Dzień dobry :-) Moje dzieci ostatnio przejęły inicjatywę w wymyślaniu obiadów. Tym sposobem jako pierwsze miały być jajka w sosie koperkowym z ziemniakami. Córka ma takie w przedszkolu, a syn w szkole na obiad. Oboje zgodnie stwierdzili, że uwielbiają więc zrobiłam. Fakt obiad był zjedzony w tempie ekspresowym, beż żadnego marudzenia, że za dużo, czy nie smakuje mi ;-) Polecam danie proste(...)naprawdę pyszne :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: jajka (u nas po 2 sztuki na głowę) Sos: 300 ml buliony warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pęczek koperku sól pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy ze skorupek. Ziemniaki gotujemy. 2. Wcześniej przygotowujemy bulion, do gorącego wlewamy śmietankę, mieszamy łyżką żeby połączyła
kruche babeczkiktórzy chcą odpocząć od panierowanych mięs, polecam duszony schab w sosie cebulowym. Robi się go bezproblemowo, a smakuje bardzo dobrze. 4-5 plastrów schabu 2-3 łyżki mąki krupczatki 3 nieduże cebule 1,5 szkl. bulionu 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego szczypta kurkumy mielona papryka wędzona sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej drobno natki(...)naczynia z cebulką. Całość zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości mięsa (około 45-50 minut). W razie potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz pieprzem. Dodajemy natkę. Dusimy jeszcze kilka minut
Smaki Na Talerzuprzykryciem na małym ogniu przez 30 minut. 7. Po tym czasie wyjmujemy z garnka mięso i odstawiamy na chwilę na bok. 8. Pozostały w garnku sos zaprawiamy zahartowaną śmietaną. 9. Dodajemy sól ziołową. Ja użyłam soli marki Kamis, którą kiedyś kupiłam pod wpływem chwili i nie miałam pomysłu, jak ją wykorzystać. Ma bardzo fajny(...)aromat i doskonale podkreśliła smak tego sosu. 10. Doprawiamy do smaku zwykłą solą i pieprzem. 11. W szklance lub misce rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody. 12. Zagęszczamy tym sos. 13. Wkładamy mięso z powrotem do garnka. Indyka w sosie można podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. Świetnie będzie też pasował makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Prosto z Kotłazdobytym cudem łososiem wróciłam do domu, aby przygotować narzeczonemu "wykwintną" kolację ;) Z podanych składników przygotowałam 2 porcje. Składniki: Łosoś: 400g surowego łososia (najlepiej atlantyckiego) 2 łyżeczki sezamu 2 lyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Sałatka: 2 garści dowolnego mixu sałat 2 kiwi 1/2 pomelo 1/3 szklanki orzeszków ziemnych bez soli sos balsamiczny - ilość wedle uznania(...)Przygotowanie: 1. Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy na mniejsze kawałki. Ja podzieliłam 1 filet na 4 kawałki. 2. W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sezam i miód - dodajemy sól i pieprz do smaku. 3. Kawałki łososia smarujemy równomiernie marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. 4. Pieczemy przez 20 minut
Prosto z Kotłakurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka wody + 2 łyżki do rozrobienia mąki 0,5 szklanki krowiego mleka 1 łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w kostkę(...)misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, sos sojowy i przyprawy. 3. Kurczaka umieszczamy w misce z marynatą i dokładnie mieszamy. 4. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju). 5. Obsmażamy kurczaka, żeby się pozamykał. 6. Przekładamy usmażonego kurczaka do miski i odstawiamy na bok. 7. Cebulę kroimy w pół
Prosto z KotłaKlasyczne danie kuchni polskiej zmodyfikowane przeze mnie. Bitki zrobiłam z wieprzowiny, a nie z wołowiny, a zamiast klasycznego sosu zrobiłam sos musztardowy. Mięso wyszło kruchutkie i smaczne, a sos dodatkowo nadał pysznego smaku. Niewiele składników, które zawsze mam w domu zmieniło "zwykłą" potrawę w całkiem nową. Serdecznie polecam! 700 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 100 g musztardy stołowej(...)pieprz i dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, aż mięso będzie mięciutkie. Mięso wyjąć z garna, dodać musztardę i miód, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Mięso podawać z sosem, ziemniakami lub kluskami. Smacznego
Krylowa KuchniaPomysł zaczerpnęłam z popularnego kanału Smaczny tv, jednak przepis zmodyfikowałam, ponieważ czas gotowania i pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 200 g sera gouda szczypta pieprzu Kalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb. W dużym garnku wstawić wodę i kiedy zacznie wrzeć wsadzić do niej kalafior, gotować
Krylowa Kuchniamięsem. Muszę przyznać,że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Chrupiące placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach i a w środku soczyste mięsko z kurczaka. A to wszystko podałam z domowym sosem czosnkowym. No to wzięłam się do tych placków... Szukam szczypiorku, który kupiłam dzień wczesniej- w lodówce nie ma, w spiżarni, no to dzwonię do męża. On na to spytaj Hanki(...)gotowanych pałek z kurczaka (ok. 500g) 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko L 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Olej do smażenia Na sos: 300 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby mięso było dobrze wyczuwalne. Ziemniaki obrać
Krylowa Kuchniasera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek granulowany 1 /2łyżki masła Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera gouda 50 g paremzanu szczypta pieprzu Pierś z kurczaka umyć i ugotować(...)Następnie ostudzić piersi i pokroić w kostkę. Brokuł pokroić na różyczki i opłukać. Gotować przez 5 minut we wrzątku, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Makaron ugotować al'dente. Sos . Sery zetrzeć na tarce .Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i sery, mieszać
Krylowa Kuchniadołożyć schabu (inaczej miłość małżeńśka by ucierpiała), ale potrawie to nie zaszkodziło:) Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente(...)następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente i gorący wymieszać z sosem (nie płukać makaronu). Podawać od razu. Smacznego
Krylowa Kuchniarybę i jej zapach. To zadecydowało , że postanowiłam zrobić tą sałatkę z kiełbasą. Muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył. Dobra kiełbasa z szynki Morliny idealnie komponuje się z pikantnym sosem, jajkami, ogórkiem kiszonym i słonymi krakersami. Sałatka jest idealna jeżeli chcemy zaskoczyć gości, jej forma bardzo przypomina ciasto. Ładnie się prezentuje na stole i jest naprawdę smaczna, a po więcej(...)fajnych pomysłów na kiełbasy Morliny zapraszam na stronę : https://morliny.pl Składniki: 2 kiełbaski Morlińskie z szynki 3 duże jajka xl 3 łyżki pikantnego sosu pomidorowego 100 g żółtego sera 5 łyżek majonezu 1 mały kiszony ogórek 1 mała cebula sól i pieprz 24 słone krakersy Jajka ugotować na twardo. Cebulkę bardzo drobno posiekać. Kiełbasę rozdrobnić rozdrabniaczem lub przemielić przez maszynkę
Krylowa KuchniaSchab, to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suchy. Proponuję danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty. Mięso jest kruchutkie, a sos chrzanowy z dodatkiem słodkiej śmietanki nadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką(...)obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki). Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką
Krylowa Kuchniawłaśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki(...)ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać sosem i dokładnie wymieszać. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego
Krylowa Kuchnia