bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku propozycja na obiad. Szeroka gama składników i przypraw nadaje temu daniu niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Tofu świetnie komponuje się z makaronem a dodatek sosu sojowego sprawia, że jego smak będzie bardzo ciekawy. Macie ochotę na makaron z tofu z naszego przepisu? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis i wykonajcie go na obiad w swoim(...)porcje 160 g ulubionego makaronu 2 garści świeżego szpinaku 100 g mrożonego szpinaku 1/2 papryki czerwonej 2 pomidory 100 g sera feta kostka tofu wędzonego – 180 g sos sojowy 2 ząbki czosnku przyprawy Przygotowanie: Paprykę kroimy w paseczki, pomidory w kosteczkę i dusimy na patelni razem ze szpinakiem, ząbkiem czosnku. Przyprawimy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, papryką. Gdy woda odparuje
Przepiski.plKluseczki śląskie ze zmielonych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, z charakterystyczną dziurką w środku. Tradycyjne polskie kluski w wydaniu włoskim z sosem bazyliowym pesto. Poniższego przepisu nie mogło zabraknąć na blogu Proste Pesto. Nasz świat i nasze przepisy kręcą się wokół pesto w różnych wariacjach, uwielbiamy łamać stereotypy i próbować odważnych rozwiązań. Ugotowane kluski śląskie oblane pesto z listków świeżej(...)Dopraw do smaku niewielką ilością soli morskiej (parmezan je dość słony, więc będzie potrzebna z reguły niewielka ilość soli). Rozetrzyj w moździerzu lub zblenduj do uzyskania lekko grudkowatego zielonego sosu. Kluseczki śląskie polej bazyliowym pesto. Udekoruj opcjonalnie listkami świeżej bazylii, kilkoma orzeszkami pinii i oprósz tartym parmezanem. Uwagi: Kluseczki śląskie z pesto możesz zajadać same lub jako dodatek do mięsa
ProstePesto.plpodanych składników przygotowałam 35 niedużych sajgonek. Składniki: 500g mielonego wieprzowego mięsa 1 opakowanie papieru ryżowego 2 marchewki 1 cebula 100g makaronu chińskiego (z grochu lub fasoli mung) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki chili sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę drobno siekamy i szklimy(...)odrobinie oleju. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. W misce łączymy ze sobą: surowe mięso, starte marchewki, zeszkloną cebulę, ugotowany makaron, sos sojowy, imbir i chili - doprawiamy solą do smaku. Wyrabiamy wszystko ręką przez 2-3 minuty. Przygotowujemy miskę z chłodną wodą - miska musi być na tyle duża, aby zmieścił się w niej cały płat papieru ryżowego
Prosto z Kotłaszkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka płatków chili 2 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego Przygotowanie Wieczorem dnia poprzedzającego przyrządzenie kimchi, poszatkuj kapustę pekińską – najpierw wzdłuż, potem na ćwiartki, wreszcie na niewielkie, kilkucentymetrowe kawałki. Napełnij liśćmi dwie duże miski, zasyp warzywa(...)gorącej płyty i odstaw na bok, żeby kleik nieco ostygł. Obierz imbir, cebulę i czosnek. Pokrój na małe kawałki i zblenduj na jednolitą masę. Miksuj na wolniejszych obrotach, dodaj sos sojowy, sos rybny, płatki chili, paprykę. Powstałą pastę dodaj do kleiku ryżowego i wymieszaj na jednolitą masę. Załóż gumowe rękawiczki (koniecznie, pasta jest bardzo ostra i może wywołać podrażnienia skóry
smakowitehistorie.comwarzywa, i niekiedy zastępowano kurczaka innym mięsem lub owocami morza co niestety już nie będzie kurczakiem z grzybami.Zapraszam na moje „Moo Goo Gai Pan” wzbogacone o różne warzywa i sosy. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 4 piersi z kurczaka pokrojonego w paski ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 2 łyżki wody ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ Sól ✅ Biały Pieprz(...)innych egzotycznych grzybów pokrojonych w paski ✅ 150 g pędów bambusa marynowanych ✅ 150 g kasztanów marynowanych ✅ 1 kapusta bok choy pokrojona ✅ 2 łyżki wina shoaxing lub wina sherry ✅ 2 łyżki sosu ostrygowego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej ✅ 3 łyżki wody ✅ Zielona część szczypiorku pokrojona ✅ Olej rośliny 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Kurczak wymieszaj z olejem, wodą, skrobią, solą i pieprzem, odstaw
RafalCookstir fry gotowy! Składniki: 250 g mielonego mięsa (dowolne, my użyliśmy indyka) 6-8 rzodkiewek Duża garść brukselek ½ cebuli 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka miodu Sos sriracha lub inny ostry Sos sojowy 2 łyżki oleju Siekana nać pietruszki Makaron udon, soba, ryżowy, chiński pszenny Przygotowanie: Krok 1 Nastaw garnek z wodą i ugotuj według instrukcji(...)dość intensywnym ogniu aż zbrązowieje. Dodaj starty imbir, miód i starty ząbek czosnku. Wymieszaj, smaż minutę. Krok 5 Dodaj do mięsa makaron, brukselkę i rzodkiewkę. Dopraw do smaku sosem sojowym i sosem sriracha. Posyp siekaną pietruszką. Podawaj. Smacznego! Artykuł Stir fry z mielonego mięsa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzłyżki oleju 200 g szpinaku 1/2 puszki białej fasoli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki miodu Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki bulguru 1 łyżeczka masła 2 cytryny Sól Pieprz Sos 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Wsyp bulgur do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj(...)dość mocnym ogniu. Kładź łososia skórą do góry. Smaż 3 minuty. Przewróć filety skórą do dołu. Smaż kolejne 3 minuty. Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry. Krok 5 Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię. Duś aż sos się zredukuje. Podawaj ze szpinakiem, fasolą i bulgurem. Smacznego! Artykuł Łosoś w glazurze ze szpinakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPolędwiczki z pieczarkami Soczystsze polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie z pieczarkami. Składnik: · 1 polędwiczka wieprzowa · ½ kg pieczarek · 200g przecieru pomidorowego · 3 łyżki sosu sojowego · Mąka pszenna do panierki · Olej do smażenia · Pieprz · Sól(...)ostra · 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w dwucentymetrowe plastry i dłonią rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Do mięsa wlewamy sos sojowy i dokładnie mieszamy. 3. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. 4. Na drugiej patelni prużymy obraną i drobno pokrojoną cebulę
Kulinarna Chwilajajka 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 80 g parmezanu 90 g sera cheddar sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do podania: Przepis na sos czosnkowy Przepis na sos tzatziki Jak zrobić serowe placki z cukinii Cukinię dokładnie umyj, a następnie bez obierania ze skórki zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Obficie posól, dokładnie wymieszaj(...)widelcem. W czasie smażenia placuszki będą dosyć miękkie, ale stygnąc nieco stwardnieją. Serowe placki z cukinii możesz podawać solo lub z ulubionym dipem. W tej roli świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub tzatziki. Możesz też polać je śmietaną lub jogurtem naturalnym. Warto też posypać je koperkiem lub innymi, świeżymi ziołami. Zobacz też inne przepisy na obiady : Zapiekanka z cukinią Lasagne
okolicepalnika.plśrednia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z limonki sól pieprz Dodatkowo: ugotowany ryż Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w kostkę(...)wodę i zagotować. Dołożyć pokrojoną w grube piórka cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (grubszą w półplasterki). Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny i cukier. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę tofu, posiekany szczypiorek i sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem
Oryginalny smakprzepis – pizza familijna na dużą blachę (klik) Ta pizza wychodzi stosunkowo cienka, dobrze się wypieka i po ukrojeniu łatwo trzyma się ją w dłoni. Idealnie smakuje z domowym sosem czosnkowym i listkami świeżej bazylii. Składniki: Składniki na ciasto na pizze: 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g) 0,5 szklanki ciepłej wody (150 ml) 2 stołowe łyżki oliwy(...)oliwek 1 opakowanie drożdży instant 7 g (można dać mniej około 5 g) mała szczypta soli 0,5 łyżeczki cukru Pozostałe składniki: około 150-200 g sera sos pomidorowy lub passata 1-2 łyżki suszonych płatków cebuli – polecam przyprawy Skworcu kawałek szynki szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy
Słodkie okruszkikupiliśmy, ale można zrobić samemu, np. z tego przepisu ) - 2 łyżki mąki - 3-4 łyżki wody - 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki - 2 łyżki oleju Sos - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki octu - 1 łyżka wody - 0.5 łyżeczki cukru - pieprz - kilka ziarenek sezamu - dodatkowo 1-2 łyżeczki szczypiorku lub zielonej cebulki do dekoracji Przygotowanie: 1) Kimchi odcedzamy(...)przygotowanego ciasta i lekko je rozprowadzamy po patelni. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i smażymy drugiego placuszka. 3) W międzyczasie przygotowujemy sos mieszając w miseczce wszystkie składniki. 4) Placuszki z kimchi podajemy posypane szczypiorkiem i w towarzystwie sosu
Roślinożerni urlopowiczeDrobny szczypiorek – Makaron ryżowy – około 50g – Papryka czerwona – połowa sztuki – Bazylia – 10 większych listków – Sałata rzymska mini – 10 liści DRESSING – Tahini – 1 spora łyżka – Syrop z agawy – 1 łyżka – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Oliwa – 1 łyżka – Woda – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Wszystkie składniki dressingu zmieszaj na gładki sos. 2. Makaron ryzowy przełóż do miseczki, zalej(...)szczypiorek Makaron ryżowy – około 50g Papryka czerwona – połowa sztuki Bazylia – 10 większych listków Sałata rzymska mini – 10 liści DRESSING SEZAMOWY: – Tahini – 1 spora łyżka – Syrop z agawy – 1 łyżka – Sos Teriyaki – 1 łyżka – Sok z limonki – 2 łyżki – Oliwa – 1 łyżka – Woda – 2 łyżki Instructions Wszystkie składniki dressingu zmieszaj na gładki sos. Makaron ryzowy przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem
globuskulinarnysię ścina i cały sok pozostaje w środku. Pozostawiamy mięso w wywarze do całkowitego wystygnięcia. Mięso będzie soczyste, tak przygotowane możemy pokroić np. na kanapki albo spałaszować z ulubionym sosem. Próbowaliście tak kiedyś? Dlaczego warto jeść indyka? Mięsi z indyka ma niewątpliwie wiele zalet, jak na przykład fakt, że pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych . Ograniczenie spożywania nasyconych(...)mojej kuchni indyk występował w nudnej wersji czyli pieczona w całości pierś (bez żadnych fajerwerków) ten przepis odmienił moje spojrzenie na indyka. Eskalopki wyszły soczyste, a cytrynowy lekki sos przypomina wakacje w Grecji. Poniżej przepis na danie z indykiem w roli głównej prosto z warsztatów, przetestowany i spałaszowany przez nas bardzo szybko (Ślinka cieknie)... zatem rondle w dłoń Eskalopki indycze
Wylizany Rondelsię ścina i cały sok pozostaje w środku. Pozostawiamy mięso w wywarze do całkowitego wystygnięcia. Mięso będzie soczyste, tak przygotowane możemy pokroić np. na kanapki albo spałaszować z ulubionym sosem. Próbowaliście tak kiedyś? Dlaczego warto jeść indyka? Mięsi z indyka ma niewątpliwie wiele zalet, jak na przykład fakt, że pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych . Ograniczenie spożywania nasyconych(...)mojej kuchni indyk występował w nudnej wersji czyli pieczona w całości pierś (bez żadnych fajerwerków) ten przepis odmienił moje spojrzenie na indyka. Eskalopki wyszły soczyste, a cytrynowy lekki sos przypomina wakacje w Grecji. Poniżej przepis na danie z indykiem w roli głównej prosto z warsztatów, przetestowany i spałaszowany przez nas bardzo szybko (Ślinka cieknie)... zatem rondle w dłoń Eskalopki indycze
Wylizany Rondel