porcji 80 g mixu sałat 300 g wędzonego kurczaka 2 czerwone cebule 5-6 ogórków konserwowych 5 jajek ugotowanych na twardo 2 pęczki rzodkiewek 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sos 3- 4 łyżki keczupu 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki przekładamy keczup, dodajemy majonez oraz musztardę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem(...)dokładnie mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na pół godziny do lodówki. Mix sałat wrzucamy na dno szklanej miski. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Czerwoną cebulę drobno siekamy a następnie równo układamy na kurczaku. Na cebuli równomiernie rozprowadzamy sos. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie sosu. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka
Smakowite Daniałyżki . rumu szczypta cynamonu 4-5 łyżki . cukru 1 łyżka mleka 1 łyżka śmietany 2 dkg kandyzowane skórki pomarańczowej 4dkg rodzynki wcześniej namoczone w rumie 5dkg masła Sos czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 150 ml śmietany 130 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50dkg niesłodzonego kakao w proszku 3 żółtka wanilia mąki trochę rumu Przygotowanie: Ciasto na naleśniki zrobi(...)mieszaniny orzecha ,dokładnie miesza ć.Gotowa ć przez kolejne 1-2 minut , w razie potrzeby, doda ć mleka do uzyskania pasty do smarowania . Masa ostygnie doda ć rumu. Sos czekoladowy robimy w garnku gotując na małym ogniu ż ółtka z cukrem, kakao i trochę mąki, zimnego mleka , :wymiesza ć dokładnie.Doda ć stopiono czekolad ę , a następnie wla ć cienkim
Smaczne Potrawystron do zrumienienia. Dodajemy cebulę, marchew, podlewamy wywarem. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy grzanie, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ( do momentu kiedy wszystko będzie miękkie). Sos można zabielić śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu(...)Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyimpresje zagoszczą w kuchniach. Kolorowych, czarujących, wiosennych. Gdzie dobry smak łączy się z troską o zdrowie. Takim połączeniom na pewno sprzyja kolejne danie obiadowe Agaty, czyli domowe pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym. Danie doskonałe dla dzieci Dzisiejsze danie to doskonała propozycja obiadowa dla dzieci. Proste i w pełni wartościowe. Jednocześnie pełne niuansów smakowych, które wprawią nas w lepszy nastrój(...)koniec chłodnego przedwiośnia, w oczekiwaniu na ciepłą wiosnę. Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki cukru (5 g) szczypta pieprzu 1 łyżka drobno posiekanej natki
KulinarneImpresje.plszczypie delikatnie w język i chrupie. Ale pomyślałam, że można ją też upiec. I to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu jest delikatna i słodkawa. No i ten sos. Obłędny! Mogłabym go wyjadać łyżeczką. Można go podać z ulubionymi warzywami. Ja lubię maczać w nim seler naciowy. Wypróbujcie koniecznie! Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: kalarepa(...)Włóż kalarepę, obtocz olejem i posól. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie przewróć kalarepę na drugą stronę i ustaw termoobieg. Poczekaj, aż będzie ładnie przyrumieniona. Przygotuj sos. Czosnek i fileciki anchois przełóż do garnuszka i zalej mlekiem. Całość zagotuj i pozostaw na najmniejszym gazie na 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia i zblenduj na gładko. Dalej blenduj dodając
wiecejwarzyw.plGulasz myśliwski z kurczakiem Aromatyczny i wyrazisty w smaku sos z mięsem drobiowym, wędzoną kiełbasą, cebulą, grzybami i kiszonymi ogórkami. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Potrawę możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą. Polecam! Składniki: 0,5 kg podudzia z kurczaka (bez skóry i kości) 1 cebula 1 wędzona kiełbasa 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów(...)ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki – do zagęszczenia sosu Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie (2 kulki), 1 liść laurowy, majeranek, papryka mielona – słodka i ostra olej do smażenia *** Suszone grzyby zalewamy 300ml gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu
Blog z Apetytempostaci, bo nie raz obserwuję właśnie takie reakcje u osób częstowanych taką surówką. Spróbujcie a wpadniecie w nałóg, w dodatku zdrowy ! PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BURAKÓW Z SOSEM CHRZANOWYM Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym: 2 buraki 3 marchewki 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (lub więcej) chrzanu tartego szczypta soli 2 łyżki orzeszków piniowych(...)pestek słonecznika) Jak zrobić surówkę z buraków z sosem chrzanowym: Buraki i marchewki obieramy, myjemy. Buraki i marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Warzywa mieszamy z majonezem, jogurtem i chrzanem, doprawiamy do smaku solą. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni , posypujemy surówkę, mieszamy. Artykuł Surówka z buraków z sosem chrzanowym pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePolędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie dyniowym to pomysł na sycący oraz smaczny obiad. Wbrew pozorom, poniższe danie jest jest szybkie do przygotowania. Sos dyniowy idealnie komponuje się z mięsem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 2 polędwiczki wieprzowe (wagowo około 0,7 kg) 2 szklanki bulionu warzywnego 300 g upieczonej dyni, np. hokkaido 300 g pieczarek 1 szalotka(...)małym ogniu (kilkanaście minut), aż do miękkości mięsa i rozgotowania się dyni. Na sam koniec całość zagęścić (śmietanę wymieszać z mąką oraz zimną wodą, następnie należy ją zahartować gotowym sosem) i sos zagotować. Polędwiczki podawać z ziemniakami
UgotowaćMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy(...)pół papryki z każdego koloru) Szklanka bulionu 1 marchewka Mała śmietana przyprawy Składniki są podane orientacyjnie - wszystko zależy od tego jaką ilość sosu chcecie przygotować. Przygotowanie: 1. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie. 3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania. 4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy
My World by Dagmara Rekostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne mufiny ziemiaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje mufin, i przenieść ten patent na zapiekanke. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie . Sosem który będzie idealnie pasował do tej kompozycji będzie sos beszamelowy, który dzięki użyciu śmietany 30% nada aksamitnego smaku potrawie. Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki(...)sól, łyżkę cukru i różyczki brokuła. Całość gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy i hartujemy zimną wodą. 4 Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella. 5 Zapiekankę wkładamy do nagrzanego
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymorskiej (225g) – 20 krewetek dużych – dowolna mieszanka warzywna (u mnie mrożonka Hortex) – 2 pieczarki brązowe – 1 cebula czerwona – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki sosu rybnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – 1 łyżka miodu – 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej – 50ml zimnej wody – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka(...)czosnek i pieczarki i smażyć przez około 3 minuty. Dodać warzywa, wymieszać i smażyć przez około 5 minut, aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie dodać owoce morza, delikatnie wymieszać, dodać sosy i przyprawy i smażyć przez kolejne 7-10 minut. Skrobię wymieszać z zimną wodą, dodać do potrawy, dodać miód, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić
Smaki ArmineDziś coś dla mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉 Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ... Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa - u mnie około(...)zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem, jeśli mamy). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa (ja 1.5 h). Następnie mięso wyjmujemy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie, a resztę sosu blendujemy (wraz z warzywami). Przed podaniem pieczeń kroimy na plastry i polewamy naszym sosem
Walijskie Pichcenierzadko korzystam z gotowych sosów, tak tym razem się skusiłam i kupiłam kilka firmy Patak's. Na pierwszy ogień poszedł pomidorowy butter chicken. Od siebie dodałam cukinię, oliwki i suszone pomidory, oraz czosnek. Jako dodatek ryż jaśminowy, mój ulubiony. Danie wyszło bardzo smaczne, sos super doprawiony. mogę polecić oczywiście. Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 2 większe(...)filety z kurczaka mała cukinia kilkanaście oliwek u mnie zielone kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku słoiczek sosu pomidorowy butter chicken Patak's ryż jako dodatek olej do smażenia lub masło klarowane 1. Na maśle klarowanym podsmażam kurczaka, do którego dorzucam pokrojoną w ćwiartki cukinię, pokrojone oliwki i suszone pomidory, oraz dodaję przepuszczony przez praskę czosnek. Podsmażam wszystko, dodaję
kruche babeczkiMakaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym to nic innego jak krótko smażone warzywa podane z makaronem i chrupiącym kurczakiem . Do tego dania użyłam japońskiego makaronu soba, który składa się z mąki gryczanej, więc zawiera sporą ilość białka w porównaniu z makaronem pszennym. Jest kilka ważnych zasad, z którymi warto się zapoznać, zanim zabierzecie się za przygotowanie(...)wrzucać warzywa podobnej wielkości. Ja wrzuciłam razem cebulkę pokrojoną w piórka z pieczarkami, następnie paprykę pokrojoną w paski a na koniec cukinię pokrojoną w półplastry. Potrzebujecie dobrego sosu sojowego i wystarczy tylko jeden rodzaj, ale ja wymieszałam jasny z ciemnym i mocno zachęcam do tego. Bardzo prawdopodobne, że w swojej lodówce macie sos sojowy jasny, ale ciemny jest tak bogaty
Słodkie Gotowaniemałej sałaty lodowej (około 400 g) lub innej 200 g twarogu (chudego, tłustego lub półtłustego) 1 wędzona makrela około 350 g jabłek około 200 g selera (po obraniu) na sos: 2 łyżeczki musztardy (użyłam chrzanowej) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka soku z cytryny do smaku sól, pieprz Link do filmiku z przepisem: Sałatka z wędzoną makrelą(...)Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos, by polać nim od razu sałatkę po dodaniu selera aby nie ściemniał: Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam- sos jest gotowy. Sałatę obieram z wierzchnich liści, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Z jabłek usuwam gniazda nasienne i kroję razem ze skórką w drobną kostkę
Uwaga Babcia Gotuje