potrzebujemy: Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę w ilości(...)minutę, następnie pulpę i passatę. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Gdy farsz już jest prawie gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sos ( 400g), ser żółty (100g) i resztę smalcu. Gotujemy do lekkiego zredukowania objętości. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Z wystudzonych liści kapusty usuwamy twarde części- wycinając je lub ścinając od góry
serzmiesemteż płatki chili, pieprz, tymianek, nieco zielonego pesto i pokrojoną w kostkę jalapeno. Gotujemy razem, aż śmietanka zredukuje się i zacznie gęstnieć. My dodajemy zawsze nieco mielonego lnu, aby sos nieco zagęścić. Uważajcie z tym, ponieważ za duża ilość zamieni sos w "glutka", a tego nie chcemy. To ma być tylko pomocnik w lepszym trawieniu. Oczywiście w miedzy czasie(...)zapominamy o tym, żeby ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Mieszamy sos z makaronem ugotowanym al dente i dodajemy tofu, i ponownie mieszamy, ale teraz juz delikatnie, żeby nam się tofu nie rozpadło. Gotowe :) Jeżeli macie ochotę np. posypać to jakimś serem, oczywiście zróbcie to. Ciekawa zapewne również byłaby wersja z sosem z pomidorów. Hmmm pomyślimy nad taką
vegetanieskoro z resztek, to za każdym razem, może być inna :) Na pierwszy raz zrobiłam wersję z kurczakiem i brokułem, do tego jajka, trochę innych warzyw i oczywiście sos czosnkowy. Wystarczy, składniki ułożyć obok siebie na dużym półmisku. Osobno podać sos czosnkowy i pyszne danie gotowe. Świetnie się sprawdzi na wszelkiego rodzaju imprezy. Każdy gość, będzie(...)twardo. Brokuły również ugotować, podzielić na małe różyczki. Warzywa pokroić w dużą kostkę. Piersi, jajka i warzywa ułożyć na dużym półmisku, jedno obok drugiego. Podać z sosem czosnkowym, lub ulubionym dressingiem. U mnie, był to sos czosnkowy, bo bardzo lubimy. Niestety nie zrobiłam zdjęcia, bo czekałam na gości. Także na szybko, zrobiłam tylko zdjęcie sałatki
Agusiowe smakołykiwędzonej papryki, soli i pieprzu Składniki burrito: – 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – 2 garści dowolnej sałaty – listki świeżej kolendry – kilka plastrów wędzonego boczku Sos: – marynowane papryczki jalapeno wraz z odrobiną zalewy ze słoika – zblendowane na jednolity sos Przygotowanie : Kurczaka drobno pokrój. Dopraw go mieszanką przypraw i usmaż z dodatkiem oliwy lub oleju(...)Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub w opiekaczu z funkcją grilla układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron. Burrito podawaj z sosem z papryczek jalapeno lub dowolnym meksykańskim sosem. SMACZNEGO! Artykuł Burrito z kurczakiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plwarzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania ryżu będziesz potrzebować: 200g ryżu jaśminowego, 150g fasolki szparagowej, 100g kapusty pekińskiej, łyżkę oleju rzepakowego, cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżkę sosu sriracha, 2 łyżki sosu sojowego, szczypior, sól i pieprz do smaku, ulubione kiełki. 1. W osolonej wodzie ugotuj ryż. 2. W drugim garnku ugotuj fasolkę na pół twardo(...)czosnek. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane warzywa. 5. W miseczce roztrzep jajka z sosem sriracha oraz sosem sojowym. 6. Posiekaj kapustę pekińską, dodaj na patelnię, zalej roztrzepanymi jajkami i szybko zamieszaj. Następnie dodaj odsączone ryż i fasolkę . 7. Gotowe danie przełóż do miseczek, posyp posiekanym
Z notatnika dietetykakromki chleba razowego 5) 100 g fety 6) zioła prowansalskie 7) olej do smażenia Sos: 1) 6 łyżek oleju rzepakowego 2) 2 łyżki octu balsamicznego 3) 2 łyżeczki miodu(...)Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. 4. Na talerzu układamy rukolę, na niej układamy plasterki brzoskwini i śliwek oraz fetę. Następnie
Na kulinarnym poligonieKotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone 😊 Moim zdaniem tajemnicą(...)dłońmi, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu. Sos pomidorowo-paprykowy : 1 czerwona papryka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy
Walijskie Pichcenieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka to bardzo smaczna potrawa, która przyrządzamy ze świeżych warzyw z dodatkiem kurczaka, tuńczyka czy makaronu. Do sałatek zazwyczaj przygotowujemy różnego rodzaju sosy czy dressingi. Domowa sałatka to świetny poczęstunek dla gości, ale także idealna przekąska do pracy, na podróż czy na piknik. Możemy ją zapakować do plastikowego pojemniczka i zabrać ze sobą praktycznie wszędzie(...)rukoli 50 g mix sałat 50 g sera feta 300 g fileta z kurczaka 1 pomidor garść słonecznika 5 sztuk suszonych pomidorów 60 g makaronu kokardki Składniki na sos: łyżka oliwy łyżka cytryny płaska łyżeczka miodu pieprz i sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, kurkumą
Przepiski.plsól, pieprz 7) suszona bazylia 8) suszone oregano 9) olej do smażenia Sos beszamelowy 1) 1 łyżka masła 2) 1 łyżka mąki 3) 250 ml mleka(...)pieprzem oraz suszonymi ziołami – bazylią i oregano. Gdy cukinia lekko ostygnie dodajemy starty cheddar (zostawiamy 2 łyżki) oraz połówki pomidorków koktajlowych i wszystko delikatnie mieszamy. 3. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku, na bardzo małym ogniu roztapiamy masło. Gdy masło będzie już roztopione ciągle mieszając dodajemy mąkę. Następnie (cały czas mieszamy) powoli dodajemy mleko. Najpierw troszkę, tak aby mąka
Na kulinarnym poligonieskładniki i witaminy :D Bazą jest mieszanka kaszy i soczewicy z dodatkiem słodkich grillowanych brzoskwiń, borówek, smażonych pomidorków, szynki długo dojrzewającej, chrupkiego pieczywa i słonych serowych kulek w towarzystwie sosu z kwaśnym octem balsamicznym. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że mnóstwo różnych składników, ale w rzeczywistości na talerzu wspaniale się komponują i tworzą wspaniałą, smaczną całość. To był(...)szklanka borówek 11) ok.10 pomidorków koktajlowych 12) papryka słodka 13) suszone bazylia i oregano 14) olej lub oliwa do smażenia Sos: 1) 8 łyżek octu balsamicznego 2) 2 łyżki oliwy z oliwek 3) 2 łyżki miodu
Na kulinarnym poligonietych, którzy w tym roku pierwszy raz (albo i kolejny ;) postanowili zdrowo się odżywiać mam przepis na pasztet z żółtej soczewicy przygotowany na parze nadziewany suszonymi śliwkami z dodatkiem sosu żurawinowego, czyli samo zdrowie. W moim przypadku przygotowanie tego pasztetu na parze wymuszone było trochę okolicznościami, bo ciągle czekam na serwis do piekarnika, ale jak to mówią potrzeba matką(...)zmiany nawyków żywieniowych, ale tym, którzy już na tej drodze się znaleźli życzę cierpliwości, wytrwałości i smacznego :D Pasztet z żółtej soczewicy ze śliwkami przygotowany na parze z sosem żurawinowym Składniki: Pasztet 1) 120 g żółtej soczewicy 2) jajko 3) 1 ugotowana marchewka
Na kulinarnym poligoniejemy, a jeść się chce i jeszcze goście będą. To powstała taka oto sałateczka, w kilka chwil, pyszna i kolorowa. Idealna dla tych, co lubią kwaśne smaki, ponieważ sos, który nadaje sałatce charakteru, jest dość kwaśny. Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem Składniki: Sałatka: 1) 150 g łososia wędzonego na zimno(...)roszponki 3) awokado 4) puszka kukurydzy 5) 50 g pestek słonecznika Sos: 1) 2 łyżki oliwy (ewentualnie oleju) 2) 1 łyżka octu jabłkowego 3) sól, pieprz czarny
Na kulinarnym poligonie