sosy - 72234 przepisów (strona:796/4816)

Dorsz w sosie curry 130

wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso ma biały kolor(...)gramowego fileta na obiad pokryje połowę naszego zapotrzebowania na selen, a także dostarczy nam dużej ilości witaminy B12, fosforu czy witaminy D. Warto więc dorsza jeść 😉 Np. z pysznym sosem curry 😋 Dorsz w sosie curry - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g fileta z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki

Z notatnika dietetyka
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I GORGONZOLĄ 179

orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zrobić z wyprzedzeniem (wypełnić farszem i zrolować) a przed samym podaniem podsmażyć na rumiano i serwować z ciepłym sosem pomidorowym. SKŁADNIKI / 6 sztuk 6 naleśników, np. z tego przepisu 250 g szpinaku 2 łyżki oliwy 12 suszonych pomidorów ze słoiczka 125 g sera gorgonzola garść orzeszków pinii SOS POMIDOROWY(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy szpinak i podgrzewamy, na dużym ogniu, aż zwiędnie. Przekładamy na deskę i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zgrubnie siekamy. SOS POMIDOROWY: Do rondelka wkładamy starty na tarce czosnek. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i stawiamy na ogniu. Smażymy 1 minutę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym

cool and minty
SURÓWKA Z MARCHEWKĄ I ANANASEM 160

puszkę ananasów w zalewie, owoce siekamy i dodajemy do tartej marchewki, zalewę z ananasa odstawiamy. W drugiej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dolewamy 2 łyżki zalewy z ananasa, doprawiamy sos solą, białym pieprzem i mieszamy widelcem aż składniki sosu się połączą. Sos możemy zrobić tylko z samego jogurtu. Następnie sos dodajemy do miski z marchewką i ananasem. Mieszamy ponownie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsza sałatka grecka z kurczakiem – Przepyszna i Zdrowa 146

parze) mała główka sałaty lodowej kostka sera feta (około 270 g) papryka czerwona około 100 g czerwonej cebuli ogórek sałatkowy 300 g pomidorków koktajlowych około 30 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki octu balsamicznego (można użyć octu winnego czerwonego lub około 2 łyżek soku z cytryny) 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki oregano ¾ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka miodu (można dodać(...)wody, paruję około 40 minut, zakręcam gaz i po około 5 minutach wyjmuję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka grecka z kurczakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Do szklanki lub miseczki wlewam oliwę, ocet balsamiczny, dodaję miód, oregano, czosnek, doprawiam solą (dwie większe szczypty), pieprzem (dwie większe szczypty), całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Teraz przygotuję sałatkę

Uwaga Babcia Gotuje
Spring rolls wegetariańskie 105

razem podałam je w wersji surowej – składniki jedynie zawinięte w zwilżony papier ryżowy i gotowe. Bardzo smaczne wyszły i znalazły zwolenników w takim wydaniu. Podałam je z sosem hoisin na bazie powideł śliwkowych i sosu sojowego – bardzo smaczny ten sos również do innych dań polecam! PRZEPIS SPRING ROLLS WEGETARIAŃSKIE Składniki na Spring rolls wegetariańskie ok 20 arkuszy papieru(...)potem zawijamy boczki a potem rolujemy do końca. W ten sposób składamy wszystkie sajgonki do wykończenia składników. Tak przygotowane sajgonki przekładamy na talerz, są gotowe do jedzenia. Podajemy z sosem np słodkim chili lub hoisin . Artykuł Spring rolls wegetariańskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Tajska zupa krewetkowa 135

marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 100 g grzybków shimeji 100 g grzybów shitake 1 por 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 liście kaffiru 1 litr mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy. Krewetki przelewamy wrzątkiem. Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej. Wrzucamy krewetki, zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem ostrygowym

R'n'G Kitchen
Pide z kremem truflowym 138

kremem truflowym . I od pierwszego kęsu wiedziałam, że to jest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak na tym, że ani nie wiedziałam jak ten sos czy krem zrobić, ani nie umiałam nigdzie stacjonarnie znaleźć pasty truflowej.  I tak w ubiegłym tygodniu, w szale oglądania kuchni z całego świata na targach w Berlinie, zatrzymałam się(...)mówić - cieszę się, że mam ją w lodówce :) Samo pide pochodzi z kuchni tureckiej i podawane jest najczęściej z mielonym mięsem. Uformowanie kształtu łódki nie jest trudne, a przygotowanie sosu to chwila, choć trochę się nagłówkowałam nad tym, żeby wyszedł taki w punkt. Najpierw myślałam o beszamelu, o sosie na bazie mascarpone, ale ostatecznie zrobiłam na śmietance 30%.   Piekłam

bistro mama
Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 121

zapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oliwy  Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,  szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: pieczarki 250 g  1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże

Gotowanie...to proste !
Makaron ryżowy z warzywami 128

porcje): 250-300g tajskiego makaronu z ryżu białego 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 garść jarmużu olej sól chili 100 ml sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 70ml miodu płynnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego sezam do podania olej sezamowy Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw(...)niej cebulę. Następnie do cebuli dodajemy marchew i paprykę i podsmażamy dwie minuty aż zmiękną. Teraz na patelnię dokładamy kurczaka i jarmuż, przesmażamy minutkę. W kolejnym kroku przygotowujemy sos. Sos sojowy miksujemy z miodem, masłem orzechowym, czosnkiem i imbirem. Na końcu na patelnię wrzucamy makaron, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Finalnie danie podajemy posypane sezamem i skropione olejem sezamowym. Artykuł Makaron

Dorota Smakuje
Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami 111

suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć wlewamy białe wino. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy gruszki razem z sokiem z cytryny. Przez około 5 minut karmelizujemy gruszki, cały czas mieszając. Gruszki przekładamy do żaroodpornych foremek do pieczenia, sos zostawiamy na patelni. Do sosu(...)który pozostał na patelni dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy do zredukowania sosu. Następnie żurawinę rozkładamy na gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.   Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po gruszkach i żurawinie, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut. Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort 125

SAŁATKA 2 – 3 główki cykorii – około 200 g 1 łyżka soku z cytryny 1 mała szalotka 2 czerwone pomarańcze 25 g sera Roquefort natka pietruszki do dekoracji SOS 1 łyżka soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Wykonanie SOS Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą(...)nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok. Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki. Dla dekoracji obkładamy całymi liśćmi cykorii. Smacznego

Tajemnice Smaku
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 144

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi. Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta – do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs

Tajemnice Smaku
Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu 141

Klasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem. * Proporcje agaru(...)powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny. Składniki PANNA COTTA 400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 1,5 łyżeczki agar * 150 ml soku z granatu sok z 1/2 limony SOS Z GRANATU 1 duży owoc granatu 20 g cukru sok z 1/2 limony dodatkowo – płatki lub wiórki kokosowe Wykonanie PANNA COTTA Mleko kokosowe, cukier i agar gotujemy około

Tajemnice Smaku
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem 122

Włączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i … już! Jeszcze mały patent, aby awokado się nie przewracało, co grozi wypłynięciem żółtka najlepiej zapiekać je na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między(...)stabilność i do piekarnika. Składniki dla 2 osób 1 duże awokado 2 jaja 2 plasterki wędzonego łososia 1 szalotka lub mała czerwona cebula 100 – 150 g mix sałat SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu sól , pieprz Wykonanie Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli wgłębienie po pestce

Tajemnice Smaku