sosy - 72234 przepisów (strona:820/4816)

Dressing tahini do sałatki i warzyw 181

wspomóc trochę blender i przyspieszyć cały proces. Dressing tahini ma dość ostry smak , dodanie do niego soku z cytryny i papryki wędzonej nadaje dodatkowej pikanterii. Jeśli według Was sos będzie zbyt intensywny, możecie dodać trochę masła orzechowego, które złagodzi dominujący smak tahini. Może się zdarzyć również tak, że dressing będzie zbyt gęsty , wtedy należy dolać 1 lub 2 łyżki dodatkowej(...)wody i ponownie wymieszać. Gotowy dressing polejcie na sałatkę lub podajcie w małej miseczce. Pozostały sos przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 1 tygodnia. Przepisy do których możecie użyć tego sosu: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym Włosnka sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami Szybka i zdrowa sałatka z kurczakiem Artykuł

Słodkie Gotowanie
Makaron ze szparagami 153

już mój kolejny przepis na makaron ze szparagami, ale wiedziałam już że mój sos musi być dość wyrazisty aby wszystko smakowało idealnie. Makaron możesz zrobić z dowolnym rodzajem makaronu, choć ten który przyjechał ze mną z Włoch okazał się być idealny. Ale ja lubię makaron jajeczny! Na zdjęciach widzicie pieczywo, które podałam do makaronu. To nawyk, który przywiozłam ze sobą(...)Włoch. Włosi po zjedzeniu makaronu resztę sosu dojadają z użyciem pieczywa lub bagietki na którą zgarniają pozostałości z talerza. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu  przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron z kurczakiem –   penne z szynką parmeńską  –  makaron z boczkiem

nietylkopasta.pl
Wtorek: Makaron primavera 138

Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodej kapusty (pieczone w piekarniku) 206

danie mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam wykorzystać sezon na młodą kapustę, która szybko się gotuje i po upieczeniu jest idealnie miękka. Poniższe gołąbki obsmażyłam, a następnie upiekłam w piekarniku. Do sosu dodałam puszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować.  Składniki na porcję dla 6 osób (około 9 gołąbków): 1 główka młodej kapusty(...)zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Naczynie wstawić do piekarnika. Gołąbki piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC . Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać odrobinę koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem gołąbki polać sosem pomidorowym. Obsmażanie gołąbków i wygląd przed

Ugotować
Sałatka krewetkowa ze szparagami 139

szparagów zielonych 20 dkg krewetek 5 rzodkiewek 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 żabek czosnku natka pietruszki olej rzepakowy 60 g sera camembert 2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika sos: 6 łyżek oliwy z oliwek sól 1 łyżeczka musztardy  1 żabek czosnku 1 łyżka octu winnego Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zgęstnieje. Sałatka(...)dodaję do sałatki. Pomidorki kroje na pół, ser na kawałki, papryczkę w krążki. Krewetki smażę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Dodaję do sałatki, posypuję nasionami, polewam sosem

wesoła kuchnia
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 162

Smażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki(...)osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku

Ogrodnik w podróży
Pierożki JIAOZI - gotowane na parze (nadziane mięsem mielonym) 195

szklanki wrzącej wody szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki 1 por (tylko jasna część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego pieprz    do podania posiekany szczypiorek sos sojowy Na samym początku przygotować ciasto na pierogi : do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać(...)bardzo drobno posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę (lub bardzo drobno pokroić). Do mięsa dodać pora, szczypiorek oraz czosnek. Na sam koniec wlać sos sojowy i całość przyprawić pieprzem. Składniki na farsz bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części

Ugotować
Schab pieczony z czosnkiem i miodem 161

aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 60 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i zostawiłam mięso jeszcze na 30 minut w piekarniku. Całość od czasu do czasu polewałam sosem spod schabu.   Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam w nim mięso do wystudzenia. Ponieważ szkoda marnować dobrej podstawy do sosu. Sos spod mięsa zlałam do garnka, dodałam 0,5 szklanki czerwonego(...)wina, łyżkę ostrej musztardy i całość gotowałam na mały ogniu, aż płyn odparował prawie do połowy. Tak powstał sos którym chętni na talerzu mogli polać schab.   Schab ten też był jedzony przez nas jako wędlina do kanapek. Schab pieczony z czosnkiem i miodem

Kuchnia na wzgórzu
SAŁATKA Z LIŚĆMI BURAKA, JAJKIEM I SOSEM MUSZTARDOWYM 171

można wykorzystać w zupełnie inny sposób... zrobić z nich sałatkę. To tylko 5 minut pracy i mamy gotową lekką, zdrową sałatkę, idealną na 2 śniadanie lub kolację. Całość polana sosem musztardowym smakuje wyśmienicie. Składniki: * około 60 g liści buraka łącznie z łodygami * 4-5 rzodkiewek * 2 jajka ugotowane na twardo * kiełki rzeżuchy do posypania na wierzch * 7-8 plasterków ogórka(...)świeżego pokrojone dodatkowo w ćwiartki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej (użyłam  Orzech ) * 2 łyżeczki sosu musztardowego (użyłam sosu musztardowego czosnkowego z ziołami  Octim ) Wykonanie: Liście buraka łącznie z łodygami pokroić na mniejsze części, ułożyć na płaskim talerzu. Na wierzchu poukładać jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki, pokrojonego w ćwiartki ogórka i pokrojone w mniejsze kawałki rzodkiewki

Zrób to smacznie
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym 208

ogródka, a mi już tak się chce tego prawdziwego lata, że chociaż robię obiady z dużą ilością zieloności. Pyszne i delikatne pulpety z indyka z dużą ilością koperku i sosem ze słodką śmietanką zapraszają do stołu!. Obiad w 30 minut!. Porcja dla 4 osób. Ilość pulpetów 12 sztuk. Czas wykonania 30 minut. Składniki: - 70 dag mielonego mięsa drobiowego, indyk(...)kurczak - 2 pęczki koperku - 2 jajka - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub dwie kromki chleba - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - bułka tarta - olej lub smalec do smażenia Sos: - 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 % - 2 łyżki mąki - sól - pieprz - koper 1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko

Apetyczna babeczka
Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 348

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 500 g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 jajka Szklanka passaty pomidorowej 1,5 l bulionu 1 łyżka śmietany 1 łyżka majeranku Natka pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku Czosnek niedźwiedzi Sól,  pieprz Olej do smażenia Zacznijmy od ryżu, aby zdążył(...)ryż, pokrojoną w kostkę cebulę  przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól,  pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki i dokładnie obsmażamy. Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę pomidorową. Aby sos był bardziej gęsty ucieramy msło z mąką i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić

Kuchnia moimi oczami
Naleśniki ze szparagami pod miętowym beszamelem 232

się na dworze, zieleni się i na talerzach! Dziś w roli głównej soczyste zielone szparagi owinięte aromatyczną, lekko słodką Prosciutto i cienkimi naleśnikami, a całość pod kołderką z miętowego sosu beszamelowego, który wieńczy potrawę. Dodatek mięty był spontanicznym pomysłem, który ni stąd, ni zowąd zrodził się podczas zakupów w osiedlowym dyskoncie...a stał się absolutnym strzałem w dziesiątkę, bo mięta(...)rozpuść masło. 2. Do masła dodaj 300ml mleka i wciąż podgrzewaj. 3. Mąkę wymieszaj dokładnie z pozostałym mlekiem i wlej do mleka w rondelku - mieszaj nieustannie do momentu zgęstnienia sosu. 4. Dodaj posiekaną miętę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość: 1. Na każdym naleśniku ułóż plaster szynki i po 3 szparagi - zwijaj w rulony. 2. Naczynie do zapiekania

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Udka i podudzia z kurczaka podane z pikantnym sosem pomidorowym 202

Pomysł na szybki do przygotowania i smaczny obiad - duszone kawałki kurczaka podane z lekko pikantnym sosem pomidorowym.  Danie najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami. Polecam przygotować. Mascarpone możecie zastąpić słodką śmietaną.  Składniki na 4-6 porcji: 3 udka i 3 podudzia z kurczaka (około 1 kg) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 2 papryczki chilli 1/2 opakowania(...)wlać pomidory z puszki i wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić około 30 minut, aż do miękkości mięsa. Na sam koniec, kawałki kurczaka wyjąć z garnka i do sosu dodać mascarpone  (lub śmietanę)  zahartowane odrobiną gorącego sosu pomidorowego. Sos posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Ponownie włożyć kawałki kurczaka i całość zagotować.  Podsmażanie warzyw i mięsa

Ugotować
Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą 682

Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą Kruche i soczyste roladki drobiowe faszerowane kapustą oraz wędzonym boczkiem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 250g kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela(...)Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej

Blog z Apetytem
Makaron ze szparagami i sosem serowym 274

Makaron, szparagi i obłędn y serowy sos – to nie może się nie udać. Myślę że nie muszę Was specjalnie zachęcać. Tylko proszę Was, nie używajcie do tego przepisu serków topionych. Są źródłem fosforanów, których i tak w naszej diecie sporo. A w dłuższej perspektywie są szkodliwe dla zdrowia. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: makaron(...)podsmaż na odrobinie oleju 3-5 minut, nie dłużej. Na małym ogniu w garnku podgrzej śmietanę i dodaj do niej ser. Mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści. Sos przed podaniem powinien być wystudzony. Do wystudzonego sosu dodaj żółto, szparagi, gałkę muszkatołową i tymianek. Wymieszaj całość i połącz sos z makaronem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Smacznego! table.macro

wiecejwarzyw.pl