
Mieszam w Garnkupęczka natki pietruszki 1 bułka 125 ml mleka 4 łyżki kaszki manny 100 g masła 2 jajka 125 ml wina białego 2 ziela angielskie 1 liść laurowy sól, pieprz Sos żurawinowy: 25 dkg żurawiny świeżej 1 cebula sól, pieprz, cukier 125 ml wina czerwonego płatki chili szczypta cynamonu 1 gwiazdka anyżu Pasztet: Warzywa obieram. Do garnka wlewam 500 ml wody(...)Foremkę smaruję olejem, wysypuję bułką tartą, wykładam masę. Z wierzchu smaruję olejem. Do piekarnika wstawiam miskę z gorąca wodą. Nagrzewam do temperatury 180 stopni i piekę 40 minut. Sos żurawinowy: Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję żurawinę, wino czerwone, gwiazdkę anyżu, cynamon, sól, pieprz, cukier i przesmażam aż żurawina będzie miękka a sos zrobi się gęsty. Pasztet
wesoła kuchniaDomowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 280g maku 500ml mleka 4 łyżki masła(...)łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki rodzynek 8 łyżek orzechów włoskich 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej 1 żółtko Sos waniliowy: 200ml śmietany 30% 2 łyżki brązowego cukru 2 żółtka 1 laska wanilii Wykonanie: 1. Farsz: Mak wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 30 minut. Po tym czasie wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką
Szalona Kuchnia Ewelinynajczęściej w mieszance soli, cukru, soku z cytryny i koperku. Ja do swojej wersji dodaję także starte buraczki - dzięki temu mięso ma cudowny, różowy kolor. Idealne jako przekąska z sosem śmietanowym z chrzanem i kaparami, super jako dodatek do chleba. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu ale wymaga kilka dni leżakowania, więc trzeba pamiętać o tym i przystąpić(...)Wigilią. Gravlax z buraczkami kawałek łososia ze skórą ( ok 700- 800 g) 1 burak 50 g brazowego cukru 100 g soli 1 peczek koperku 1 cytryna 2 łyzki chrzanu SOS 200 ml śmietany kwaśnej 18% 1 czubata łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny pół pęczka posiekanego koperku 3 łyżki kaparów sól, pieprz do smaku Buraka obrać na drobnej tarce, przełożyć
Smaczny zeszytŚwiąteczne Polędwiczki Mięso faszerowane kapusta kiszoną w pysznym borowikowym sosie. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · Cebula · 20 dag pieczarek · 20 dag kapusty kiszonej · Pieprz · Sól(...)Olej do smażenia · Papryka czerwona · 1 łyżka sosu sojowego · Francuska zupa cebulowa · Kremowa zupa borowikowa · ½ śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy z błonek, rozcinamy, wzdłuż
Kulinarna Chwilakuchnię chińską i charakterystyczne dla niej smaki, koniecznie wypróbujcie tez przepis, jak również przepisy na kurczaka po seczuańsku, kaczkę po seczuańsku czy wołowinę po seczuańsku. Mięso przyrządza się z sosem sojowym i pędami bambusa, cebulką, czasem marchewką pokrojona w zapałkę. Ja jako miłośniczka słodkich smaków, dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, ale jest to opcjonalne. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ PO SECZUAŃSKU Składniki(...)polędwiczka lub szynka 3 cebulki dymki 3 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny 1 mały słoik pędów bambusa marynowanych 3 cm świeżego imbiru kawałeczek papryczki chili olej roślinny 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz Jak zrobić wieprzowinę seczuańsku: Zaczynamy od przygotowania wieprzowiny. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paseczki
Dorota Smakuje