sosy - 72234 przepisów (strona:812/4816)

Domowe amerykańskie burgery 86

namoczenia kajzerki olej do smażenia kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 2 ogórki konserwowe 4 plastry wędzonego boczku 4 plastry sera żółtego 1 cebula czerwona 4 bułki z sezamem Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko(...)średnicy nieco większej niż przekrojona bułka do burgerów. Następnie usmażyć na patelni z obu stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  2. Składniki sosu połączyć ze sobą. 3. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w półplasterki. Sałatę umyć i osuszyć. 4. Boczek wędzony podsmażyć na patelni

Danka Pichci
Klopsiki w sosie musztardowym 92

Mięso mielone w naszej kuchni pojawia się dosyć często. Robimy z niego wiele różnych dań. Bardzo popularne są pulpeciki w sosach, np.  pomidorowym  czy  koperkowym . Tym razem zrobiłam te mięsne kuleczki w aromatycznym i lekko pikantnym sosie musztardowym. Jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych klopsików smażonych na oleju.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 kajzerka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam rosyjskiej) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sos: 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku szczypiorek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę zalać mlekiem

Danka Pichci
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem 117

warzywami lub z dodatkiem mięsa lub wędlin – w zależności od tego, co mamy w lodówce. Podstawowymi składnikami dzisiejszej mojej zapiekanki są brokuł i filet z kurczaka oraz smaczny sos beszamelowy. Jest ona łatwa do przygotowania i z pewnością nasyci całą rodzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu 1 brokuł 300 g filetu z kurczaka 1 kulka mozzarelli(...)cebula 200 g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Brokuła podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przecedzić i przelać zimną wodą.  2. Mięso umyć, osuszyć

Danka Pichci
Spaghetti Napoli 69

Spaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i dużej ilości ziół. Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych(...)patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory, passatę, zioła, chili, paprykę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu pomieszać. Pod koniec dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać. Posypać startym parmezanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą 1548

Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą.  Delikatne podanie śledzi i bardzo smaczne. Młodszej części rodziny smakowało bardzo! Takie właśnie będę robić na różnego rodzaju spotkania czy przy stole świątecznym czy bez okazji. Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo prosta do wykonania przekąska! Składniki: * 5 -6 płatów śledzi a'la matias * niepełna szklanka wody * 1/4 szklanki octu * 2 łyżeczki cukru(...)szerokości. W rondelku zagotowałam wodę z octem, cukrem, liściem, zielem angielskim, paprykami i koncentratem pomidorowym. Na patelni zeszkliłam i lekko zarumieniłam pokrojoną w piórka cebulę. Połączyłam z sosem pomidorowym. Sos wystudziłam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Wstawiłam do lodówki na dobę, po tym czasie można było już jeść śledzie. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie w sosie musztardowym 950

Świetna alternatywa dla śledzi w śmietanie, to śledzie w sosie musztardowym. Polecam, bo to proste i smaczne połączenie:) Sos jest rewelacyjny. Warto więc zainwestować w dobrej jakości śledzie, bo to od nich zależy końcowy efekt. Ważne by były zwarte i niezbyt słone. 400-500 g filetów śledziowych mleko do namoczenia śledzi Sos: 4-5 łyżeczek musztardy francuskiej 2-3 łyżeczki(...)Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, przekładamy do miski. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obie musztardy, kwaśną śmietanę oraz przyprawy. Mieszamy do połączenia. Do sosu dodajemy śledzie. Wstawiamy całość do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania