Sałatka z burakiem i pistacjami. Naprawdę jest to jedna z najsmaczniejszych sałatek – burak , pistacje , młode listki, ser feta i pyszny sos z musztardą , miodem i octem jabłkowym . Czerwone buraki połączone z kostkami słonej fety , pysznymi i chrupiącymi pistacjami w musztardowo – miodowym sosie . Coś pysznego! Sałatkę możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jest to sałatka idealna(...)dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 500 g buraków – 1 opakowanie młodych listków – 150 g pistacji – 1 opakowanie sera feta Sos: – 1/3 szklanki oliwy z awokado – sól, pieprz – 1 łyżka musztardy – 2 łyżki miodu – 2 łyżki octu jabłkowego Buraki myjemy polewamy olejem, przyprawiamy solą. Zawijamy
Zdrowy Styl JoannySurówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu. Surówka z marchewki i jabłek do obiadu. Szybka surówka z marchewki, jabłek i pietruszki doprawiona niesamowitym sosem słodko-kwaśnym. Pyszna surówka do obiadu, którą przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Surówka z marchewki jest zdrowa i stanowi fantastyczny dodatek do drugiego dania. Doskonale pasuje do mielonych albo schabowych kotletów(...)marchewki i jabłek do obiadu. Surówka z marchewki. Surówka z marchewki i jabłka składniki i przyprawy: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 jabłka 1 łyżka posiekanej pietruszki sos do surówki: 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy sól Wszystkie składniki na sos do surówki zemulgować, doprawić według własnego smaku
Moja Książka Kucharskapodać niemal do wszystkiego, pyszna i pełna witamin Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 5 dużych rzodkiewek, 1/2 średniego ogórka, 1/2 mięsistej, czerwonej papryki, Garść kiełek (ja dałam z rzodkiewki) Sos winegret zrobiony według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu. Do miski dajemy sałatę lodową porwaną na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrojoną w półplasterki, ogórka pokrojonego ze skórą(...)drobne kawałki, paprykę pokrojoną drobno, kiełki, wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy sos winegret . Zostawiamy na 10 minut do przegryzienia. Przed podaniem mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, rzodkiewki, ogórek, czerwona papryka, kiełki, sos winegret
Bułka z Chlebemprofanacja, ale dla wszystkich dbających o linię, to rozwiązanie to zbawienie (low-cal + białeczko!). Jej wysokość bazylia Samo pomidorowe risotto nie byłoby jednak tak pyszne i aromatyczne, gdyby nie sos bazyliowy. Robi się go banalnie prosto, bo wrzuca się tylko 4 składniki do blendera, miksuje i gotowe! Ale ten smak i ten zapach są po prostu obłędne. Nie omijajcie tego(...)sosu przy przygotowaniach, bo wiele stracicie! Drukuj Pomidorowe risotto Jamiego Olivera To pomidorowe risotto z przepisu Jamiego Olivera ma zdecydowanie mniej kalorii niż klasyczna wersja, ale za to więcej smaku! Posiłek kolacja, obiad Kuchnia włoska Słowo kluczowe bazylia, fit obiad, jarski obiad, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad wegetariański, pomidorowe risotto, pomidory, risotto, ryż, szybki obiad, tani
Na-talerzu.plszalotek pokrojonych w piórka Świeża kolendra posiekana Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 3 ząbki czosnku pokrojonego w płatki i prażonego na patelni Garść orzeszków ziemnych prażonych na patelni Sos 3-5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 1 ząbek czosnku startego 0/5-1 papryczka chili drobno pokrojona Dodatki Chipsy krewetkowe Jeśli mamy już składniki, Gòi Bò, czeka, by je zrobić(...)przez sitko i zachowaj płyn, który ponownie wlej do rondla, dopraw solą i cukrem oraz dodaj do niego kawałki obsmażonej wołowiny i gotuj jakieś 10 minut. Po trzecie przygotuj sos. Dodaj składniki do miseczki i wymieszaj, proste prawda. Na koniec musimy złożyć sałatkę Gòi Bò w całość. W tym celu włóż do miski szarlotkę, kolendrę, wyłowioną z rondla wołowinę, pomidorki
RafalCookpewna różnica, ponieważ w tym przypadku kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy suchy ryż, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Gołąbki bez zawijania to podłużne kotleciki zalane sosem pomidorowym i zapiekane w piekarniku. Naczynie z gołąbkami bez zawijania można też przykryć, wstawić na gaz i dusić na wolnym ogniu przez około 40-50 minut. W obu tych przypadkach(...)białej kapusty 1 jajko 1 woreczek (100 g) białego ryżu 1 biała cebula sól, pieprz, słodka papryka w proszku mąka pszenna do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia Sos pomidorowy: 500 ml passaty pomidorowej 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, ewentualnie wody 3 łyżki śmietanki 30% lub 18% 1 łyżeczka cukru sól, pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku
Danka Pichcipszennej tortowej lub typ 550 *jajko do posmarowania DODATKI (według uznania) u mnie: -filet z kurczaka -przyprawa kebab-gyros -kapusta pekińska -pomidory -ogórek zielony -ogórki konserwowe -cebula -cebulka prażona -sos czosnkowy -ketchup BUŁKI Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia. Po tym czasie dodajemy ciepłą(...)stron. Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni) Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania) Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuAtrakcyjna przekąska – Nie tylko od święta ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka wiejskie – 7 sztuk – Mięso mielone wołowo – wieprzowe – Szczypiorek drobny – pół pęczka – Cebula biała – Sos teriyaki – 2 łyżki – Chili w płatkach do smaku – Papryka wędzona do smaku – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej do głębokiego smażenia – Mąka oraz bułka tarta do panierowania PRZEPIS(...)miękko 5 minut, przełóż do zimnej wody i obierz. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. 3. Mięso przełóż do miski, dopraw pieprzem, solą, sosem teriyaki, papryką wędzoną i tą w płatkach. Dodaj przestudzoną zeszkloną cebulę oraz drobno posiekany szczypiorek. Wyrób na gładką masę. 4. Przygotuj 3 głębsze talerze. Na pierwszy wsyp mąkę, w drugim rozkłuć
globuskulinarnypudru łyżka mąki jajko 2 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers Na spód: 2 szklanki precelków 75g masła łyżka brązowego cukru Na wierzch: 4 łyżki fistaszków, nie solonych Na sos karmelowy: 4 czubate łyżki cukru 2 łyżki wody 50ml kremówki łyżka masła Na sos czekolady: 80g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka łyżka masła Piekarnik nagrzewamy do 160 ° . Blachę(...)czasie wyciągamy – serniczki mogą nam się wydawać jeszcze lekko niedopieczone w środku, ale dojdą w czasie stygnięcia. Odkładamy na kratkę do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sosy – nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę w 4 łyżka masła. Gdy się rozpuści, dodajemy do niej łyżkę masła i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia masła i do otrzymania aksamitnej i błyszczącej polewy
Smaczna Stronajest to jedyny rodzaj włoskiej pasty popularny w Polsce. Kuchnia włoska wśród naszych rodaków cieszy się ogromną popularnością. Nic w tym dziwnego, dobrze przygotowany makaron z odpowiednim sosem jest naprawdę pysznym i pożywnym daniem, które pobudza kubki smakowe i zmysły. Do bardzo popularnych rodzajów makaronu w Polsce należy bez wątpienia wspomniane już spaghetti, czyli długi makaron w postaci bardzo(...)rodzajami są makaronyfettuccine i tagliatelle. Te dwa gatunki są bardzo do siebie podobne i różnią się tylko szerokością wstążek. Jeden i drugi gatunek doskonale sprawdza się do różnych rodzajów sosu. Jednym z popularniejszych w naszym kraju jest makaron fusilli, czyli klasyczne świderki, które u nas podaje się nie tylko do sosów, ale także jako dodatek do różnego rodzaju tradycyjnych
jakszef.plmoja kolejna wersja tego fantastycznego dania zwanego szakszuką, ale w każdej smakuje mi niesamowicie. Lubię bardzo bawić się dodatkami. Dziś mam dla Was wersję bardzo prostą, bazujacą na gotowym sosie Balti Patak’s. To jeden z indyjskich sosów tej popularnej w Polsce i na świecie marki o bardzo dobrym składzie, z dodatkiem papryki, kolendry i kminu rzymskiego. Czyli wszystkiego(...)pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką INDYJSKA SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 4-5 jajek – 2 ząbki czosnku – 1 słoik sosu Patak’s Balti – sól i pieprz do jaj – pół szklanki pokrojonego sera paneer – 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine – kolendra lub natka pietruszki do podania – podaj
nietylkopasta.plzapachowych ! Zakłócają one poczucie smaku i węchu. Co podać na wielkanocne śniadanie? Kilka moich szybkich i sprawdzonych patentów. - domowe pieczywo w towarzystwie jaj na twardo lub na miękko , z sosem chrzanowym, ćwikłą, świeżym szczypiorkiem, łososiem i kawiorem (szybki i niezawodny sos chrzanowy to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały pieprz) , - domowy żurek(...)barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą ( zakwas na domowy żurek znajdziesz na moim blogu) , - zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym , wystarczy, że formę do zapiekania wysmarujesz masłem, ułożysz białą kiełbasę, dodasz odrobinę posiekanej białej cebuli, zalejesz sosem (3 jajka, 200 g śmietany, 100 g chrzanu, 100 ml mleka, 100 g serka mascarpone, sól, pieprz – wszystko miksujesz i zalewasz kiełbasę
SMYKWKUCHNIfaszerowane, gnocchi i risotto to również kolejne działy będą dla Ciebie kopalnią wiedzy i inspiracji. Oczywiście nie mogło w książce zabraknąć przepisów na pieczone dania z makaronu, czy też sosy do makaronów i sposoby ich dobierania. Nie mniej interesujące i przydane są końcowe rozdziały zawierające przepisy na buliony i sosy m.in. słynny sos pomidorowy i sos beszamelowy. Całość uzupełniają krótkie
Cztery Fajerykiedyś tam kiedy najdzie nas ochota. Pulpety – z drugiej części doprawionej masy ulepiłam pulpeciki. Porcje mięsa formowałam zwilżonymi w wodzie rękami i układałam na talerzu. Zagotowałam w garnku sos – miałam ok 500ml zawekowanego sosu pomidorowo – kokosowego z czwartkowego meal prepu, więc po prostu wlałam go do garnka dodając szklankę wody i przyprawy. Gdybym sos zaczynała od podstaw(...)też zrobiłabym pomidorowo – kokosowy bo jest mega szybki i smaczny ( przepis tu ). Do wrzącego sosu wrzuciłam pulpeciki, zmniejszyłam grzanie i na wolnym ogniu pod przykrywką pyrkały ok 20 min. Dużo ich wyszło, wystarczy zapewne na 2-3 obiady. Po wystudzeniu poszły do lodówki. Mogą w niej leżeć spokojnie do 5 dni. Świetnie się też mrożą. Ugotowany makaron – makaronu gotuję
Dorota Smakujekostką i gładką masą poradzi sobie na pewno! :) Jakie jeszcze sposoby z radzieniem sobie z cebulą polecacie? A tymczasem zapraszam Was na mój przepis: Polędwiczki w sosie cebulowym Składniki 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki papryki ostrej 2 łyżki lubczyku suszonego 2 łyżki oleju / oliwy z oliwek 200 ml bulionu (u mnie na bazie(...)uznania - dokładnie mieszamy. Mięso nacieramy powstałą marynatą. Tak natarte mięso odstawiłam na ok. 12 h do zimnego miejsca, ale śmiało można odstawić na 1-2 h, aby przeszło przyprawami. Sos cebulowy: Cebulę musimy obrać, a następnie porkoić w piórka. Nagrzewamy patelnię i rozpuszczamy masło, kiedy będzie już rozgrzane wrzucamy pokrojoną cebulę i dusimy aż cebula stanie się miękka. Podlewamy
Kuchnia moimi oczami