Ingredients Sałatka: 1 czerwony lub różowy grejpfrut 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat 1/2 dobrze dojrzałego awokado 2 plastry (ok.60 g) twarogu półtłustego 4 rzodkiewki 2 łyżki orzeszków pinii Sos: 2 łyżki łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z grejpfruta 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej mięty świeżo mielony kolorowy pieprz sól himalajska Instructions Sałata: Orzeszki pinii delikatnie podprażyć(...)mniejsze kawałki (usuwając ewentualne pestki) i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Na wierzch pokruszyć twaróg, posypać prażonymi orzeszkami pinii. Sos: Wszystkie składniki na sos (oliwę/olej, sok z grejpfruta, miód, sól i pieprz) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. Gotową sałatkę podawać skropioną tuż przed podaniem przygotowanym sosem. Artykuł
Fitsweet.meobiadem do pracy. Dla mnie akurat była pyszną kolacją, którą zjadłam do lampki czerwonego wina. Sałatka z kurczakiem i grzankami smakuje najlepiej, kiedy jest zrobiona na świeżo i polana sosem tuż przed podaniem – wtedy wszystkie składniki będą jędrne. Mam nadzieję, że sałatka zadowoli Wasze podniebienia i chętnie będziecie wracać po przepis – ja zapewniam, że warto, ale oceńcie sami(...)parmezan 3-4 kromki dowolnego pieczywa 2 łyżki oliwy z oliwek do marynaty kurczaka: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oleju do sosu: 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu winnego Przepis 1 Piersi kurczaka kroimy na cieńsze plastry, marynujemy w papryce, tymianku, soli, pieprzu
Kuchnia Bazyliiwyklaruje i będzie w końcu cieplutko. Ja mam dziś dla Was propozycję na obiad. Są to muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, suszonym pomidorem i kukurydzą. To wszystko zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne są, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: muszle makaronowe około 24 sztuki 300 g mięsa mielonego u mnie z indyka kilka suszonych pomidorów 1/2 puszki kukurydzy pęczek(...)natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 mniejsza cebula sól pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy olej w którym były suszone pomidory do smażenia mini kulki mozzarelli Sos: około 400 g passaty 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie szczypta cukru 1. Muszle makaronowe gotujemy al'dente. 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
kruche babeczkiprzed gotowaniem) duży strąk papryki pęczek szczypiorku około 200 g ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo puszka 400 g groszku konserwowego puszka tuńczyka duże kawałki w oleju lub sosie własnym na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz szczypta cukru lub ksylitolu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Jajka kroję na mniejsze kawałki. Tuńczyka i groszek odsączam. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba
Uwaga Babcia Gotujepochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie(...)pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek aż zmiękną (ok. 5 minut). Jeśli pomidory miały w sobie mało soku, podlej całość wodą, aby na patelni było nieco sosu. 2 Dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę (chili i słodką). Wymieszaj wszystko ze sobą, dosól, dopieprz. 3 Dodaj niewielką ilość masła do smaku i wsyp garść szpinaku, a także
A to pestkaNaleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników): 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki siekanych listków bazylii 1/4 łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Składniki na farsz: 1 mały bakłażan 10 łyżek oliwy extra virgin 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów płaska łyżeczka(...)kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Dodajemy pokrojone listki bazylii, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos, bez przykrycia, gotujemy 10 minut. Do sosu dodajemy bakłażana. Całość mieszamy. Sos będzie gęsty. Gotowe. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej
Smak mojego domumgiełkę, szczypior z cebulą kroimy odrobinę grubiej. Fasolką i bób z puszki odcedzamy na sicie, płuczemy po d bieżącą wodą i odsączamy. Przekładamy do miski. W kubeczku kręcimy sos winegret – wkładamy czubatą łyżeczkę musztardy, wlewamy łyżeczkę octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i cukru, dokładnie mieszamy. Stale mieszając zawartość kubeczka wlewamy cienką strużką oliwę, do połączenia i zemulgowania sosu(...)winegret powinien być gęsty. Gotowy sos mieszamy z zieloną bazą sałatki i rozkładamy równe porcje warzyw między 4 słoiki. Taką bazę sałatki można przechowywać w lodówce do 3 dni – z każdym dniem warzywa będą nabierać mocniejszego smaku, marynując się w winegrecie. Żeby nie było monotonnie, codziennie na górę słoika warto dodać swoje ulubione dodatki – ja wykorzystałam świeżego pomidora malinowego
Karo in the Kitchenjest pyszna i prosta, ale kojarzona z węglowodanami. Jednak przy odpowiedniej modyfikacji nadaje się także do modelu LCHF. Wystarczy tylko użyć makaronu konjac lub z cukinii by w towarzystwie sosu uzyskać pyszne spaghetti carbonara. To szybkie i bardzo proste danie z boczkiem, serem i jajkami w klasycznej wersji nie zawiera śmietany, ale na LCHF śmiało można ją dodać. Idealny obiad(...)macie czasu na stanie w kuchni. Gotowe w 15 minut! Polecam także spaghetti z sosem bolognesse. Składniki – spaghetti carbonara: 200 g wędzonego boczku 40 g startego sera pecorino 40 g startego parmezanu 4 jajka 1 ząbek czosnku pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki 300 g makaronu konjac spaghetti Makaron spaghetti konjac przepłukać pod gorącą bieżącą wodą
Ola la LCHFjajka. Na Wielkanocnym stole są jajka z majonezem, faszerowane czy dodawane do żurku. Tym razem zapraszam na jajka w innej postaci. Jajka w bułeczkach z makiem. Bułki dzięki dodatkowi sosu pomidorowego są delikatne, aromatyczne i mocno pomidorowe. CHLEBKI Z JAJEM 200 G letniej 370 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży płaska łyżeczka soli mak do posypania(...)jajek 1 jajko rozbełtane SOS POMIDOROWY 1/3 szklanki koncentratu Pudliszki 3 łyżeczki ziół (bazylia, oregano) 2 łyżki stołowe wrzącej wody 1/2 szkl ketchupu Pudliszki sól pieprz ząbek czosnku Przygotowujemy sos pomidorowy: Zioła zaparzyć we wrzątku. Dodać koncentrat, ketchup, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać Przygotowujemy bułki: Jajka gotujemy na twardo. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem
Kuchnia w oparachdente w lekko osolonym wrzątku. 3. Szynkę i żółty ser pokroić w równą niedużą kostkę. 4. Szczypiorek drobno posiekać, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. Sos: Majonez i śmietanę wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. W salaterce sałatkę układać warstwowo: kukurydza, sos, szczypiorek, szynka, sos, żółty ser, zielony groszek, sos, jajka, sól, pieprz
Szalona Kuchnia EwelinyPomysł na niedzielny obiad - zamiast tradycyjnych kotletów polecam przygotować piersi kurczaka w sosie z dodatkiem marchewki, pora i koperku. Pomysł na lekkie i smaczne danie. Sosu nie trzeba zaciągać, ponieważ podczas gotowania lekko się zagęści. Danie idealne dla osób, które lubią soczyste kawałki mięsa. Poniższe piersi z kurczaka podawałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Polecam przygotować 😀 Składniki na porcję(...)smażone mięso) rozpuścić masło i podsmażyć warzywa. Gdy lekko zmiękną to ułożyć na nich podsmażone kawałki piersi z kurczaka i całość zalać wywarem oraz wodą. Mięso musi być przykryte sosem. Dusić na małym ogniu, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu (około 20 minut). Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na sam koniec, całe danie posypać koperkiem
Ugotowaćgotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj. Krok 3 Bardzo ważnym składnikiem ryżu po azjatycku jest sos słodko kwaśny. Skład jest następujący: 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 2 łyżki cukru najlepiej brązowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu sriracha (dla tych co lubią ostrzejsze(...)potrawy) Wymieszaj składnii sosu w miseczce, a następnie wlej do naczynia z ryżem i dokładnie obtocz w nim ziarenka. Jak ugotować ryż po marokańsku Potrzebne składniki: 1 szklanka ryżu bialego lub jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka masła 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki tymianku Krok 1 Przepłucz ryż pod strumieniem zimnej wody. Posiekaj drobno szalotkę. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę
Niedzielny kucharzpomysły na proste, ale efektowne potrawy. Jedna wytrawna, z wykorzystaniem piersi z kurczaka, które otulone są szynką, dodatkowo nadziane serem i duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Druga propozycja zaś jest w słodkim wydaniu- makaron z twarogiem, borówkami i konfiturą wiśniową, który wyśmienicie smakuje podany na ciepło. Obie propozycje wpisują się w temat ‚niemarnowania żywności’, przy czym pierwsza propozycja zaplanowana jest(...)zawinąć w folię. Na tą samą patelnię dodać masło oraz drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę. Dodać pomidory, wlać bulion i smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz cukrem. Do sosu włożyć mięso, zakryć i dusić około 5 minut. Podawać z makaronem. Kokardki z twarogiem i konfiturą wiśniową
Kraina Miodem Płynącaprzecież połączę jedno z drugim, to nie dość, że będzie więcej farszu to i smarować będzie lepiej. I tak zrobiłam! By nie były zbyt mdłe i suche, podlałam sosem pomidorowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodatkowo podać je z filiżanką czerwonego barszczu. Co ważne- porcja z tego przepisu jest naprawdę spora! Śmiało możecie przygotować rollsy na przyjęcie(...)mała pietruszka 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Mały pęczek pietruszki Przyprawy: Sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku suszonego lub świeżego Sos pomidorowy: 2 łyżki oleju 1 słoiczek (200g) koncentratu pomidorowego Pudliszki ½ szklanki wody 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy 100g drobno startego sera
Kuchnia w czekoladzie