sosy - 72234 przepisów (strona:818/4816)

Złociste ziemniaczki z piekarnika 152

Polecam Wam pyszne chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika Są smaczne… tanie… szybko sycą… i ładnie wyglądają na talerzu Świetnie smakują podane samodzielnie np. z sosem czosnkowym lub do obiadu z kotletem i surówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami(...)tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano) .   Do ziemniaczków pasuje… ** Sos tzatziki ** Słodko-ostry sos chili ** Sos czosnkowy   Składniki: 1 kg ziemniaków 5-6 łyżek oleju lub oliwy łyżeczka kurkumy 1-2 łyżeczki soli   Ja obrałam ziemniaki, ale jeśli chcesz, możesz pozostawić je w skórce i tylko dobrze umyć. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. talarki, łódeczki lub dużą

Kulinarny S.O.S.
Złociste ziemniaczki z piekarnika 152

Polecam Wam pyszne chrupiące ziemniaczki prosto z piekarnika Są smaczne… tanie… szybko sycą… i ładnie wyglądają na talerzu Świetnie smakują podane samodzielnie np. z sosem czosnkowym lub do obiadu z kotletem i surówką. Dodatek kurkumy nadaje im apetycznego złocistego koloru – jeśli nie masz, możesz pominąć tę przyprawę lub zastąpić np. mieloną papryką, przeciśniętym czosnkiem, suszonymi ziołami(...)tymiankiem, ziołami prowansalskimi, oregano) .   Do ziemniaczków pasuje… ** Sos tzatziki ** Słodko-ostry sos chili ** Sos czosnkowy   Składniki: 1 kg ziemniaków 5-6 łyżek oleju lub oliwy łyżeczka kurkumy 1-2 łyżeczki soli   Ja obrałam ziemniaki, ale jeśli chcesz, możesz pozostawić je w skórce i tylko dobrze umyć. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki np. talarki, łódeczki lub dużą

Kulinarne S.O.S.
Jesienne zapiekanki z dynią i cukinią 170

dyni bez pestek i skóry 450 g cukinii bez pestek 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz tymianek słodka papryka czosnek granulowany olej rzepakowy masło do posmarowania formy sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 solidna garść startego żółtego sera Dynię i cukinię pokoroić w dużą kostkę. Cukinia miała miękką(...)zmieniło kolor. Makaron ugotować al'dente. Naczynka do zapiekania natłuścić masłem. Ugotowany makaron, podpieczone warzywa oraz kurczaka przełożyć do dużej miski i wymieszać przełożyć do naczynek do zapiekania. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Zestawić

Monia miesza i gotuje
Przepisy na jesień 124

ząbki czosnku – obrane 2 cm świeżego korzenia imbiru – pokrojone w plasterki garść suszonych grzybów shitake 3 listki laurowe po 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tom yum pół łyżki kminku łyżka oliwy kupne uszka lub pielmieni do podania Przepis na bulion z shitake, kminkiem i uszkami Warzywa, grzyby i przyprawy gotować(...)kasztanów, które już są upieczone, ale będą bardziej słodkie. Składniki: ćwierć kilo pieczonych kasztanów obranych ze skórki ćwierć kilo dowolnych orzechów (u mnie orzechy laskowe bez skórek) 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Jak przygotować kasztany w glazurze? Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy

Ugotowane pozamiatane
Chutney paprykowy 155

Chutney to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej. Może być przygotowany z warzyw lub owoców z różnymi dodatkami połączonymi octem i cukrem. Ja postawiłam na jesienne smaki. Papryka z rozmarynem i cynamonem połączone octem balsamicznym. Super dodatek do mięsa, do kanapek z wędzonym twarogiem, do placków ziemniaczanych. Opcji jest wiele. Jeśli nie próbowaliście nigdy papryki z odrobiną cynamonu(...)pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj do niej cynamon, rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj ocet i cukier i wymieszaj całość. Smaż do momentu odparowania płynu. Sos powinien zrobić się delikatnie lepki i pachnący. Przełóż sos do miski i zblenduj. Sos powinien być gładki z wyczuwalnymi kawałkami papryki. Przełóż całość do słoików i przechowuj w lodówce. Smacznego

wiecejwarzyw.pl
Gołąbki tradycyjne 208

mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki), 150 g ryżu, 2 cebule, 1 biała kapusta, 2 l bulionu, sól, pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz,  1 łyżeczka oregano,  1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się(...)garnku i zalać nim gołąbki. Całość przykryć i gotować przez około 50 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie ma potrzeby mieszania gołąbków. Teraz czas na sos pomidorowy. Powstały wywar z gołąbków zlać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Gotować przez

Świat Domowej Kuchni
Ryba w sosie śmietankowo koperkowym 104

Ryba w sosie śmietankowo koperkowym Propozycja na piątkowy obiadek. Składniki: ·        ½ kg fileta rybnego ·        Mąka do obtoczenia ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Sól ·        Pomysł(...)rybę w sosie śmietankowo koperkowym ·        Brokuł Sposób przygotowania: 1.    Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie. 2.    Rybę kroimy na mniejsze porcje, solimy, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i obtaczamy w mące pszennej. 3.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.    Następnie układamy

Kulinarna Chwila
Ratatouille 155

aromatyczny i zawierający wszystko to co najlepsze w sezonie świeżych i pysznych warzyw". Ten opis dania bardzo mnie zachęcił do jego przyrządzenia. Efektem dzielę się z Wami :) Składniki na sos: 3 czerwone papryki cebula pomidor marchewka oliwa z oliwek mała ostra papryczka- jak ktoś lubi sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie sosu: Papryki upiec, albo opalić nad gazem, aż będą(...)cukinia  ok.50 dag pomidorów Przygotowanie: Umytą cukinię, obrane ze skórki pomidory oraz bakłażan pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm Formę do pieczenia posmarować połową przygotowanego wcześniej sosu, ułożyć na nim na przemian warzywa tak by zachodziły na siebie Polać je oliwą oraz pozostałym sosem Piec w temp. 160*C przez ok.80

Proste Potrawy
DIP JOGURTOWO- KETCHUPOWY Z PIKANTNĄ NUTĄ ORAZ KILKA SŁÓW O CHRUPIĄCYCH PRZEKĄSKACH 111

sos do chipsów, paluszków, chrupiących przekąsek, frytek a nawet mięsa. Doskonale podkreśla ich smak. U mnie dip przygotowuje się niemal na każdą domową imprezę, na wizytę gości, do oglądania meczu a także wtedy, kiedy mamy ochotę wieczorami coś pochrupać przed TV :) Przepis na ten dip jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. A przysłowiową kropką nad i jest dodanie kilku(...)kropli pikantnego sosu z chili. Pychota, uwielbiam go nawet do posmarowania na kanapkach z serem lub wędliną :) Jednak zanim podam Wam przepis na dip, chciałabym opowiedzieć Wam w kilku słowach o chrupiących przekąskach, które od kilku dni testujemy niemal co wieczór :) A mowa tu u chrupkach wypiekanych z pieczywa zarówno pszennego, pszenno- żytniego oraz razowego. Ich zaletą jest

Zrób to smacznie
Zapiekanka pasterska z batatami 126

sałatą. Zapiekanka pasterska z batatami ma tę ogromną zaletę, że można przygotować ją dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce – gdy zjawią się goście, wystarczy ją zapiec. Smak sosu przypomina sos do spaghetti – zawsze nie możemy się powstrzymać przed wyjadaniem z patelni. Makaronu nie ma – jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej(...)warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów (ok. 3 średnie lub 2 duże sztuki) 3 łyżki masła lub oliwy

Poezja smaku
Świderki z bakłażanem i kurczakiem 110

łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Przygotowanie marynaty: dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy(...)kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy

Pomysłowa kuchnia
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 125

mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe. Drugi sposób jest taki, że warzywa pakujemy do pojemników i przestudzone wstawiamy do lodówki. Składniki na zupy mrozimy. W ciągu tygodnia, wieczorem wyciągamy(...)Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki Sos sojowy 6 łyżek Sos hoi sin 1 łyżka Sos sriracha 1 łyżka Tymianek suszony 2 łyżeczki Oregano suszony 2 łyżeczki Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki Majeranek 1/2 łyżeczki Artykuł Menu na tydzień

Niedzielny kucharz
Krem z dyni i ciecierzycy 114

ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Zupę można podać z „wkładką”. U mnie to polędwiczka wieprzowa w sosie sojowym i musztardzie. Polędwiczkę kroję w plastry i ugniatam dłonią. Smaruję musztardą i polewa sosem sojowym. Odstawiam na trochę – gdy mam czas, leży w marynacie nawet całą noc. Jeśli(...)leży tyle, ile może. Czasem kilka minut ;) Na rozgrzaną patelnię wylewam niewielką ilość oleju, dodaję sos sojowy i mięso. Smażę krótko z dwóch stron uważając, aby sos za mocno się nie przypalił. Porcja ma ok. 410 kcal

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania