sosy - 72734 przepisów (strona:644/4849)

Okonomiyaki po polsku. 241

przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody i jajek oraz kapusta. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Wierzch placka pokrywa się natomiast specjalnym sosem oraz majonezem. Pojawiają się też inne składniki, jednak ze względu na utrudniony dostęp do nich w moim daniu nie występują. Zresztą dlatego post zyskał tytuł okonomiyaki po polsku. Bardzo(...)wypróbujcie. Składniki: 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej 2-3 jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. wody 1 płaska łyżeczka soli kilka plastrów boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 1 cebula sos: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 łyżek sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru majonez olej Wykonanie: Mąkę wymieszać z wodą, dodać sól oraz

zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 283

używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy(...)dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia.   Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja

Karo in the Kitchen
Zapiekanka brokułowa z makaronem 721

jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo(...)parmezanu (do posypania) 1 łyżkę oliwy Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować

KuchniaWeDwoje.pl
Sos z orzechami laskowymi 203

Minusem było to, że były w łupinkach i musiałam je obrać ale dałam radę bo tylko 5 dkg na szczęście było mi potrzebne. Tak zrodził się pomysł zrobienia prostego sosu do groszku, który dzisiaj ugotowałam na obiad jako dodatek do mojej pieczeni wieprzowej. Sos to może duże słowo bo wszystko czego użyłam do jego wykonania to masło i orzechy. Jeśli(...)Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 5 dkg orzechów laskowych 10 dkg masła klarowanego szczypta soli Orzechy zmiksować bądź grubo posiekać. Zrumienić w sklarowanym maśle. Do smaku lekko posolić. I tyle, sos gotowy Dla tych, którzy nie wiedzą jak klarować masło: masło należy rozpuścić na średnim ogniu, zagotować raz i zdjąć z ognia odstawić w trakcie gotowania na maśle utworzy się piana

mecooks
Sos Winegret 433

Zaczęłam szukać lżejszej wersji sosu do sałatek zamiast majonezu. I tak oto jak zaczęłam używać sosu Winegret. Składniki na sos Winegret: łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła (opcjonalnie) Wycisnąć łyżkę soku z cytryny i wymieszać z łyżeczką musztardy. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas mieszając, aby sos się nie zważył. Najlepiej(...)dodawać po jednej łyżce od razu mieszając. Do mojego sosu Winegret dodałam szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich

Karola gotuje
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 223

Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)grzybami (4-6 porcji) Składniki: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki

karmelowy
Pizza z awokado -zielona pizza dla każdego 230

każdym razem inny smak. Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił.   Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oleju  2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki młodego jęczmienia Dodatki: ½ awokado tuńczyk w sosie własnym  2 szalotki ser żółty  sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ketchupu Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka rozmaryn, szałwia)  Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia

Takie tam pichcenie
KARKÓWKA W SOSIE BARBECUE PIECZONA W PIEKARNIKU 299

Karkówka marynowana wcześniej w sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu.  Do marynowania mięsa użyłam gotowego  sosu barbecue  od  Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól(...)sos barbecue Wykonanie: Plastry karkówki posolić. Do miski wlać sos barbecue, zamoczyć w tym mięso, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 25 minut z każdej strony

Zrób to smacznie
Dorsz w migdałach z sosem rodzynkowym według Doroty Wellman 205

Dziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam(...)bardzo bo lepszej nie jadłam, już dorsz w płatkach migdałów smakuje rewelacyjnie, a ten sos, to takie dopełnienie  :-). Miłego dzionka :-) Składniki: świeży filet z dorsza lub mrożone polędwice ( u mnie 4 polędwice z dorsza) w oryginale lin sól pieprz 1/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g migdałów (płatki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia

kruche babeczki
Sałatka ryżowa z kurczakiem, brokułami i fasolą 298

wykorzystaniem różnych kasz. Ugotowana na sypko ulubiona kasza - gryczana, orkiszowa, bulgur lub pęczak - doda nie tylko smaku, ale i wartościowych składników odżywczych.  Przygotowując sałatki staram się odchudzić sos poprzez zastąpienie majonezu w większej części jogurtem. Smak nadaje mu miód, musztarda, chrzan, czosnek. Jednak taki sos jest rzadszy i spływa na dno miski, więc nie dodaję go do sałatki, tylko(...)kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz opcjonalnie: tarty chrzan, czosnek Filet pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą, odstawić na kilkanaście minut, następnie

Obiad gotowy
JARMUŻ Z WEGAŃSKIM SOSEM TZATZIKI 217

raczej wypijam w soku na śniadanie, później w smoothie. Trafia też do sałatki, a czasem, tak jak dziś, stanowi danie obiadowe. Smakuje przepysznie z zarumienioną cebulką i mocno czosnkowym sosem tzatziki. Nad właściwościami jarmużu nie będę się po raz kolejny rozpisywać. Już kilkakrotnie w moich poprzednich postach zachwalałam jego walory odżywcze. Naprawdę WARTO go spożywać dla zdrowia i ... smaku(...)danie ekspresowe. Same ochy i achy dla tej potrawy proszę Państwa! Prosto, smacznie, zdrowo...czego chcieć więcej? Składniki na 1 dużą porcję: 5 dużych liści jarmużu, 1 mała cebula, sos tzatziki: 5 łyżek ekologicznego jogurtu sojowego, owsianego lub z nerkowców, 1 mały świeży ogórek, 7-8 ząbków czosnku, 2 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy extra virgin, 1 łyżeczka octu jabłkowego

Jeść, by żyć w zdrowiu
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 286

dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami na ten francuski rarytas. Mimo, iż na pierwszy rzut oka danie może wyglądać na mało smaczne, to delikatne kluski w połączeniu z sosem na białym winie i zapieczonym serem powinnym zadowolić smakoszy ryb. My do nich nie należymy, liczymy zatem na Wasze opinie na temat tego dania! Pora zapolować na hagfish! ILE KALORII(...)śmietana 18% – 1 łyżka [20g] 0,20 zł woda – 1/4 szklanki ser żółty [50g] 1 zł koperek świeży – garść 0,40 zł // SOS // mąka – 1 łyżka [15g] 0,10 zł masło – 1 łyżka [20g] 0,40 zł mleko – 5 łyżek [100 ml] 0,20 zł białe, wytrawne wino [100ml] 1,50 zł sól, pieprz

Nerds Kitchen
Placki ziemniaczane po wiejsku z szynką i sosem pieczarkowym 250

Chyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem pieczarkowym.  SKŁADNIKI: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 200g szynki spod Powału Hańderek , 1 mała cebula, 1,5 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pieczarkowy: 300g pieczarek, 1 cebula(...)masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony. 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Guacamole 207

Guacamole Guacamole to tradycyjny sos meksykański podawany do tortilli , burrito , nachos w zasadzie do wszystkiego , tak jak u nas ketchup " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Moi chłopcy nie jedzą burrito bez tego sosu , nawet czosnkowy nie przejdzie . Sos jest zdrowy , na pewno o wiele bardziej niż kupne ketchupy itp . W końcu jest to po prostu mango(...)odstawiamy na 30 minut żeby się przegryzło . Przed podaniem warto zamieszać ponownie Genialne również do chipsów , ale musicie naprawdę uważać przy zakupie mango – jedno niedojrzałe, zepsuje smak sosu . Smacznego Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 392

batatami, quinoa i sałatą…Taka sałatka nigdy się nie znudzi. Jest w niej wszystko co lubię! Słodki batat , bogata w białko quinoa (komosa ryżowa), mnóstwo zieleniny i pyszny sos winegret. Przyrządziłam ją wczoraj na kolację. Resztę zapakowałam do pojemnika na dzisiaj do pracy. Oczywiście sałatka nie może się obyć bez sosu. Ja jak zwykle przyrządzam lekkie sałatki najczęściej(...)sosem winegret. Polewam nim sałatkę tuż przed podaniem. Lekka sałatka to nie tylko najlepszy obiad latem. Zawsze można ją przyrządzić z sezonowych warzyw czy owoców. Nie brakuje ich przez resztę roku. Lekka sałatka pasuje o każdej porze nawet zimą. Lekka sałatka Składniki: 2 porcje 150 g gotowanej czarnej quinoa 1 batat, ok. 350 g 1 łyżka oliwy sól i pieprz

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania