sosy - 72234 przepisów (strona:780/4816)

Pizza na zakwasie 79

trochę do podsypywania* – 100 g mąki żytniej typ 720 – 370 ml ciepłej wody – 2 łyżki oliwy z oliwek – 14 g soli – opcjonalnie: semolina do podsypywania Składniki sos : – 1 puszka pomidorów – 2 ząbki czosnku – po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii – pół cebuli – pół łyżeczki chilli – 1 łyżka oliwy z oliwek Do pizzy : – 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz(...)godzin, do 14 h maksymalnie. Wyjmij ciasto z lodówki na 60-90 minut przed tym jak zaczniesz z nim pracować (jeśli wyrasta w lodówce). W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut

nietylkopasta.pl
Bami Goreng 90

skąd Bami Goreng w Holandii.  Idźmy dalej.  Chińscy imigranci zawieźli to danie do Indonezji, miejscowa ludność przerobiła je na własne upodobanie i smaki, dodając między innymi, słodki sos sojowy i pastę sambal. Ze względu na muzułmańską społeczność Indonezji dodali lub zastąpili wołowinę, kurczakiem czy też krewetkami.  Choć to nie odpowiedź jeszcze, ale zbliżamy się(...)danie 300 g makaronu ryżowego 2 jajka 4 piersi z kurczaka 200 g krewetek 150 g szynki Marchewka Por Cebula Czerwona papryka Imbir Czosnek Świeża kolendra 2 łyżki sosu Sambal 5-7 łyżek słodkiego sosu sojowego Olej rośliny Sól Pieprz świeżo zmielony Jak zrobić Bami Goreng Przede wszystkim wszystkie składniki przygotuję wcześniej. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie paski

RafalCook
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 73

posiłku, rosół z przyprawami gotuję z wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego(...)łyżka sosu sojowego tamari (lub do smaku) około 4-cm kawałek świeżego korzenia imbiru 2 duże ząbki czosnku kawałek papryczki chilli (opcjonalnie) przyprawy: 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren pieprzu czarnego lub syczuańskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki

Even Better Food
Pasty do pieczywa i zimnej płyty 92

roladek z tortilli, jako baza do koreczków na pieczywie, do samego pieczywa, a także do wędlin, serów, warzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki(...)śmietany. Jeżeli hummus wyszedł za gęsty można dolać więcej wody. 5. Smalec wegański z fasoli i cebuli Składniki: 3/4 szklanki suchej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól  pieprz olej rzepakowy   Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie (mniej

Kardamonovy
Ryba po grecku – przepis teściowej 176

wcześniej rozmrozić. Dobrze jest przed przygotowaniem filety oczyścić z ości, bo zwiększy to komfort jedzenia potrawy. Rybę dzielimy na 3-4 cm kawałki i smażymy na patelni. Osobno przygotowujemy sos z warzyw, a na końcu mieszamy ze sobą rybę oraz warzywa. Niektórzy układają rybę na wierzchu warzyw, ja jednak lubię ją wymieszać. Wówczas ryba nasiąka aromatem warzyw i jest jeszcze(...)grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól ok 400 ml wody Wykonanie: Filety ryby myjemy, osuszamy

Wiszniówka
Świąteczna uczta – Spider-Man: Miles Morales 87

tylko w świecie wirtualnym… Ale do rzeczy! Mama Milesa ma portotykańskie korzenie, stąd na światęcznej kolacji pojawiają się przysmaki z kuchni południowoamerykańskiej – wyraźnie widać tu krewetki w sosie, empanady, coś na kształt paelli i sałatkę makaronową. Stąd decyzja aby zrobić chrupiące pierożki z tuńczykiem oraz wspomnianą sałatkę (która jest bardzo podobna do tej, którą jada się w Polsce(...)opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie wymieszaj odstaw do lodówki na 1h SKŁADNIKI: makaron kolanka – 200g szynka wędzona (ponad 95% mięsa) – 150g ser żółty – 100g papryka czerwona – 1 szt. papryka

Nerds Kitchen
Makaron Boeuf Strogonow 85

inaczej to wszystkie wersje będa poprawne a danie przepyszne! Super w tym daniu jest to, że jest to klasyczny jednogarnkowiec, czyli makaron gotujecie razem z resztą na patelni. Do sosu dodajemy sporo bulionu, dlatego wszystko idealnie się przygotuje w pysznym i naturalnym sosie. Gorąco Was zachęcam do wykonania tego dania! Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane(...)pokrywki do patelni zrób ją z podwójnej folii aluminiowej) i gotuj około 25-30 minut aż wołowina zrobi się miękka. Teraz na patelnię dodaj makaron. Powinno zostać jeszcze sporo sosu, a jeśli nie dolej gorącego bulionu lub wody. Makaron wchłonie dość sporo płynu z patelni. Makaron gotuj tyle czasu ule wskazuje czas przygotowania na opakowaniu. Na koniec dopraw jeszcze całość

nietylkopasta.pl
Sałatka „Tysiąca Wysp” 231

witamin i minerałów, a nade wszystko zaspokoją głód. Wyłączą odgłosy krasnali grających w kręgle w Twoim brzuchu Polecam ! składniki na dużą salaterkę ( jak na zdjęciu) : 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 ogórków korniszony średniej wielkości 1/2 małej kapusty pekińskiej fioletowej lub białej 2 czerwone papryki słodkie, grubościenne średniej wielkości 2 czerwone cebule , także średniej wielkości ser żółty o wyrazistym(...)smaku, kawałek około 0,3 kg 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy pęczek świeżego szczypiorku sos do sałatki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki, ketchupu dobrej jakości 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka soku z limonki sól do smaku Świerze warzywa posiekaj w dowolne kawałki, takie

Ogrodnik w podróży
Piernikowe Świąteczne polędwiczki 96

Piernikowe Świąteczne polędwiczki W Święta Bożego Narodzenia po całym domu unosi się zapach pierniczków a czy smakowaliście już polędwiczki w sosie piernikowym? Polecam. Składniki: ·        2 polędwiczki wieprzowe ·        153 g pierników Katarzynek ·        280 g powideł śliwkowych(...)czasie wyjmujemy polędwiczki, układamy w naczyniu a sos przecedzamy przez sitko, wlewamy do garnka, dodajemy pokruszone pierniki, powidła i doprawiamy solą oraz chili. 10 minut gotujemy, następnie   zawartość z garnka miksujemy blenderem na gładki sos. 3.                     Sos podgrzewamy i polewamy

Kulinarna Chwila
Rolowany boczek pieczony 106

chleba zamiast sklepowej wędliny. Udało mi się kupić ładny kawałek boczku, co prawda był ze skórą ale to nie problem. Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje . Kupicie tam nie tylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy. Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu, przyprawy(...)korzennej i odrobiną cukru trzcinowego. Ale od razu zaznaczam, że sos trzeba dozować delikatnie bo jest mega ostry a wiadomo nie każdy lubi takie ostrości. W małej ilości fajnie podkręca smak potrawy więc warto go mieć w swojej kuchni. Rolowany boczek pieczony

Ewa w kuchni
Azjatyckie bułeczki z patelni 82

stworzyłem za to coś innego i wyjątkowego. Kilka chwil w kuchni i parę prób później, miałem już swoje idealne azjatyckie bułeczki z patelni . Część z nich zajadałem z sosem na bazie sosu sojowego, a pozostałe… pałaszowałem bez niczego. Jedna i druga opcja jest dobra Azjatyckie bułeczki z patelni – KĄCIK PORAD Płatki drożdżowe są co prawda opcjonalne w farszu(...)użyłem groszku mrożonego, zblanszowanego/podgotowanego w wodzie. Możesz również użyć groszku ze słoika lub z puszki, ale radziłbym jednak sięgnąć po mrożony. Lubisz pikantne jedzenie? Możesz do farszu dodać sosu sriracha, świetnie pasuje! Jeśli masz czarną sól, to spokojnie możesz jej użyć. Farsz zyska jajecznego smaku. W miejsce octu ryżowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny. Lubisz tofu? Zrób

Blendman
Binsztych - tarta orzechowa 169

woda: 3-4 łyżki lub nieco więcej Nadzienie orzechowe:   200g orzechy włoskie   100ml śmietanka 30%   2 jajka   ½ łyżeczki przyprawy korzennej   2łyżki cukru pudru   Sos karmelowy: 100g cukier kryształ   50g masła   100ml śmietanka 30 %   150g orzechy włoskie   Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć(...)patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia.   Uwaga. Cukier

W garach u Gosi
Binsztych - tarta orzechowa 156

woda: 3-4 łyżki lub nieco więcej Nadzienie orzechowe:   200g orzechy włoskie   100ml śmietanka 30%   2 jajka   ½ łyżeczki przyprawy korzennej   2łyżki cukru pudru   Sos karmelowy: 100g cukier kryształ   50g masła   100ml śmietanka 30 %   150g orzechy włoskie   Forma do tarty o średnicy 25cm, u mnie z ruchomym dnem wtedy łatwo wyjąć(...)patelni stopić cukier. Kiedy cukier przybierze barwę jasno karmelową, zredukować do minimum temperaturę topienia, dodać masło i całość wymieszać. Kiedy masło się rozpuści dodać śmietankę i energicznie mieszać sos karmelowy do uzyskania jego jednolitej masy. Pozostawić na kilka minut, aby temperatura sosu się obniżyła i dodać orzechy. Całość wymieszać i rozprowadzić na wierzchu tarty. Pozostawić do wystudzenia.   Uwaga. Cukier

W garach u Gosi
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 100

Pyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs, zapiekanek.    czerwona kapusta 550-600 g 3 papryki : czerwona, zielona i żółta 500 g Sos : sok ananasowy ( zalewa z puszki ) 100 ml olej lniany 1-1,5 łyżki syrop klonowy 1 łyżka sok z cytryny 3/4-1(...)sól do smaku ew. natka pietruszki    Kapustę i papryki opłukać. Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych.   Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym. Sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę. Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce

Smaczne moje
Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto 103

Ziemniaczana zupa z zielonym pesto z natki pietruszki i płatków migdałowych. Sos pesto zwieńczający kremową zupę z ziemniaków, nadaje jej wyrazistego charakteru i kuszącego wyglądu. Zupa gotowana na bazie swojskiego wywaru z jarzyn, od podstaw stworzona w zgodzie z dobrą jakością. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa ziemniaczano -porowa z pesto z natki pietruszki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad(...)Odetnij wierzchnią część z listkami, łodyżki odrzuć na bok. Listki natki pietruszki przełóż do pojemnika blendera. Dodaj czosnek, płatki migdałowe, parmezan, oliwę i sok z cytryny. Zblenduj na gładki sos pesto, po czym dopraw do smaku solą i ponownie przemieszaj. Zupę ziemniaczaną przelej do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzch nałóż po 3 łyżki pietruszkowego pesto, udekoruj dodatkowo płatkami parmezanu

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania