sosy - 72234 przepisów (strona:831/4816)

Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 254

nadaje się jako mięsny składnik gorących kanapek – zestawcie ją z grillowanym na oliwie pszennym pieczywem, sałatą i odrobiną rukoli, serkiem twarogowym doprawionym chrzanem i cienko skrojonymi korniszonami.   ZIMNY SOS CHRZANOWY Sos chrzanowy powstaje przez wymieszanie wszystkich składników i doprawienie do smaku solą (delikatnie) oraz świeżo mielonym pieprzem. Do wołowej pieczeni pasuje idealnie – sprawdzi się też do kanapek z pieczenią(...)polędwica lub antrykot bez kości 1 gałązka rozmarynu – posiekana 2-3 małe gałązki rozmarynu – w całości 2 duże ząbki czosnku 3 pełne łyżki masła klarowanego sól pieprz SOS CHRZANOWY 50g chrzanu ze słoika 120g śmietany 18%, gęstej, albo gęstego jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu Worcester sól i pieprz do smaku

Karo in the Kitchen
Sama NATURa czyli sałatka zrolowana z podsuszonymi pomidorkami 202

rolad ę rolujemy. Pomidorki cherry z cukrem pudrem i z kolejn ą przyprawą Natur w piekarniku podsuszamy  i do przestygni ę cia odkładamy. Gdy już gotowy sos Natur mamy, to bogaty talerz warzyw, pestek z roladkami polewamy. Taka sałatka to uczta podniebienia, ciekawych smaków poł ą czenia, mo ż na j ą zjada ć dowoli, na ś niadanie, obiad(...)szczypiorkiem, 2 gał ą zki zielonej ś wie ż ej pietruszki, 1 ły ż eczka czarnuszki, 5 du ż ych kaparów, (kilka podsuszonych pomidorków wcze ś niej przygotowanych), sos: 2 płaskie ły ż eczki Vegety Natur do sałatek i dipów ,  3 ły ż ki oliwy z oliwek, 1 ły ż ka octu z białego wina, do smaku

Moniki Smakołyki
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 213

Najlepsze, delikatne polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Pyszne polędwiczki wieprzowe na obiad duszone w sosie z cebulą, marchewką i selerem. Polędwiczki wieprzowe marynowane, doprawione solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Polędwiczki z mojego przepisu, mimo, że pieczone w piekarniku, są miękkie i soczyste. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, aby były kruche(...)niezbyt dużej temperaturze dusić polędwiczki do miękkości. Można w piekarniku lub na płycie. To tak po krótce. Dokładny przepis poniżej. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym. Składniki : 2-3 polędwiczki wieprzowe 2 cebule cukrowe 1 marchew 1 łodyga selera naciowego 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa do smażenia

Moja Książka Kucharska
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 147

żółtego. ·        Sól ·        Pieprz ·        Cukier ·        Olej/oliwa SOS TZAZIKI: ·        1 op. jogurtu greckiego (ok. 300 g) ·        1 duży ogórek zielony(...)poza brzegi ciasta, najlepiej dociskać krawędzie widelcem. Rożki francuskie pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni C ok. 12-15 minut, lub do zrumienia. Podawać od razu na ciepło z sosem. SOS TZATZIKI Ogórek umyj   i wykrój gniazda nasienne. Zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na ok. 5 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij

Calzonella.com
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 217

Gordona Ramsaya. Danie idealne na wykwintny świąteczny obiad, ale nie tylko. Taka polędwica jest genialna w smaku zarówno na ciepło, jak i później na zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu, pychota ;-) Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso często doprawiane jest maderą(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30-35 minut na termoobiegu . Wyciągamy i odstawiamy na 15 minut, by potrawa odpoczęła. Kroimy ostrym nożem i podajemy z ulubionym sosem na ciepło lub na zimno, np. sosem bearnaise lub sosem czosnkowym z dodatkiem estragonu (ja przygotowuję go na bazie majonezu z dodatkiem musztardy dijon lub kcyńskiej pałuckiej, kilkoma ząbkami czosnku

Smaczne Zdrowe
Środa: Super prosty patent na burgera z indyka 134

miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak. Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester – przyprawa dość niezwykła, bo pozornie nie ma ani smaku, ani aromatu, dopiero kiedy zostanie dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków. Sos jest słonawy, lekko karmelowy, z nutą goryczki(...)sposób indyka można usmażyć, upiec na grilu lub w piekarniku. W każdej wersji jest pyszny. Przepis pochodzi z serwisy cooking.nytimes.com Składniki: Indyk mielony 0,5 kg 1 łyżka sosu Worcester 2 łyżki ketchupu 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do misy wyłóż mięso. Dodaj

Niedzielny kucharz
Orientalny gulasz wołowy z batatem 155

Orientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z ryżem. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Matta Prestona na potrawkę z jagnięciny. Danie zmodyfikowałam i wyszedł pyszny i oryginalny w smaku gulasz. Polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowego 1 mały batat(...)cebula 3 duże ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki soku ananasowego 1 szklanka mięsnego bulionu 1 i 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie

