ciepłe, ze świeżym masłem. Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz dla pieczywa ? pozwala lepiej pracować drożdżom dodanym do ciasta, wytwarza silniejsze wiązania w pasmach glutenu pszennej mąki. Chleby i bułki na mące pszennej z jego dodatkiem zyskują bardziej gładką i chrupiącą skórkę, a także równiejsze, drobne oczka miąższu i jaśniejszy odcień samego ciasta. Jeśli z jakiegoś powodu(...)zmniejszając ilość wody dodanej do ciasta. Ja kupuję odtłuszczone mleko w proszku z Mlekowity, w opakowaniu o wadze 250g. Nie używam go do niczego innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek. SKŁADNIKI 340ml ciepłej wody 1½ łyżki drożdży instant (2 opakowania) lub 40g drożdży świeżych 2 płaskie łyżki cukru lub łyżka miodu 450g mąki (użyłam pszennej typu
Karo in the Kitchenwsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta do zjedzenia. I pyszna, wiejska pajda chleba gotowa
Z Kuchni Do KuchniW naszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem. Przepis
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie krokiety? Proponuję Wam dziś fajny sposób na przekąskę z chlebka tostowego. Przyrządzenie tych krokietów jest banalnie proste! Robi się je błyskawicznie. Krokiety z tostowego chleba świetnie smakują jako przekąski z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Skł adniki: 10 kromki chleba tostowego, 10 plasterki sera żółtego, 10 plasterki wędliny, 5 parówek pokrojonych
Podróż w kulinariaPiątek był dla mnie pełen emocji. Konferencja na zakończenie kampanii Dobrej Wołowiny , warsztaty na Krochmalnej, pierwsze jakie współtworzyłam, posadziliśmy w sumie 1200 bulwek krokusów. Późny
Dzieje kuchennej WiewióryGenialnie proste i obłędnie czekoladowe! Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao
Dzieje kuchennej WiewióryWspomnienie sprzed tygodnia, powtórzone, któregoś popołudnia późnego. Zdjęcia niedzielne tych trochę mniej smacznych bo ze starej, tosterowej gofrownicy. Lekkie i chrupiące. Podpatrzone w Moich wypiekach
Dzieje kuchennej Wiewiórynimi przepadają :) Składniki: 60 dag pieczarek 1 średnia cebula ok. 0,75 l bulionu majeranek, tymianek 1 średni ziemniak oliwa Dodatkowo: kilka plasterków boczku 2-3 kromki chleba pszennego 1 łyżka masła Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. smażymy ok 7 minut następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy(...)bulionem. Gotujmy ok 10 minut, dodajmy majeranek i tymianek oraz pieprz i chwilę gotujemy. Całość blendujemy. W między czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnie bez tłuszczu bardzo często mieszając. Gdy delikatnie się zrumienią zmniejszamy płomień dodajemy masło i smażymy jeszcze kilka minut. Na osobnej patelni podsmażmy boczek pokrojony w plasterki
Delicious Titbitsjest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty. SKŁADNIKI na 4 porcje : 300 g suszonego młodego zielonego groszku(...)wciąż miękną od tmp. samej zupy. Na sam koniec dodać pokrojoną kiełbasę i zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki. Posypać posiekaną świeżą natką (ewent. suszoną), wmieszać. Podać z chlebem lub grzanką oraz kawałkiem kiełbasy lub kiełbasę wkroić w plasterkach. Gęstość zupy zależy od upodobań. Można ją regulując ilością rozgotowanych w niej ziemniaków, które naturalnie je zagęszczają
Sztuka gotowania w/g SamiryChleb zmieniający życie to wersja pieczywa bardzo zdrowego.Bez grama mąki,bez spulchniaczy,same nasiona,bezglutenowy i do tego bardzo sycący.Jest hitem na bardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarnekonfitury i dżemy czy zbierany przez sąsiada miód. Mamine nalewki i rum ratują od wyziębienia po wieczornych spacerach, a ja odnawiam kuchenny romans z piekarnikiem by upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych(...)minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza. 6. Na pierwsze 10 minut pieczenie umieść naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 7. Po 10 minutach wyjmujemy formę i dalej pieczemy chleb przez kolejne 25-30 minut
Fiolka w kuchniPoszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń. W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z
Dzieje kuchennej Wiewiórykrewetkami smażonymi na maśle z sosem winnym, kolendrą i do tego salsa pomidorowa. Zdrowe i pyszne. Nie ma co czekać, tylko... Do dzieła! Składniki: (na 1 porcje) 2 kromki chleba żytniego 6 krewetek 1 ząbek czosnku pół cebuli pokrojonej drobno w kostkę 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki wina wytrawnego (najlepiej białego, ale niestety ja miałam tylko czerwone i użyłam czerwonego(...)wyjmujemy przewód pokarmowy. Przygotowujemy salsę - kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę, szczypiorek kroimy drobno. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Kromki chleba obkrajamy dookoła. Jeśli mamy toster, to wkładamy do tostera, jeśli nie mamy, możemy przypiec w piekarniku lub na suchej patelni. Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy wina. Wkładamy krewetki
Gotowanie, czyli hobby dla każdego