się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest wtedy mieć jakieś ,,wyjście awaryjne''. I włąśnie takim wyjściem awaryjnym może być makaron z sosem serowym. Danie smaczne i sycące, a zrobić je można w 15 minut. Gorąco polecam! Składniki: 500g makaronu (u mnie penne pełnoziarnisty) 75g masła 3 łyżki mąki 3 szklanki mleka(...)350g tartego sera 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz natka pietruszki do posypania Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu można przygotowywać sos. Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę cały czas mieszając. Gdy zasmażka będzie gotowa rozprowadzić ją wlewając stopniowo mleko i intensywnie mieszając. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować okolo
kuchnia doskiGuacamole Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej ciapai jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS(...)tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Guacamole jednak sprawdzi się niemalże u każdego. U mnie najlepiej sprawdza się połączenie na kanapce pasty z suszonych pomidorów i kaparów wraz z tym sosem. Guacamole Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 awokado 1 limonka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli 1 łyżka jalapeno bez pestek 8 pomidorków
Blendmanjednego z was będzie to podróż do czasów dzieciństwa. O czym mowa?... O parowańacach: (in.buchty, pampuchy, kluski na parze, parzak i). U mnie w wersji na słodko z sosem czekoladowym, bo moja córka od tygodnia się upominała o właśnie taki obiad. Kluski są na drożdżach bez dodatku jajek więc ciasto będzie również miało swoich fanów wśród wegetarian, wystarczy tylko zamiast(...)świeżych drożdży) 350 – 360 ml ciepłego mleka ( w wersji wegetariańskiej 2/3 mleka roślinnego + 1/3 wody) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: 200 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady/ mlecznej 2 łyżki syropu klonowego Wykonanie: 1.Mąkę mieszamy z solą, i robimy lekkie zagłębienie, dodajemy
vaniliowoczekoladowaSKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty(...)pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż
Food SquareSezon pomidorowy w pełni, więc postanowiliśmy z niego skorzystać! Co powiecie na pyszne i soczyste pulpeciki z serem gorgonzola? Zanurzone w sosie z pieczonych pomidorów z papryką i pomidorkami koktajlowymi? To taki comfort food w najlepszym wydaniu! Koniecznie z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół! Wszystkie wytyczne odnośnie stylizacji tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie(...)wygrania! :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, suszone płatki chili, ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano
Plate of JoyFrykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim(...)smażenia 500 ml bulionu mięsnego 1/2 pęczku koperku 1/2 małego brokuła 1/2 małego kalafiora 1 średnia marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej
O kuchni z uczuciemwyszedł obłędnie pyszny i zniknął niewiarygodnie szybko. Koniecznie spróbujcie! Deser: 400g śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 40g pokruszonych bez 100g ananasa 60-80g kruchych ciastek Sos malinowy: (*) 150g malin 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny Kremówką z cukrem ubić na sztywno. Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego). Masę delikatnie wymieszać (najlepiej(...)łyżką lub rózgą). Formę wyłożyć folią spożywczą, polać niewielką ilością sosu, wypełnić masą, przykryć i włożyć do zamrażarki na minimum 2-3 h. Po 1 godzinie chłodzenia deser posypać pokruszonymi ciastkami (lekko dociskając). Przed podaniem pozostawić 5-10 minut w temperaturze pokojowej i polać dodatkową porcją sosu malinowego. (*) Sposób 1: Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość
Di gotujeDzisiaj panna cotta na bazie mleczka zagęszczonego z pysznym malinowym sosem. W upalne dni bardzo lubimy ten deser, szybko się go przygotowuje, jest orzeźwiający, a owocowy sos znakomicie dopełnia całości. Tę panna cottę nie wyciągałam z miseczek, polałam jedynie sosem malinowym i udekorowałam malinami. Ale możecie ją wyciągnąć na talerzyk, będzie bardziej reprezentacyjna - ja po prostu nie miałam czasu. Jeśli(...)dokładnie rozmieszać. Mleko wlać do foremek/szklanek/pucharków, włożyć do lodówki. Maliny dokładnie zmiksować, dodać cukier puder, by maliny nie były zbyt kwaśne. Gdy panna cotta zastygnie całkowicie polać ją sosem malinowym i udekorować malinami. *sos malinowy można przetrzeć przez sitko, nie będzie pestek (ja nie przecierałam, bo nie miałam czasu :) ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) 3 ząbki czosnku sól do smaku olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Marchew do obiadu z sosem jogurtowym Przygotowanie : Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni smażę marchew przez około 15 minut tak żeby zmiękła – marchew smażę(...)małym płomieniu. Usmażoną odstawiam do wystudzenia. W tym czasie gdy mam odstawioną marchew do wystudzenia przygotuję sos: Umytą natkę pietruszki drobno siekam i daję do salaterki, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do pietruszki. Dodaję również sok z cytryny, jogurt naturalny, doprawiam solą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Do sosu dodaję wystudzoną marchew, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli
Uwaga Babcia Gotujeprzygotować szybko młodą kapustę albo kapuściany sos do mięsa? Zamiast długiego gotowania wywaru na kościach można użyć gotowego kapuśniaku Profi , który świetnie go zastąpi. Wystarczy go zmiksować, dodać trochę koperku, marchewki i sos gotowy (nawet bez zagęszczania). Można do niego też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką. POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE(...)Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2-3 ząbki czosnku 1 cebula majeranek pieprz i sól sos: 1 opakowanie kapuśniaku Profi ćwiartka małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego koperku Przygotowanie: sos: Cebulkę siekamy i lekko podsmażamy na patelni. Świeżą kapustę kroimy niezbyt grubo, a marchewkę ścieramy na tarce. Koper siekamy. Kapuśniak Profi miksujemy
Bon appetit mon amieJAJKA PO BENEDYKTYŃSKU z sosem holenderskim, a inaczej jajka w koszulkach to jest nasz pomysł na leniwe śniadanie we dwoje, którym na pewno zaimponujecie swoim partnerkom! Składniki: 1 bagietka 4 jajka 4 plastry boczku garść siekanego szczypiorku 2 łyżki octu Na sos holenderski: 4 żółtka 80 g masła 2 łyżki soku(...)cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy
MenmagazineDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju(...)gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól Składniki na sos z białej rzodkwi: mały korzeń białej rzodkwi 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka octu winnego 2 żółtka ugotowane na twardo 4 łyżki gęstej śmietany (min. 12%) ½ łyżeczki cukru sól Wykonanie: Kapustę opłukałam. Liście włożyłam do osolonego
Kuchnia u Krysitrochę do podsypania 25 g świeżych drożdży 400 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Składniki sosu: puszka (400 g) pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli Do obłożenia: 200 g szynki(...)Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i nie może kleić się ani do miski ani do rąk. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowałam sos: Czosnek przecisnęłam przez praskę. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek. Chwilę przesmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i gotowałam na małym gazie około 15-20 minut. W tym czasie
Kuchnia u Krysipokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu(...)zagotować. Włożyć z powrotem pulpety do garnka. Doprawić sos solą, pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą i surówką. Smacznego :) Źródło przepisu
Wołowina od rekinasmażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie i miodzie ale wiem, że dla niektórych może być zbyt mdły, dlatego tym polecam majonez lub połączenie jogurtu z majonezem w proporcji 1:1. Drukuj Sałatka(...)czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu szczypta chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania Brokuł blanszujemy wrzucając na 3 min na wrzącą, osoloną wodę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
Mieszam w Garnku