wakacjach nad morzem - w końcu nadmorska smażona ryba z frytkami to klasyka, czyż nie? Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso ma biały kolor(...)gramowego fileta na obiad pokryje połowę naszego zapotrzebowania na selen, a także dostarczy nam dużej ilości witaminy B12, fosforu czy witaminy D. Warto więc dorsza jeść 😉 Np. z pysznym sosem curry 😋 Dorsz w sosie curry - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g fileta z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki
Z notatnika dietetykaorzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zrobić z wyprzedzeniem (wypełnić farszem i zrolować) a przed samym podaniem podsmażyć na rumiano i serwować z ciepłym sosem pomidorowym. SKŁADNIKI / 6 sztuk 6 naleśników, np. z tego przepisu 250 g szpinaku 2 łyżki oliwy 12 suszonych pomidorów ze słoiczka 125 g sera gorgonzola garść orzeszków pinii SOS POMIDOROWY(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy szpinak i podgrzewamy, na dużym ogniu, aż zwiędnie. Przekładamy na deskę i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zgrubnie siekamy. SOS POMIDOROWY: Do rondelka wkładamy starty na tarce czosnek. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i stawiamy na ogniu. Smażymy 1 minutę i dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym
cool and mintypuszkę ananasów w zalewie, owoce siekamy i dodajemy do tartej marchewki, zalewę z ananasa odstawiamy. W drugiej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dolewamy 2 łyżki zalewy z ananasa, doprawiamy sos solą, białym pieprzem i mieszamy widelcem aż składniki sosu się połączą. Sos możemy zrobić tylko z samego jogurtu. Następnie sos dodajemy do miski z marchewką i ananasem. Mieszamy ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparze) mała główka sałaty lodowej kostka sera feta (około 270 g) papryka czerwona około 100 g czerwonej cebuli ogórek sałatkowy 300 g pomidorków koktajlowych około 30 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki octu balsamicznego (można użyć octu winnego czerwonego lub około 2 łyżek soku z cytryny) 5 łyżek oliwy 2 łyżeczki oregano ¾ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka miodu (można dodać(...)wody, paruję około 40 minut, zakręcam gaz i po około 5 minutach wyjmuję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka grecka z kurczakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Do szklanki lub miseczki wlewam oliwę, ocet balsamiczny, dodaję miód, oregano, czosnek, doprawiam solą (dwie większe szczypty), pieprzem (dwie większe szczypty), całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Teraz przygotuję sałatkę
Uwaga Babcia Gotujerazem podałam je w wersji surowej – składniki jedynie zawinięte w zwilżony papier ryżowy i gotowe. Bardzo smaczne wyszły i znalazły zwolenników w takim wydaniu. Podałam je z sosem hoisin na bazie powideł śliwkowych i sosu sojowego – bardzo smaczny ten sos również do innych dań polecam! PRZEPIS SPRING ROLLS WEGETARIAŃSKIE Składniki na Spring rolls wegetariańskie ok 20 arkuszy papieru(...)potem zawijamy boczki a potem rolujemy do końca. W ten sposób składamy wszystkie sajgonki do wykończenia składników. Tak przygotowane sajgonki przekładamy na talerz, są gotowe do jedzenia. Podajemy z sosem np słodkim chili lub hoisin . Artykuł Spring rolls wegetariańskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemarchewki 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 100 g grzybków shimeji 100 g grzybów shitake 1 por 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 liście kaffiru 1 litr mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy. Krewetki przelewamy wrzątkiem. Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej. Wrzucamy krewetki, zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem ostrygowym
R'n'G Kitchenkremem truflowym . I od pierwszego kęsu wiedziałam, że to jest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak na tym, że ani nie wiedziałam jak ten sos czy krem zrobić, ani nie umiałam nigdzie stacjonarnie znaleźć pasty truflowej. I tak w ubiegłym tygodniu, w szale oglądania kuchni z całego świata na targach w Berlinie, zatrzymałam się(...)mówić - cieszę się, że mam ją w lodówce :) Samo pide pochodzi z kuchni tureckiej i podawane jest najczęściej z mielonym mięsem. Uformowanie kształtu łódki nie jest trudne, a przygotowanie sosu to chwila, choć trochę się nagłówkowałam nad tym, żeby wyszedł taki w punkt. Najpierw myślałam o beszamelu, o sosie na bazie mascarpone, ale ostatecznie zrobiłam na śmietance 30%. Piekłam
bistro mamazapiekanki będą nam smakować o wiele lepiej niż te kupne i są idealne na każdą okazje. Oczywiście możecie zmieniać ich smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: pieczarki 250 g 1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże
Gotowanie...to proste !porcje): 250-300g tajskiego makaronu z ryżu białego 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 garść jarmużu olej sól chili 100 ml sosu sojowego 3 łyżki masła orzechowego 70ml miodu płynnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru mielonego sezam do podania olej sezamowy Jak zrobić makaron ryżowy z warzywami: Zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw(...)niej cebulę. Następnie do cebuli dodajemy marchew i paprykę i podsmażamy dwie minuty aż zmiękną. Teraz na patelnię dokładamy kurczaka i jarmuż, przesmażamy minutkę. W kolejnym kroku przygotowujemy sos. Sos sojowy miksujemy z miodem, masłem orzechowym, czosnkiem i imbirem. Na końcu na patelnię wrzucamy makaron, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Finalnie danie podajemy posypane sezamem i skropione olejem sezamowym. Artykuł Makaron
Dorota Smakujesuchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając aby się nie poparzyć wlewamy białe wino. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy gruszki razem z sokiem z cytryny. Przez około 5 minut karmelizujemy gruszki, cały czas mieszając. Gruszki przekładamy do żaroodpornych foremek do pieczenia, sos zostawiamy na patelni. Do sosu(...)który pozostał na patelni dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy do zredukowania sosu. Następnie żurawinę rozkładamy na gruszkach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po gruszkach i żurawinie, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut. Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych. Smacznego
Tajemnice SmakuSAŁATKA 2 – 3 główki cykorii – około 200 g 1 łyżka soku z cytryny 1 mała szalotka 2 czerwone pomarańcze 25 g sera Roquefort natka pietruszki do dekoracji SOS 1 łyżka soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Wykonanie SOS Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą(...)nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok. Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki. Dla dekoracji obkładamy całymi liśćmi cykorii. Smacznego
Tajemnice SmakuAjwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostra papryczka. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi. Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta – do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs
Tajemnice SmakuKlasyczna Panna cotta przygotowywana jest ze śmietany, cukru, wanilii i żelatyny. Wygląda i smakuje wspaniale, szczególnie podana z owocami lub sosem owocowym. Ten tradycyjny włoski deser możemy również przygotować w wegańskiej wersji, wystarczy tylko zamienić mleko zwykłe na mleko roślinne, a żelatynę na agar. Jest to bardzo łatwy przepis na szybki deser, który możemy przygotować z wyprzedzeniem. * Proporcje agaru(...)powinien być aksamitny i delikatnie chwiejny. Składniki PANNA COTTA 400 ml mleka kokosowego 50 g cukru 1,5 łyżeczki agar * 150 ml soku z granatu sok z 1/2 limony SOS Z GRANATU 1 duży owoc granatu 20 g cukru sok z 1/2 limony dodatkowo – płatki lub wiórki kokosowe Wykonanie PANNA COTTA Mleko kokosowe, cukier i agar gotujemy około
Tajemnice SmakuWłączamy piekarnik, nastawiamy wodę na herbatę, przekrawamy awokado, wymyjemy pestkę, faszerujemy i do piekarnika. W ciągu 15 minut, kiedy awokado się piecze zdążymy zaparzyć herbatę, przygotować mix sałat i sos, i … już! Jeszcze mały patent, aby awokado się nie przewracało, co grozi wypłynięciem żółtka najlepiej zapiekać je na blaszce do muffin odwróconej do góry dnem. Układamy połówki awokado między(...)stabilność i do piekarnika. Składniki dla 2 osób 1 duże awokado 2 jaja 2 plasterki wędzonego łososia 1 szalotka lub mała czerwona cebula 100 – 150 g mix sałat SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu sól , pieprz Wykonanie Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jeżeli wgłębienie po pestce
Tajemnice Smaku