chleb - 26176 przepisów (strona:778/1746)

ZJEDZ ŚNIADANIE JAK KRÓL (ROCK AND ROLL'A) 154

Idealne śniadanie ;) Nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy, a jego smak jest nieziemski... TOSTY ELVISA PRESLEYA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM 1 porcja ~cztery kromki chleba tostowego (użyłam graham) ~dwie łyżki masła orzechowego ~mały banan Banana pokroić w plasterki. Chleb podzielić na dwie porcje po dwie kromki. Jedną z dwóch kromek posmarować masłem orzechowym, na to ułożyć banana

chili & sugar
Chleb ze szpinakiem II 137

Teraz pyszny zielony (no może nie aż tak do końca zielony) szpinakowy chlebek. Kiedyś robiłem już szpinakowy (ale inny, z maszyny) i Karolina mówiła, że to jej ulubiony chleb :) To pomyślałem, że jakąś nową wersję zrobię, a niech dziewczyna ma i się cieszy. A teraz oczywiście Magda to przeczyta i da mi w łeb :) Eeehh, ja to mam ciężkie życie

Marder&Marder Manufacture
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 138

Przeszperałem internet i najbardziej mi pasujący przepis znalazłem na blogu "Jak Wiśnia w kompot" . A mowa o cieście bananowym :) Z bliżej nieznanych mi powodów wszędzie ten wypiek nazywa się "chleb bananowy" - mimo, że z chleba to ma naprawdę niewiele. Tak więc żeby nie mydlić nikomu oczu ja nazwałem go po prostu "ciastem". Jest naprawdę pyszne, słodko-lepkie :) No własnie

Marder&Marder Manufacture
Naczynie szklane Neoflam 92

gotowania i mycia. Fajnie. Ja osobiście raczej będę używał tego naczynia tylko do dwóch celów: Po pierwsze primo: mam wrażenie, że da si w nim piec zajebiaszczo ładne okrągłe chleby! Powinno się do tego celu nadać idealnie więc możliwe, że będzie w częstym użyciu. Zresztą lada dzień przetestuję i dowiecie się, czy miałem rację. A po drugie primo: to naczynie(...)trzech wielkościach: 1 litr, 1,5 litra i 3 litry. Ja akurat mam to środkowe. Póki co wizualno-dotykowych wrażeń będzie na tyle. Wkrótce opublikuję wrażenia z pieczenia okrągłego chleba. A żeby przypadkiem ktoś nie myślał, że tylko chwalić potrafię jak prezent dostanę, to mam też kilka zastanawiających uwag: - Wspominałem o łatwości mycia. A w innej części instrukcji jest napisane

Marder&Marder Manufacture
Cztery mąki i pięć przypraw, czyli paczka z AleDobre.pl 172

nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna. Cóż mógłbym o niej powiedzieć... No chleb wyszedł bardzo dobry :) Zresztą przepis niebawem, za parę dni. Ale strzałem w dziesiątkę jest ta mieszanka mąk! Idealnie dobrane proporcje, chleb wyszedł doskonały. Ale o tym będzie mowa jak już

Marder&Marder Manufacture
Fabryka Form 106

podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem o tym dobrze. W końcu(...)równie części. Ale, ale... Posiadanie tak dizajnerskiej formy jak właśnie ta daje jakieś takie poczucie szczęścia :) Jeśli oczywiście jest się takim wypaczonym gadżeciarzem jak ja :) Naczynie do pieczenia chleba Bread Maker - marka Lekue A to już temat na osobny wpis, dlatego zapraszam wkrótce... :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 168

jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka o chlebie już nie jest najlepsza). Książka zaczyna się od działu "Egzotyczne owoce i warzywa". Każdy owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje(...)trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział

Marder&Marder Manufacture
Ptysie wytrawne 131

specjalnie rozpisywał, bo lada moment ma wpaść do nas mój stary kumpel razem z żoną (i pewnie dziećmi również) i muszę jeszcze w związku z tym parę spraw ogarnąć. Chleb na przykład upiec i takie tam... Mateusz (ten kumpel właśnie) zawsze zajada się moim chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną kiełbasę więc połączenie będzie idealne. Ale wracając

Marder&Marder Manufacture
Brokułowa zupa - krem 218

krem właśnie z brokuła. Składniki: 1 duży brokuł 3 - 4 szklanki bulionu 5-6 dużych ziemniaków marchewka śmietana do zaprawienia natka pietruszki sól i pieprz 3-4 kromki czerstwego chleba 3 ząbki czosnku udko z kurczaka Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczki. Brokuł dzielimy na niewielkie części. Gotujemy kurczaka w wodzie(bulionie) i oddzielamy go od kości(...)można gotować bez kurczaka, jedynie na bulionie). Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Lekko przestudzamy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Kromki chleba smarujemy wyciśniętym czosnkiem i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na niewielkiej ilości masła na grzanki. Krem zaprawiamy śmietanką i posypujemy pietruszką. Podajemy z grzankami :) Uzależnia

ChilliJemy
Krem z warzyw z czosnkowymi grzankami 129

dość często ze względu na prostotę wykonania, oszczędność czasu i przepyszny smak :) Składniki: jeden brokuł 3 ziemniaki 2 marchewki pietruszka sól, pieprz bulion lub przyprawa kucharek (łyżka) 4 kromki chleba 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, marchewkę i pietruszkę oskrobać. Pokroić w niewielkie kawałki i razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem(...)przykryć warzywa. Bardzo smaczną opcja jest dodanie szpinaku do zupy. Gdy warzywa będą miękkie odlać nadmierną ilość płynu, doprawić i zblendować po lekkim przestudzeniu. Kromki chleba posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na łyżce masła. Krem podawać z grzankami. Smacznego

ChilliJemy
"Biały barszcz" 138

kolejny smak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i solimy. Wrzucamy ją do miseczki. Na cebulkę kroimy lub rwiemy chleb. Zalewamy je gorącą

ChilliJemy
Zakwas na tradycyjny żurek 144

zakwasu. 1 szklanka mąki żytniej (t720) 3 szklanki letniej wody 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe, ok. 10 ziaren ziela angielskiego duża piętka czerstwego żytniego chleba  (ten z foliowych opakowań jest pasteryzowany, nie będzie się nadawał) W misce zalewamy mąkę ciepłą wodą i dokładnie roztrzepujemy, by nie było grudek. Solimy i dorzucamy ziele i listki(...)woli (ja robię pół na pół) i dodajemy do masy. Po wymieszaniu przelewamy miksturę do szklanego, bądź glinianego naczynia (poczciwy litrowy słoik na pewno zda egzamin). Nakrywamy całość piętką chleba i przykrywamy ściereczką/gazą, by przyszły zakwas miał dostęp powietrza. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, pamiętając, by co dzień całość zamieszać. Po tygodniu magiczny napój jest gotów

Kuchenna Kontrrewolucya
Puszysta zupa czosnkowa 175

pozmieniałam. Pasty oczywiście ostatecznie nie użyłam, a zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym! Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę(...)dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy. Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 206

pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również łączymy z bulionem(...)przypraw według uznania. Ja dodaję dużo pieprzu czarnego i niezbyt dużo soli. Zupę podgrzewamy na bardzo niedużym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści. Na patelni podgrzewamy tłuszcz, kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i smażymy grzanki. Zupę podajemy na gorąco, posypaną grzankami i posiekanymi liśćmi selera. Jeśli ktoś ma chęć, można również oczywiście zabielić ją śmietanką

Kuchenna Kontrrewolucya
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 143

W tym sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry