pomidorki koktajlowe czerwone 3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego ryżu 1 jajko ugotowane na twardo trochę kiełków np. kiełki rzodkiewki 1 łyżka – pestki dyni świeża bazylia sos: 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1/3- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/3- 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego może być kupny, lub ocet winny biały sól ziołowa i pieprz(...)skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kromy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę, a umyte pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki. Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki na sos. Zakręcamy i potrząsamy aż powstanie jednolita emulsja. Na spód słoika wlewamy gotowy sos. Wrzucamy ogórka, na którym układamy ugotowany dziki ryż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać(...)wodę, wymieszać i zagotować. Dodać liście sałaty i wymieszać. Polać sosem ugotowane pierogi lub ravioli. Smacznego
Kuchnia Pokoleńosób, które nie tolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te przygotowane na mące pszennej . Składniki(...)szklanki mąki jaglanej (150 g) 3 duże jajka 3 łyżki cukru, np. ksylitolu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/3 szklanki mleka do dekoracji cukier puder domowy sos owocowy* Do miski wsypać mąki, sodę, cukier, wlać olej, mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Rozgrzać gofrownicę (bardzo mocno!). Za pomocą chochli nakładać porcje
Ugotowaćkilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu Sos (moja(...)wersja): 1 upieczona czerwona papryka bez skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli 1 cm korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić
zadanie-gotowanieprzyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody i jajek oraz kapusta. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Wierzch placka pokrywa się natomiast specjalnym sosem oraz majonezem. Pojawiają się też inne składniki, jednak ze względu na utrudniony dostęp do nich w moim daniu nie występują. Zresztą dlatego post zyskał tytuł okonomiyaki po polsku. Bardzo(...)wypróbujcie. Składniki: 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej 2-3 jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. wody 1 płaska łyżeczka soli kilka plastrów boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 1 cebula sos: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 łyżek sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru majonez olej Wykonanie: Mąkę wymieszać z wodą, dodać sól oraz
zadanie-gotowanieużywacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy(...)dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia. Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja
Karo in the Kitchenjest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo(...)parmezanu (do posypania) 1 łyżkę oliwy Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować
KuchniaWeDwoje.plMinusem było to, że były w łupinkach i musiałam je obrać ale dałam radę bo tylko 5 dkg na szczęście było mi potrzebne. Tak zrodził się pomysł zrobienia prostego sosu do groszku, który dzisiaj ugotowałam na obiad jako dodatek do mojej pieczeni wieprzowej. Sos to może duże słowo bo wszystko czego użyłam do jego wykonania to masło i orzechy. Jeśli(...)Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 5 dkg orzechów laskowych 10 dkg masła klarowanego szczypta soli Orzechy zmiksować bądź grubo posiekać. Zrumienić w sklarowanym maśle. Do smaku lekko posolić. I tyle, sos gotowy Dla tych, którzy nie wiedzą jak klarować masło: masło należy rozpuścić na średnim ogniu, zagotować raz i zdjąć z ognia odstawić w trakcie gotowania na maśle utworzy się piana
mecooksZaczęłam szukać lżejszej wersji sosu do sałatek zamiast majonezu. I tak oto jak zaczęłam używać sosu Winegret. Składniki na sos Winegret: łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła (opcjonalnie) Wycisnąć łyżkę soku z cytryny i wymieszać z łyżeczką musztardy. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas mieszając, aby sos się nie zważył. Najlepiej(...)dodawać po jednej łyżce od razu mieszając. Do mojego sosu Winegret dodałam szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich
Karola gotujeDziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)grzybami (4-6 porcji) Składniki: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki
karmelowykażdym razem inny smak. Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił. Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki młodego jęczmienia Dodatki: ½ awokado tuńczyk w sosie własnym 2 szalotki ser żółty sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ketchupu Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka rozmaryn, szałwia) Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia
Takie tam pichcenieKarkówka marynowana wcześniej w sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu. Do marynowania mięsa użyłam gotowego sosu barbecue od Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól(...)sos barbecue Wykonanie: Plastry karkówki posolić. Do miski wlać sos barbecue, zamoczyć w tym mięso, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w formie do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok. 25 minut z każdej strony
Zrób to smacznieDziś mam dla Was przepis na pysznego dorsza w płatkach migdałowych z sosem rodzynkowym. Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super". W oryginalnym przepisie zamiast dorsza był lin, ale miałam w domu dorsza, to nie szukałam już. Rybka jest pyszna z sosem rodzynkowym komponuje się idealnie, u nas jako dodatek kasza owsiana. Rybka według przepisu Doroty Wellman :-), polecam(...)bardzo bo lepszej nie jadłam, już dorsz w płatkach migdałów smakuje rewelacyjnie, a ten sos, to takie dopełnienie :-). Miłego dzionka :-) Składniki: świeży filet z dorsza lub mrożone polędwice ( u mnie 4 polędwice z dorsza) w oryginale lin sól pieprz 1/3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 100 g migdałów (płatki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego do smażenia
kruche babeczkiwykorzystaniem różnych kasz. Ugotowana na sypko ulubiona kasza - gryczana, orkiszowa, bulgur lub pęczak - doda nie tylko smaku, ale i wartościowych składników odżywczych. Przygotowując sałatki staram się odchudzić sos poprzez zastąpienie majonezu w większej części jogurtem. Smak nadaje mu miód, musztarda, chrzan, czosnek. Jednak taki sos jest rzadszy i spływa na dno miski, więc nie dodaję go do sałatki, tylko(...)kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu 1 łyżka francuskiej musztardy 1 łyżeczka miodu sól pieprz opcjonalnie: tarty chrzan, czosnek Filet pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą, odstawić na kilkanaście minut, następnie
Obiad gotowyraczej wypijam w soku na śniadanie, później w smoothie. Trafia też do sałatki, a czasem, tak jak dziś, stanowi danie obiadowe. Smakuje przepysznie z zarumienioną cebulką i mocno czosnkowym sosem tzatziki. Nad właściwościami jarmużu nie będę się po raz kolejny rozpisywać. Już kilkakrotnie w moich poprzednich postach zachwalałam jego walory odżywcze. Naprawdę WARTO go spożywać dla zdrowia i ... smaku(...)danie ekspresowe. Same ochy i achy dla tej potrawy proszę Państwa! Prosto, smacznie, zdrowo...czego chcieć więcej? Składniki na 1 dużą porcję: 5 dużych liści jarmużu, 1 mała cebula, sos tzatziki: 5 łyżek ekologicznego jogurtu sojowego, owsianego lub z nerkowców, 1 mały świeży ogórek, 7-8 ząbków czosnku, 2 łyżeczki oleju lnianego lub oliwy extra virgin, 1 łyżeczka octu jabłkowego
Jeść, by żyć w zdrowiu