Oryginalny smak
Szczupak w sosie pomidorowym 190

kostkę i usmażyć na lekko brązowy kolor. Cebulkę rozłożyć na wcześniej usmażonej rybie i całość odstawić pod przykryciem do lodówki na 12-24 godz. Po tym czasie przygotować sos. Koncentrat i przecier pomidorowy mieszamy dokładnie ze sobą i gotujemy na małym ogniu 5 min. Wcześniej próbujemy naszą rybę jeśli jest taka konieczność sos dodatkowo solimy i przyprawiamy pieprzem. Teraz(...)puszki dajemy sos, a następnie układamy rybę z odrobiną cebulki i tak na przemian raz sos raz rybkę z cebulką. Puszki zamykamy i sterylizujemy w szybkowarze 30 min. Wyłączamy gaz i czekamy, aż ciśnienie spadnie. Następnie konserwy po sterylizacji przekładamy do zimnej wody na około jedną godzinę i  chowamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Ryba jest bardzo smaczna

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Jajka po szkocku 159

Jajka po szkocku to jedno z dań, które w Anglii znaleźć można serwowane na większości imprez. Jajka po szkocku Podawane jako zimna przekąska, zazwyczaj samo bez dodatku sosu. Jajka po szkocku to nic innego jak jajko ugotowane na twardo, obtoczone mięsną masą z mięsa mielonego i smażone na głębokim tłuszczu. Zdarzyło mi się kilka razy przygotować jajka po szkocku używając(...)czasu używam tylko i wyłącznie jajek przepiórczych. Efekt smakowy jest taki sam, jedyne co się zmienia to wielkość. W przeciwieństwie do Anglików ja podaję jajka po szkocku z dodatkiem sosu. Głównie sięgam po słodki sos chili. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia

mecooks
Tempura z brokuła 126

Tempura z brokuła to pyszna przekąska, która sprawdzi się szczególnie podczas spotkań w gronie znajomych. Można podawać ją z dowolnymi sosami, jak sos słodki chili, sos czosnkowy czy nawet ketchup. Jeżeli lubicie sos sojowy, także możecie potraktować go, jako ciekawy dodatek do tej smacznej przekąski. Tempura to inaczej kawałki warzyw/owoców morza/kurczaka w cieście naleśnikowym, które są smażone na gorącym

Kuchnia Bazylii
Babeczki pizza-idealne na imprezę-pyszne 182

mąki pszennej +do podsypania  (szklanka 250ml) -2,5 dag drożdży świeżych -250ml ciepłej wody -4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju -pół łyżeczki soli -2 łyżeczki cukru SOS POMIDOROWY -mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 80g) -1 ząbek czosnku -3 łyżki wody -zioła prowansalskie NADZIENIE -300g pieczarek -1/2 małej cebulki -100g szynki -1 łyżka masła -pieprz(...)minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką.  Gotowe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zabieramy się za przygotowanie nadzienia i sosu. SOS Koncentrat dajemy do miski, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy. NADZIENIE Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Spaghetti Napoli 138

/2-4 porcje: 600-800 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 500 g makaronu spaghetti pszennego 1 duża cebula Kilka łyżkek koncentratu pomidorowego dla podkreślenia smaku i otrzymania gęściejszej sosu Napoli 3 ząbki około 5 łyżek oliwy sól oraz pieprz do smaku po 1 łyżeczce: bazylii i oregano szczypta chili parmezan listki bazylii do smaku i dekoracji 500 g makaronu(...)skórki, pozbyć sięgniazd. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć delikatnie na patelni.Wrzucić pomidory, dodać sól, zioła, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją. Wyłożyć na talerze. Polać sosem i posypać parmezanem. Artykuł Spaghetti Napoli pochodzi

I LOVE LIFE
OKONOMIYAKI - japońskie placki warzywne z sosem jogurtowym 173

Składniki: Placki: 6 jajek 120 g mąki pszennej 1 duża marchewka 1/2 selera 150 g kapusty białej około 4 cm białej części pora 2 łyżki sosu sojowego 2 cm świeżego imbiru sól, pieprz 4 łyżki sezamu olej do smażenia Sos jogurtowy: 400 g jogurtu greckiego 1 cytryna 1 garść rukoli 2 cm pora lub dymka sól, pieprz Sposób wykonania: Marchewkę(...)selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i pora szatkujemy na drobne paseczki. Obrany imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. W misce roztrzepujemy rózgą jajka, dodajemy mąkę, sos sojowy, imbir oraz rozdrobnione wszystkie warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszam. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po smażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszcz

Qchnia po prostu
Sałatka z sosem czosnkowym. 190

Sałatka która powinna się nazywać resztkowa :) Z obiadu został makaron od zupy pomidorowej, a z drugiego dania brokuły i sos czosnkowy. Dodałam co miałam w lodówce i wyszła pyszna sałatka z sosem czosnkowym :)  Wrzucam przepis bo będę chciała jeszcze do niej wrócić, a może i Wam się przyda, w końcu jutro Sylwester. Na domówkę będzie jak znalazł :) Składniki(...)brokuła kilka małych pomidorków (miałam truskawkowe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 250 g. szynki konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Wykonanie: Makaron wrzucić

Agusiowe smakołyki