Przyszło mi na myśl Lubella Orientella ze wzgledu na orientalne smaki imbiru i chili mięsa drobiowego użytego w daniu. jednak z drugiej strony nasza polska dynia i sos żurawinowy na miodzie.....no więc niech jest bardziej po naszemu. Danie "jednodyniowe" :D przygotowałam w ramach konkursu 1000 osobowości, 1000 pomysłów jedna Lubella Bursztynowe pióra w dyni z orientalną(...)nutą Pióra nr 17 marki Lubella 600 g piersi indyka lub kurczaka 1 cebula 1 niewielka dynia 1 papryczka chili lub 1 łyżka sosu z papryczek 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka żurawiny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego 1 łyżka masła wiejskiego
Gotuj Sam!dobra opcja na te dni, kiedy nie za bardzo ma się ochotę na gotowanie. Dlatego bardzo często pojawiają się w moim jadłospisie. Czy to spaghetti z tofu, świderki z sosem pieczeniowym lub rurki z smażonymi warzywami. Jednym z moich ulubionych dań makaronowych (zaraz po lasagne) jest mac&cheese, czyli makaron z sosem serowym. Moja wersja oczywiście bazuje(...)makaronie typu kolanka z sosem z kremowego kalafiora z dodatkiem płatków drożdżowych i mleka roślinnego . Wegański MAC&CHEESE z kalafiora Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 500 g głowa kalafiora lub 400 g mrożonego 1 średnia marchewka 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku szkl. mleka roślinnego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szkl. płatków drożdżowych
wegujemyDziś coś dla całej rodziny! Pyszna zapiekanka ze świderkami pełnoziarnistymi Lubelli , zapiekanymi warstwowo z sosem pomidorowym z wołowiną i boczniakami, mascarpone i jarmużem pod grubą warstwą mozzarelli z pewnością nasyci wszystkich głodomorów. Mój ukochany stwierdził, że powinnam oznaczyć ten przepis żeby powtarzać go jak najczęściej Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem(...)porcji) Składniki na mięsny sos: 500 mielonej wołowiny 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki
karmelowypomysłami. Gdy tylko coś przychodzi mi do głowy to od razu to realizuję. Tak samo było z bigosem. Bigos składa się z kapusty, marchwi, brokułów i kurczaka marynowanego w sosie sojowym. Ogólnie jest prosty w przygotowaniu, ale zapewniam, że bardzo dobry, niezwykle aromatyczny :) Składniki: kapusta 1/2 średniej główki filety z piersi kurczaka 3 szt. sos sojowy jasny 1 łyżka(...)sos sojowy ciemny 1 łyżka pieprz 1 szczypta marchew 2 szt. brokuł 1 mała szt. bulion drobiowy 3 łyżki sól, pieprz do smaku cebula prażona 3 łyżki liść laurowy 2 szt. ziele angielskie 2 kulki olej ryżowy 3 łyżki ( znajdziesz go tutaj -> http://olejeswiata.pl/oleje/olej-ryzowy/ Metoda: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać jasny
Kuchnia Pauletteszmotywowałam się i do ćwiczeń i do gotowania. Z racji tego, że ostatnio staram się zdrowo odżywiać gotuję bardziej zdrowsze potrawy, dlatego przygotowałam pulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki(...)natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt. bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier
Kuchnia Paulettessmaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku(...)przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim
Ciastka - domowe słodkościUwielbiam wszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka(...)ugotowana na miękko 100 g pieczarek Passatę wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy kilka minut , dodajemy do sosu . Kaszę gotujemy w dwóch szklankach wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę
Ladylaura.spotkania ze znajomymi. Ze względu na to, że brokuły, jajka i makaron należy ugotować, zajmie ona trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest warta swojego czasu Podaję ją z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Zobaczcie też: Sałatka brokułowa z serem feta i kukurydzą Przepis na sałatkę makaronową z brokułami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki(...)makaronu główka brokuła 4 jajka 10 pomidorów suszonych w zalewie garść pestek dyni Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majonezu, łyżeczka musztardy, ulubione zioła, szczypta soli Przepis 1 Jajka, brokuły i makaron gotujemy, czekamy, aż ostygną. 2 Brokuły rozdrabiamy na małe różyczki. Mieszamy z makaronem. 3 Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Polewamy sosem
Kuchnia BazyliiPierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i chrzanu. Składniki na 2 porcje: • 2 filety z sarny po ok. 150-200 g • 1 marchewka • 1 por Marynata • 5 ziaren jałowca • 2 ząbki czosnku • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka(...)suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc tłuczkiem, czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zamarynować w niej mięso. Wstawić
To co kochamSezon na sos tzatziki rozpoczyna się razem z sezonem grillowym. To bardzo popularny, smaczny i szybki sos do mięsa, warzyw, czipsów lub jako dodatek do pieczywa. Obowiązkowym składnikiem czosnkowego sosu tzatziki jest świeży ogórek i gęsty jogurt grecki. Najlepiej smakuje schłodzony . Składniki: • 2 długie ogórki zielone • 4 ząbki czosnku • sól, pieprz(...)godzinę. • Wycisnąć powstały sok z ogórków. • Ogórki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jogutrem i śmietaną. • Doprawić solą i pieprzem. • Posypać wierzch sosu posiekanym szczypiorkiem
To co kochamSzparagowego szaleństwa ciąg dalszy… tym razem na zimno, w sałatce z pomidorem i papryką w musztardowym sosie winegret. Szybkie, orzeźwiające, eleganckie i smaczne. Składniki: • pęczek białych i zielonych szparagów • sól, cukier do gotowania szparagów Sos winegret • 3 łyżki oliwy • 3 łyżki octu winnego • 3 łyżeczki musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)białe szparagi i gotować 5 minut, po czym dodać zielone i gotować jeszcze 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. Sos winegret • Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. • Pomidor również pokroić w kostkę, odrzucając nasiona ze środka. • Oliwę wymieszać z octem, musztardą i przyprawami. • Drobno pokrojoną
To co kochamZdrowe połączenie w sałatce kaszy pęczak z warzywami. Jest dość ostra za sprawą sosu, a właściwie musztardy i czosnku. Chrupiąca papryka i kukurydza nadaje jej ciekawą teksturę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Składniki: • 2 torebki kaszy pęczak • 1 puszka kukurydzy • 1 czerwona papryka • garść pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku Sos • 3 łyżki oliwy(...)łyżka musztardy • 1 łyżka sosu sojowego • sok z 1/2 cytryny • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. • Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki. • Połączyć kaszę, paprykę, kukurydzę, pomidorki i posiekany szczypiorek. • Wymieszać płynne składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
To co kochamczasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju • 200 g pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól(...)pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować ok. 30 minut. • Cebulę pokroić w kostkę
To co kochamDzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 puszka cieciorki • 1 słoiczek marynowanego selera(...)sałata lodowa • 1 mała paczka płatków migdałowych Sos jogurtowy • 1 mały jogurt • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z sosem sojowym. • Kurczaka przesmażyć na oleju na złoty kolor. • Wymieszać odsączoną cieciorkę i odsączony
To co kocham