sosy - 72234 przepisów (strona:807/4816)

Tajska zupa krewetkowa 114

marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 100 g grzybków shimeji 100 g grzybów shitake 1 por 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 liście kaffiru 1 litr mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy. Krewetki przelewamy wrzątkiem. Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej. Wrzucamy krewetki, zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem ostrygowym

R'n'G Kitchen
Pide z kremem truflowym 124

kremem truflowym . I od pierwszego kęsu wiedziałam, że to jest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak na tym, że ani nie wiedziałam jak ten sos czy krem zrobić, ani nie umiałam nigdzie stacjonarnie znaleźć pasty truflowej.  I tak w ubiegłym tygodniu, w szale oglądania kuchni z całego świata na targach w Berlinie, zatrzymałam się(...)mówić - cieszę się, że mam ją w lodówce :) Samo pide pochodzi z kuchni tureckiej i podawane jest najczęściej z mielonym mięsem. Uformowanie kształtu łódki nie jest trudne, a przygotowanie sosu to chwila, choć trochę się nagłówkowałam nad tym, żeby wyszedł taki w punkt. Najpierw myślałam o beszamelu, o sosie na bazie mascarpone, ale ostatecznie zrobiłam na śmietance 30%.   Piekłam

bistro mama
Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 101

zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oliwy  Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: pieczarki 250 g  1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże

Gotowanie...to proste !
Makaron ryżowy z warzywami 117

porcje): 250-300g tajskiego makaronu z ryżu białego 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 garść jarmużu olej sól chili 100 ml sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 70ml miodu płynnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego sezam do podania olej sezamowy Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw(...)niej cebulę. Następnie do cebuli dodajemy marchew i paprykę i podsmażamy dwie minuty aż zmiękną. Teraz na patelnię dokładamy kurczaka i jarmuż, przesmażamy minutkę. W kolejnym kroku przygotowujemy sos. Sos sojowy miksujemy z miodem, masłem orzechowym, czosnkiem i imbirem. Na końcu na patelnię wrzucamy makaron, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Finalnie danie podajemy posypane sezamem i skropione olejem sezamowym. Artykuł Makaron

Dorota Smakuje
Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami 86

suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć wlewamy białe wino. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy gruszki razem z sokiem z cytryny. Przez około 5 minut karmelizujemy gruszki, cały czas mieszając. Gruszki przekładamy do żaroodpornych foremek do pieczenia, sos zostawiamy na patelni. Do sosu(...)który pozostał na patelni dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy do zredukowania sosu. Następnie żurawinę rozkładamy na gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.   Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po gruszkach i żurawinie, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut. Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort 100

SAŁATKA 2 – 3 główki cykorii – około 200 g 1 łyżka soku z cytryny 1 mała szalotka 2 czerwone pomarańcze 25 g sera Roquefort natka pietruszki do dekoracji SOS 1 łyżka soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Wykonanie SOS Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą(...)nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok. Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki. Dla dekoracji obkładamy całymi liśćmi cykorii. Smacznego

Tajemnice Smaku
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 120

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi. Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta – do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs

Tajemnice Smaku
Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu 122

Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem. * Proporcje agaru(...)powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny. Składniki PANNA COTTA 400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 1,5 łyżeczki agar * 150 ml soku z granatu sok z 1/2 limony SOS Z GRANATU 1 duży owoc granatu 20 g cukru sok z 1/2 limony dodatkowo – płatki lub wiórki kokosowe Wykonanie PANNA COTTA Mleko kokosowe, cukier i agar gotujemy około

Tajemnice Smaku
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem 99

Włączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i … już! Jeszcze mały patent, aby awokado się nie przewracało, co grozi wypłynięciem żółtka najlepiej zapiekać je na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między(...)stabilność i do piekarnika. Składniki dla 2 osób 1 duże awokado 2 jaja 2 plasterki wędzonego łososia 1 szalotka lub mała czerwona cebula 100 – 150 g mix sałat SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu sól , pieprz Wykonanie Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli wgłębienie po pestce

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 86

Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków(...)świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego 3 -5 ziaren jałowca 1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera sól, pieprz SOS 100 ml wina czerwonego wytrawnego 50 ml octu winnego czerwonego 50 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki sambal oelek* 30 g orzechów włoskich łuskanych sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie Cebulę obieramy, odcinamy kawałek z góry

Tajemnice Smaku
Sałatka w ananasowym ogrodzie 147

rukoli 1 cebula czerwona 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 15 oliwek czarnych 10 kaparów 5 pomidorów suszonych 100 g łososia wędzonego 1/4 ananasa świeżego płatki suszone chabru sos: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego sól himalajska 1/4 łyżeczki Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zrobi(...)talerzu. Cebulę kroję w krążki, układam na rukoli. Dodaję kawałki łososia, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, pomidory suszone, oliwki, kapary. Ananasa kroję na kawałki i dodaję. Sałatkę polewam sosem, posypuję płatkami chabru

wesoła kuchnia
Makaron z szynką i serem 130

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu.  Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma rodzajami sera - mozzarellą oraz cheddarem. Danie dość kaloryczne, ale przepyszne!  Można przygotować je również(...)wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy. Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad... Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 250 g szynki w kawałku 100 g sera cheddar 1 kula mozzarelli (125 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany  300 g makaronu typu kolanka sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z szynką i serem 130

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki i kremowym sosem serowym, który oblepia każdy kawałek makaronu.  Sos serowy przygotowany został na mleku z dwoma rodzajami sera - mozzarellą oraz cheddarem. Danie dość kaloryczne, ale przepyszne!  Można przygotować je również(...)wersji bez szynki - tylko makaron i sos serowy. Idealna propozycja na szybki, pyszny i dość tani obiad... Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 250 g szynki w kawałku 100 g sera cheddar 1 kula mozzarelli (125 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany  300 g makaronu typu kolanka sól, pieprz olej do smażenia natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka duszona z porem 461

składniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku(...)łyżki masła mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora

Monia miesza i gotuje
Łopatka wieprzowa pieczona w sosie 105

Łopatka wieprzowa pieczona w sosie sprawdzi się na domowy, niewymagający dużo pracy obiad dla całej rodziny. Łopatka marynowana w ziołach i pieczona w bulionie jest wyrazista w smaku, soczysta i mięciutka. Zasmakuje z pewnością wszystkim mięsożercom. W przygotowaniu marynaty pomógł mi kamienny moździerz, dzięki któremu można utrzeć przyprawy, co wydobywa ich pełnie aromatów i nadaje potrawie bardziej intensywny smak(...)Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną w sosie: 0,8 – 1 kg łopatki (może też być szynka, schab czy karkówka) 300 ml bulionu 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka soli himalajskiej gruboziarnistej, kilka ziaren pieprzu kolorowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki wędzonej, łyżeczka suszonego rozmarynu, pół łyżeczki ziaren kolendry 3 łyżki oleju   Przygotowanie Wszystkie przyprawy

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania