sosy - 72234 przepisów (strona:804/4816)

Pulpety w sosie szpinakowym 99

obiad? Tydzień w tydzień towarzyszy nam to pytanie podczas zakupów spożywczych. Też tak macie? Nieraz pomysły nasuwają się same, a innym razem kompletnie nie wiemy co przygotować. Tym razem sos szpinakowy chodził nam już długo po głowie, tylko z czym go przygotować? Pulpety na pewne się sprawdzą! Pulpety w sosie szpinakowym SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400g mielonego mięsa z indyka(...)minut w 180 stopniach. SKŁADNKI DO FARSZU: - 200g sera topionego - 200g szpinaku - przyprawy (ostra papryka) Ser topiony łączymy ze szpinakiem i ostrą papryką tworząc farsz do pulpetów. SKŁADNIKI SOS: - 250g szpinaku - 200g jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - przyprawy (pieprz, sól) - 1 łyżka oleju Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy szpinak i smażymy go do momentu wyparowania wody. Następnie łączymy

Związek na patelni
Pulpeciki dla niemowlaka BLW 128

indyka 1 mała marchewka 1 malutka cebula 3 łyżki kaszy kukurydzianej suchej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku szczypta czosnku suszonego granulowanego sos: 1 puszka pomidorów siekanych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka natki pietruszki suszonej szczypta czosnku suszonego granulowanego Jak zrobić pulpeciki dla niemowlaka: Zaczynamy od zmielenia przez maszynkę mięsa jeśli nie mamy mielonego(...)rozdrobnioną cebule i marchew, kaszę kukurydzianą, przyprawy i zioła. Potem wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie odrywamy kawałki mięsa, formujemy kulki i układamy je na talerzu. Teraz czas na sos. Do garnka wlewamy pomidory siekane i szklankę wody. Dodajemy przyprawy. Następnie sos zagotowujemy i gotujemy dwie minuty. Teraz do sosu wrzucamy pulpeciki, zagotowujemy i zmniejszamy grzanie. Gotujemy

Dorota Smakuje
Smażona wołowina z warzywami w sosie teriyaki – STIR FRY 93

Stir – fry  z  wołowiną i warzywami w sosie teriyaki podane ryżem . Danie z krótko podsmażanych cieniutkich plasterków  wołowiny w pysznym sosie z warzywami. Szybkie i proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 osoby Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna(...)300g wołowiny 1 marchewka 1 papryka 1 pęczek szczypiorku 1 czosnek 1 plasterek korzenia imbiru ⅓ łyżeczki chili 100ml wody 2 łyżeczki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 8 łyżek marynaty teriyaki 1 łyżka cukru 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej olej sezamowy do smażenia olej ryżowy do smażenia 200 g ryżu jaśminowego 1. Wołowinę kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Przekładamy

karolgotuje
Domowa kostka rosołowa 85

ząbki czosnku 1/4 małego selera mały pęczek natki pietruszki 4 gałązki lubczyku kawałek pora (ok 5-7 cm białej części) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki jasnego sosu sojowego Przyprawy: 3-4 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy 3/4 łyżeczki tymianku 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2-3 suszone grzyby(...)zmiel na gładką pastę przy pomocy blendera. Przestudzoną masę przełóż do foremki do kostek i włóż do zamrażalnika. Domowe kostki rosołowe możesz wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju zup i sosów. Możesz używać ich dokładnie tak, jak ich sklepowego odpowiednika. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs Sos czosnkowy Sos boloński Tradycyjny rosół Lukier Syrop z czosnku Zobacz też najnowsze przepisy

okolicepalnika.pl
Pasta alla norma – makaron z bakłażanem 83

wystarczy, aby zrumieniły się z obu stron. Możesz też upiec je w piekarniku, skrapiając je wcześniej niedużą ilością oliwy. Cała reszta składników to już pochwała prostoty. Zioła, banalny sos pomidorowy no i makaron. Ja wybrałam moje ulubione rigatoni, ale dobrze nada się też np. penne lub papardelle. Warto też zwrócić uwagę na ser. Sycylijczycy pewnie powiedzą, że w tym wypadku(...)puszki i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj przez kilkanaście minut, do momentu aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty sos. Na kilka minut przed końcem gotowania dodaj do sosu bakłażana oraz drobno posiekaną bazylię. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, a tuż przed podaniem oprósz go delikatnie serem startym na tarce

okolicepalnika.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą 98

momentu, aż się zeszkli, cebulkę możemy doprawić do smaku solą . Kiełbasę kroimy w pół talarki, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy aż kiełbasa się lekko zrumieni. Przygotowujemy sos, do miski wbijamy jedno jajo, dodajemy kwaśną śmietanę, 100g żółtego sera startego na tarce na grubych oczkach i jedną łyżeczkę suszonego tymianku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem(...)naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami połowę wcześniej ugotowanych ziemniaków, na które wykładamy połowę podsmażonej kiełbasy z cebulką i zalewamy połową sosu, następnie w ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i zapiekamy przez 35minut.     Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka

Księga-Smaku
Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem 104

pysznie. No i obowiązkowo kiszony ogóreczek i pyszny obiad gotowy! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania z drobiem  w roli głównej: Roladki z indyka w sosie grzybowym Buddha-bowl: ryż, kurczak, awokado Kaczka pieczona z jabłkami Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem Pierś z kaczki w winie i żurawinie Smażony bukiet z warzyw z kurczakiem Kurczak(...)marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jabłkami Udźce z kurczaka w dymnym sosie Udka z kurczaka pieczone w garnku rzymskim Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem Potrawka z indyka z marchewka i groszkiem Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 pierś z indyka (około 800 g) 1 duża cebula 1 marchewka

Kulinarne przygody Gatity
Smażony ryż z kurczakiem i pieczarkami 115

świeżych składników. Czas: 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Smażony ryż z kurczakiem jest bardzo smacznym daniem o różnorodnych składnikach i ciekawym dresingu, zrobionym na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i imbiru. Smażony ryż z kurczakiem przygotowuje się dość podobnie jak potrawy typu stir fry z tym, że składniki są smażone osobno i odkładane na bok. Dopiero(...)chińsku. Składniki: 250 g polędwiczek z kurczaka 2 kapusty bok choy 250 g pieczarek ½ szklanki mrożonego groszku 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebulka lub szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki tartego imbiru Szczypiorek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej łyżkę oleju w szerokiej patelni. Polędwiczki osusz, pokrój w cienkie

Niedzielny kucharz
Makaronowe gniazdka z mięsem mielonym 153

Polecam Wam na obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-) Składniki: 12 makaronowych gniazdek 300g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz majeranek słodka mielona papryka ostra mielona papryka 2 puszki pomidorów krojonych 1/2 szklanki wody 1 cebula 3 ząbki czosnku suszona lub świeża bazylia sól, pieprz(...)makaronowych gniazdkach. 3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać pomidory z puszki, wodę i przyprawy, całość dusić 10-15 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować, wlać do sosu. Sos zblenderować, gorącym zalać klopsiki z makaronem. Sos powinien być rzadki, dzięki temu makaron dobrze zmięknie podczas pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w 180 st.C przez 45-50 minut

Kuchnia domowa Ani
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 75

potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie – smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy(...)parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą

Szybko Tanio Smacznie
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 57

pojawią się w sklepie lub na ryneczku. To naprawdę wszechstronne warzywo – wspaniale smakuje w pojedynkę (z parowaru po prostu uwielbiam), w zupach, z makaronem, a także w pojedynkę z sosami takimi jak holenderski bądź bernaise. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku – sok z cytryny (wyciskany) – garść czarnego prażonego(...)sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos – mieszamy tahinę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Posiłek należy jeść, kiedy zachowuje wysoką temperaturę. Jeśli sos zasmakuje Wam ponad miarę, nie wahajcie przed zanurzeniem szparagów w jego zawartości. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania