chleb - 26176 przepisów (strona:779/1746)

Podwieczorkowe bułeczki 136

płaska łyżeczka cukru Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Aromatyczna oliwa (rozmaryn, tamaryndowiec, chili, kolorowy pieprz) 163

Zjadana litrami w lipcu w warszawskich mieszkaniach. Ze świeżym chlebem,grzankami, delikatnymi zupami, pastami rybnymi, makaronami czy kawiorem. Trochę zapomniana w sierpniu kiedy gdyńskie upały dawały się we znaki (podstawą żywienia stały się wtedy arbuzy i papierówki), a berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu we flamingowej

Fiolka w kuchni
Jesienny chlebek bananowy z jablkami, orzechami i czekolada czyli (po)Weekendowe Lakocie odc.95 134

Znalazłam banany... może to dziwnie zabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smalczyk wiejski z mięsem 137

Smalczyk wiejski z mięskem... W tym momencie żałuję tylko, że nie upiekłam sama chleba. Nigdy nie piekłam chleba, chyba muszę spróbować. A do tego chlebka domowy smalec na słoninie, boczku i kiełbasie. A do tego ogóreczek małosolny. Nie trzeba mi niczego więcej... Składniki: 30 dkg słoniny 60 dkg boczku 40 dkg kiełbasy toruńskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Pelusiowa Kuchnia
Placek serowy z jabłkami i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.91 142

Pyszne! ciekawe w smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach

Dzieje kuchennej Wiewióry
porowa zupa z serem 180

zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę.  Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego(...)niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz składniki na grzanki 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) szczypta soli Sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki  pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając

Miód i pieprz
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 161

pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa czosnek granulowany kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę, seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele(...)można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą z grzankami. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 173

Bardzo zaległy przepis.  Zorientowałam się, że ostatnio raczę Was tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś

Dzieje kuchennej Wiewióry
bezglutenowe & wegańskie drożdżówki z malinami 274

był mój pierwszy bezglutenowy wypiek z drożdżami (nie licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze bardziej "utrudnić" sobie zadanie i stworzyć drożdżówki nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie ;) Efekt mnie zadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę(...)równie smaczne - polecam podgrzać je w piekarniku przez chwilkę :) DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE przepis autorski // 6-8 bułeczek ~szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba") ~20g świeżych drożdży ~1/4 szklanki mleka roślinnego, lekko ciepłego - "letniego" ~3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego i ostudzonego) ~3 łyżki cukru ~szczypta soli Drożdże rozcieramy

chili & sugar
Kurczak curry w wolnowarze 169

łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku  1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji  ryż jaśminowy, chleb naan  ostry sos lub jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu:  mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry(...)poziomie - low - 6 godzin Po tym czasie wolnowar odkryć, wrzucić szpinak i mieszać delikatnie aż szpinak  zwiędnie. Dodać kolendrę,  doprawić solą i pieprzem.* Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego! * Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni i szpinak oraz kolendrę dodać tuż przed podaniem dania

Stare Gary
Sopa de ajo 150

Niezwykle aromatyczna, niezwykle smaczna hiszpańska zupa czosnkowa. Składniki 12 ząbków czosnku 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki mielonej czerwonej papryki 6 kromek czerstwego chleba 4 jajka 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy ząbki czosnku, podsmażamy kilka minut (aż stanie się szklisty), wyławiamy i odkładamy na talerzyk(...)samej oliwie podsmażamy pokrojony i oprószony papryką, chleb ( aż stanie się złoty ). Następnie zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia, dodajemy roztrzepane ( widelcem ) jajka, dokładnie mieszamy. Studzimy, miksujemy na krem i ponownie zagotowujemy. Podajemy gorącą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Peperonata 160

skurczyło się" i nadmiar wody odparował. Może to potrwać nawet godzinę. To nie ma być wodniste, ale przyjemnie gęste, tak by można było jeść peperonata widelcem i za pomocą chleba! To moja ulubiona wersja. Spróbujcie, warto. Jest smaczna. Można ją mrozić! Warto przygotować więcej, a potem , gdy nadejdą szare dni, cieszyć się nią do polenty, makaronu , czy jako dodatek(...)chleba! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Flapjacks z kajmakiem, dynia i orzechami czyli Slodki Czwartek odc.90 145

Słodki czwartek z mega opóźnieniem... przepraszam Was bardzo! czasu mam mało a pomysłów na posty całkiem sporo, dzisiaj w planach jeszcze warsztaty a jutro dzień w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szakszuka domowa. Najpyszniejsze wegetariańskie śniadanie na chłodne poranki. Zdrowa, energetyczna, kolorowa. 188

owocami, może to być miseczka 5-ciu kasz z białym serem i olejem lnianym tłoczonym na zimno , może to być jajecznica lub jajka gotowane na miękko z kromeczką domowego chleba żytniego na zakwasie , wszak za płotem chodzą szczęśliwe kury i znoszą dla nas szczęśliwe jajka. Tak więc pomysłów na pyszne, zdrowe, a co najważniejsze szybkie śniadania jest co nie miara(...)sumie to można taką szakszukę zajadać o każdej porze dnia. Przepis podany poniżej jest dla jednej osoby, szakszukę wyjadamy najlepiej prosto z patelni, a pozostałości wylizujemy lub "kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka).     Szakszuka domowa.   Składniki: 2 jajka

Naturalna Kuchnia
Jajka sadzone w pomidorowym sosie 244

gorącego sosu i gotuję aż białka stężeją. Lubię płynne żółtko, więc moje jajka sadzone w pomidorowym sosie były gotowe po 10 minutach. Pyszne danie z dodatkiem pajdy świeżo upieczonego chleba. Jajka sadzone w pomidorowym sosie Składniki: na 2 -4 porcje 4- 6 jajek 2 puszki pomidorów krojonych, 2 x 400 g 2 dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka świeżego oregano(...)odstępy. Dlatego danie najlepiej przygotować na patelni. Gotuj sos powoli, aż jajka się zetną , a żółtko będzie półpłynne czyli około 20 minut. Podaj danie na gorąco posypane parmezanem z chlebem

codojedzenia