Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem. Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem, danie pyszne, można je przygotować i w wolnowarze i w normalnym garnku :) Potrzebujemy tylko kilku składników i danie gotowe, a danie naprawdę jest pyszne. Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem(...)zrobić więcej zdjęć – ale nie było czego robić zdjęć bo rodzina zjadła wszystko :) Inny przepis na policzki : Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru
Kuchnia na wzgórzuwyciśniętym czosnkiem, bazylią i oregano. 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kostki, dodać do cebuli. Całość smażyć aż pomidory osiągną konsystencję sosu. 3. Następnie dodać usmażone mięso, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 4. Przygotować sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić(...)1łyżkę masła i przesmażyć z 1 łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 5. Rurki cannelloni ugotować według wskazówek na opakowaniu, ostudzić
Przepisy kulinarne babci Antoninysposób uformowaną pizzę układaj na blasze posmarowanej odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła. Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni(...)Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać z sosem do pizzy pomidorowym i czosnkowym. Przepisy na oba sosy znajdziesz na moim blogu: sos pomidorowy , sos czosnkowy
Przepisy kulinarne babci AntoninyDziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewający posiłek Halloweenowy:) Wiadomo, Halloween kojarzy się niezaprzeczalnie z dynią, proponuję więc pyszny makaron pełnoziarnisty Lubella w sosie z pieczonej dyni i czosnku z ricottą i parmezanem, z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i boczku, a na koniec zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Już sam opis brzmi nieźle, a zapewniam, że efekt końcowy jest obłędny! Zapraszam(...)Scroll down for recipe in English Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem (6 porcji) Składniki: 1/2 średniej dyni piżmowej, z usuniętymi nasionami i pokrojonej na 2 cm plastry 1 główka czosnku, z usuniętą suchą zewnętrzną otoczką 2 łyżki oleju sól i pieprz 150 g boczku, pokrojonego w kostkę 400 g makaronu pełnoziarnistego Lubella 1 szklanka mleka 2 łyżeczki
karmelowydziś wiadomo, że gruszki idealnie pasują do sera gorgonzola i orzechów. Najczęściej orzechy są farszem roladki. Ja troszkę pokombinowałam i stworzyłam sos orzechowy gdzie orzechy maja formę pudru. Sos ma piękny karmelowy kolor. Mięso ma delikatny posmak słodkości dzięki gruszce, ale przewagę ma wyrazisty ser gorgonzola. Roladki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego(...)sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem, bardzo cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gruszkę
VioletoweKucharzeniezawaham się napisać, że to prawdziwy król jesiennych wypieków. Rozpływający się w ustach wilgotny sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek oblany sosem toffi. Serowa masa z domieszką dyniowego puree oraz pomarańczowej skórki tworzą coś niebywale perfekcyjnego w smaku. Będzie to doskonały poczęstunek podczas rodzinnych spotkań, a amatorów znajdzie zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Pomysł na sernik zaczerpnęłam(...)pokojowej) 200 g puree z dyni 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) Świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy Sos toffi: 60 g brązowego cukru 1 łyżka miodu 60 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Spód: Kakaowe ciasteczka umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy
MyCookBook.plwszystkie wcześniej przygotowane składniki na talerzu i gotowe. Podwieczorek Jabłko i garść migdałów Kolacja Młode liście sałat z pomidorami cherry, świeżym ogórkiem, czerwoną cebulą i pieczoną golonką Naturrino z sosem z gruboziarnistej musztardy z dodatkiem miodu Składniki: golonka pieczona Naturrino 1 szt. mieszane młode liście sałat 50 g pomidory cherry 50 g ogórek świeży 50 g czerwona cebula(...)sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie plastry i wkładamy pomiędzy liście i warzywa. DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone
karmelowypodsmażonej cebuli dodać tuńczyka. Wymieszać i przez krótką chwilę, na małym ogniu, podsmażać. Następnie, na patelnię z cebulą i tuńczykiem wlać przecier pomidory i gotować na małym ogniu, aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje. Sos doprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać bezpośrednio(...)posypany startym, żółtym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników, w zależności od apetytów, wychodzi porcja dla 2 - 3 dorosłych osób. Tuńczyka w oleju można zastąpić tuńczykiem w sosie własnym. Ważne, aby był to tuńczyk w kawałkach. Do przepisu należy użyć przecieru pomidorowego/passaty a nie koncentratu pomidorowego. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskagłówki kapusty włoskiej 150-200 g czerwonego ryżu 1 czerwona cebula 250 g pieczarek 300 g zielonej cukinii 2 łyżki oleju duży ząbek czosnku pęczek świeżego koperku 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 płaska łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu, sól ok. 30 g masła Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę, posolić i włożyć główkę kapusty (jeśli(...)zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli. Poddusić ok. 5 minut Cukinię również drobno pokroić, dodać na patelnię. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać sos sojowy, przyprawy (nie dodawałam soli, zastąpiłam ją czubrycą zieloną). Wszystko wymieszać i dusić ok. 10 minut. Warzywa (z utworzonym podczas duszenia sosem) i ugotowany ryż wymieszać razem, ew. doprawić do smaku
gutfutminut. hashtag #Ambition Składniki: na zdj. na dwie osoby 1 średniej wielkości cykoria 100 g wędzonego łososia 1 łyżka mielonej słodkiej papryki kilka kiełków sałaty na jedna roladkę sos musztardowo-miodowy 2 łyżki Sposób: Cyrkonię ucinamy od strony korzenia, roztrzepujemy tak by liście odeszły. Myjemy i osuszamy. Następnie smarujemy liście w środku naszym sosem przepis wyżej w linku(...)wykładamy cienki pasek łososia i znów dodajemy odrobinę sosu . Dekorujemy kiełkami i posypujemy papryką. Składniki na sos: Miód - 1.5 łyżki Musztarda Dijon - 1 łyżka Sok z cytryny - 0.5 łyżki Oliwa z oliwek - 1 łyżka sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu : Do miseczki wkładamy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miód powinien być płynny, łatwiej się miesza wówczas
Viola cooks with passionMamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony kurczak i grillowane papryki. Wszystko podane ze świeżymi ziołami, sosem jogurtowo czosnkowym i pokruszoną fetą! Jest pysznie, przepysznie! Pod tym linkiem na Smacznej Stronie Tesco znajdziecie zdjęcia krok po kroku z przygotowania tego dania(...)koniecznie weźcie udział w konkursie! Pyszne nagrody czekają! :) Składniki: 1 sos z mlekiem kokosowym, cebulką, orzeszkami i chili, 1 1/2 szklanki ryżu basmati, 1 1/4 szklanki wody, 3-4 bakłażany, 2 czerwone papryki, natka pietruszki, 3 świeże figi, 1 podwójna pierś z kurczaka, 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki tandoori, 1/2 łyżeczki
Plate of Joypewnością dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie #Ambition. Składniki na 4 porcje: Sos: 500 g piersi z indyka puszka mleczka kokosowego 1/2 świeżego ananasa 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku papryka czerwona kurkuma curry pieprz cayenne, ew. sól do smaku olej(...)kokosowy do podsmażenia Ryż ziołowy: 200 g ryżu świeża natka pietruszki świeża kolendra sól Przygotowanie: Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody. Pod przykryciem dusić do miękkości na małym
Ze smakiem i z pasjąuformować kotleciki wieczorem, a kolejnego dnia opanierować i usmażyć. SKŁADNIKI / na 6 kotletów 500 g różyczek kalafiora 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można(...)łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki puree z upieczonej dyni 1 łyżka sosu sojowego 200 g krojonych pomidorów z puszki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru i gałki muszkatołowej WYKONANIE DIP : Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy
cool and mintyPolędwiczki, które rozpływają się w ustach, otulone sosem ze śmietany kremówki i smażonymi pieczarkami Wyrazistości całej potrawie nadaje gorczyca z mojej ulubionej musztardy francuskiej i sosu sojowego. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis! 35 min 4 składniki: kawałek polędwicy wieprzowej pokrojonej na 10 plastrów o grubości ok. 1,5 cm 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki musztardy francuskiej ok. 10 pieczarek(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pieczarki przez ok. 10 minut. Dodać masło, a następnie mięso i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Śmietanę, musztardę i sos sojowy wymieszać w garnuszku, a następnie wlać na patelnię. Zagotować często mieszając. Jak sos zgęstnieje jest gotowy. Można dodać do niego „coś zielonego”. Podawać z dowolnym dodatkiem Smacznego
Ania i Marcin gotujądobry pomysł. Polecam wypróbować Składniki : Na marynatę: 700g wołowiny 150ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli Do sosu : 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru startego na tarce o małych oczkach (ok. 2-2,5cm) 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 6 ziaren kardamonu(...)przypalić(!), w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody lub bulionu. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz sok z cytryny, jeżeli sos jest zbyt gesty podlać bulionem. Jeżeli będziecie gotować curry w wolnowarze nie wlewajcie go za dużo, ponieważ z mięsa uwolni się jeszcze sporo wody, a ponieważ z wolnowara
Codzienne Gotowanie