myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką. Inspiracja tutaj . Jeśli macie ochotę na inne połączenia mięsa z owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na: schab pieczony ze śliwkami i morelami , schab(...)papierowym ręcznikiem kotlety (nie rozbijane) oprószyć solą i pieprzem, z obu stron obsmażyć rumiano na rozgrzanym z olejem maśle. Podlać zalewą z ananasa w takiej ilości, ile chcemy otrzymać sosu. Na kotletach położyć po plastrze ananasa, pozostałe dwa pokroić w małe kawałki i wraz z rodzynkami dodać do sosu. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu przez około 25 minut
Kuchenne zapiski EdytyJeżeli chcemy aby nasza pizza była cienka i chrupiąca, dodajemy mniej drożdży i nie odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli jednak chcemy pulchne ciasto, formujemy je rękoma wysmarowanymi oliwą Sos : Najlepszy sos do pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez(...)Przyprawy : Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej dodawać po upieczeniu pizzy, dzięki temu się nie przypalą i nie będą gorzkie, no i oczywiście będą ładniejszą ozdobą niż popalone listki. Dodatki : Tutaj możemy poszaleć według własnych smaków. Ważnym jest aby składników
W Moim Magicznym DomuBardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe. Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam! składniki - 2 porcje 450 g czerwonych krewetek 1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek 1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody sos 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)łyżeczki sosu worcester lub do smaku sól,pieprz dodatki 1 jajko 1/2 awokado 1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania przygotowanie Krewetki rozmrozić wkładając je do zimnej wody lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody
Stare Garytrójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyzki oleju sos pomidorowy 1/2 puszki pomoidorów krojonych 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju zioła włoskie oregano sól,pieprz cukier dodatki 1 średni brokuł 350 g piersi z kurczaka zioła włoskie olej do smażenia(...)Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo klei się do rąk posypać jeszcze mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory zmiksować. Na oleju podsmażyć przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodać zmiksowane pomidory. Wszystko razem gotować aby sos odparował i zgęstniał. Do smaku doprawić przyprawami. Gotowy sos odstawić
Monia miesza i gotujeMożna go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy(...)Umyte i osuszone filety kroimy na długie i cienkie paski. Przekładamy do szczelnego woreczka, dodajemy składniki marynaty – sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, skrobię kukurydzianą. Woreczek szczelnie zamykamy (używam strunowych) i dokładnie rozprowadzamy marynatę na mięsie. Wkładamy do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc). Na 30 minut przed przygotowaniem mięso wyjmujemy z lodówki. Szykujemy pozostałe
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 12 płatów makaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)dłuższą chwilę (aż większość wody wyparuje). Następnie dodać pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać bulion wymieszany z koncentratem
Gospodyni Miejskaodpowiednimi dodatkami naprawdę smakuje i nie ma co się zrażać nazwą albo przykrymi wspomnieniami z dziecięcych lat,bo każdemu z nas z wiekiem smak się zmienia. OZORKI W CHRZANOWYM SOSIE Składniki: 2,3 sztuki ozorków wieprzowych 2 litry wody 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe sos chrzanowy 1 kubek śmietany 18% (200 g) 3 łyżeczki chrzanu(...)gotujemy około 10 minut, kiedy zbiorą się "szumy" zmieniamy wodę i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ozorki ponownie około 2 godzin, aż zmiękną. W tym czasie przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy chrzan i podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ozorki będą miękkie , wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry, najlepiej
Bon appetit mon amiePierwszy weekend Nowego Roku rozpoczęłam od pysznego śniadania. A co może być lepszego od puszystych placuszków ze słodkim i aromatycznym sosem pomarańczowym? Jak dla mnie nic. Zawsze kiedy tylko czas na to pozwala rozpieszczam swoje podniebienie nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną. PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ Składniki: placki(...)szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła (przed dodaniem do ciasta musi być rozpuszczone) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru 1 szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto
Bon appetit mon amiefrytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia, później w trybie ciągłym, żeby uzyskać emulsję. W rezultacie otrzymujemy bardzo gęsty, puszysty, mocno kremowy winegret, zielony i kwaśny(...)naturalna solą z filecików. Sos gęstością i konsystencją będzie przypominał majonez. Odstawiamy go do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Oliwki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Małe kapary zostawiamy w całości. Jeśli używacie dużych kaparów, tzw. ‘jabłuszek’, pokrójcie je na mniejsze kawałki, wielkością podobne do drobnych kaparów. Szczypior drobno siekamy, tak samo postępujemy z filecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy
Karo in the KitchenKnödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej(...)mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam! Składniki: 4 bułki - 200 g 250 ml mleka 1 jajko 2 łyżki mąki 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatałowa Sos grzybowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Osobiście uwielbiam tego typu dania. Mówiąc dokładniej jest to zapiekanka z makaronem, szpinakiem, kurczakiem, serem feta, oliwkami, sosem beszamelowym i serem. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka oliwa 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru(...)makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i dobrze wymieszać. Przełożyć
Passions hobbies lifemiło się zaskoczyłam. Składniki: -pierś z kurczaka -marchewka -5 grzybów Mun -kiełki fasoli Mung 100 g. -papryka czerwona i żółta -groszek zielony -papier ryżowy Tao Tao -1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego -olej roślinny lub arachidowy -sól -pieprz Sposób przygotowania: Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie. Następnie cienko pokroić, usuwając twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju(...)gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru. Sajgonki podaje się przeważnie
Magia jedzenia.szybkie posiłki. W oryginalnym przepisie powinny znaleźć się filety anchois. Ja ich nie znoszę, więc mam danie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron(...)rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, potem dodać czosnek. Gdy czosnek zacznie pachnieć (nie wolno go przysmażyć), wlać na patelnię pomidory lub sos. Dodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo
Weekendy w domu i ogrodzieSamosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem ziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów(...)jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry z krewetkami w sosie na bazie cebuli i orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan
Kulinarne przygody Gatitydokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka(...)czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy w dłoń woka. O ile posiadamy. Ja nie posiadam, więc w mej dłoni wylądowała głęboka patelnia, na niej olej, a na nim mięsko
Kulinarne zapędy Kokosa