Zapachniało wiosną i zazieleniło się nieśmiało w przyrodzie. W kuchni też wiosna, ale na talerzu. Zapraszam na faszerowane jajka szynką w zielonym, awokadowym sosie. Jajka i awokado dostarczą dobrej energii, a zielony kolor wprowadzi optymizm po szaro-burej zimie. Dla dbających o linię proponuję śmietanę w sosie zamienić(...)jogurt. Składniki: • 4 jajka ugotowanych na twardo • 100 g szynki gotowanej • 1 łyżeczka ostrej musztardy • sól, pieprz do smaku Sos zielony • 1 awokado • 5 łyżek kwaśnej śmietany • kilka listków bazylii • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ugotowane jajka na twardo przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. • Żółtka utrzeć z musztardą
To co kochampokowane, a tam jest np. jeden duży i dwa małe. No więc postanowiłam od razu, że będzie to zapiekanka. Bataty są lekko słodkawe, sos mięsny powinien mieć w związku z tym wyrazisty, ostrzejszy smak. Zapiekanka wyszła pysznie. Składniki: • 4 średnie bataty • 500 g mięsa mielonego z indyka • 1 opakowanie mrożonego groszku(...)zielonego • 1 cebula • 3 łyżki oliwy • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżka majeranku • 150 g sera żółtego Wykonanie: • Bataty obrać i pokroić w plastry. • Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, dodać mięso mielone i podsmażyć. • Wlać pomidory, sos sojowy, majeranek. Przyprawić
To co kochamniedawno do swojego menu pulled pork czyli szarpaną wieprzowinę. Aby urozmaicić moje domowe menu, również przygotowałam swój własny pulled pork z wieprzowej karkówki na bazie sosu słodko-kwaśnego. W USA podaje się z dodatkiem sosu BBQ i z surówką colesław. Dobrze wypieczona wieprzowina jest bardzo miękka i świetnie rozrywa się(...)małej kapusty pekińskiej • 1/4 szklanki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 1 łyżeczka musztardy • 1 łyżeczka cukru brązowego • sól, pieprz do smaku Dodatkowo • bułki kajzerki 8 sztuk • gotowy sos BBQ Wykonanie: • Cebulę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. • Powstałą masą posmarować karkówkę z każdej strony. • Mięso włożyć do worka do pieczenia
To co kochamczęsto, szczególnie na świąteczny lub niedzielny obiad. Wyśmienicie smakuje podany z ryżem lub pieczonymi talarkami ziemniaczanymi. Składniki: • 4 filety z kurczaka • sól, pieprz biały • 2 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki sosu chilli słodki Thai • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka • 1 puszka ananasa w lekkim syropie • oliwa do smażenia Wykonanie: • Filety naciąć ostrym nożem(...)wylot), przyprawić solą i białym pieprzem. • Obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, najpierw stroną naciętą, aż kratka się otworzy. • Podlać wodą ok. 3/4 szklanki, dodać 2 łyżki sosu sojowego i poddusić 5 minut. • Wlać sos chilli, dodać pokrojony ananas, połowę zalewy z ananasa i pogotować 5 minut. • Makę wymieszać z mlekiem i zagęścić
To co kochamjest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku. Po upieczeniu golonek zlałam sos i zagęściłam go łyżeczką mąki ziemniaczanej. Składniki: • 6 indyczych golonek • sól, pieprz Marynata do golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego(...)łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut pół litra wody z wszystkimi przyprawami. Czosnek obrany i pokrojony w plastry dodać pod koniec gotowania
To co kochamCumberland jest zaliczany do sosów angielskich, podawany jest głównie do dziczyzny, ale pasuje również do innych mięs i serów. Sos cumberland bywa czasami nazywany sosem oksfordzkim. Gęsty, zimny sos jest idealny do pasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny
To co kochamkielichy w dłoń ! Nie byle jakie - bo wypełnione samymi dobrociami. Składniki: 100 g makaronu Soba Noodle 200 g krewetek koktajlowych 1 łyżka oleju kokosowego 4 ząbki czosnku zielona pietruszka sos sojowy sos chili słodki 10 pomidorków koktajlowych pół awokado pół czerwonej cebuli 12 czarnych oliwek kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Przygotowujemy 4 kieliszki (do wina). Makaron Soba Noodle - cienki brązowy makaron(...)oleju kokosowego i przesmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy krewetki i całość smażymy przez parę minut. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do krewetek. Doprawiamy sporą ilością sosu sojowego i sosu chili. Na dnie kieliszków układamy makaron. Na nim układamy krewetki ze sporą ilością sosu. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe na pół i wkładamy do kieliszków. Cebulę czerwoną
Taste Therapyniezbędne w naszej diecie. Moją ulubioną rybą jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem(...)200g rozmrożonych filetów z dorsza 1/2 szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub innej, bezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić
JaglusiaPulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)bardzo smaczne. Ja swoje podsmażam przez duszeniem, ale można z tego zrezygnować i przygotować ich bardziej dietetyczną (i zdrowszą) wersję. Wtedy od razu po "ulepieniu" trzeba wrzucić je do sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut. Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki
Simply FoodSos własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo(...)ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się sos podczas pieczenia nie "uciekł". Wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Mięso umieszczamy w taki sposób, aby brzeg folii był na górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest
Szczęśliwa kuchniaWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszną i kolorową sałatkę pełną witamin. Sos do sałatki jest zrobiony z awokado dzięki czemu jest jeszcze zdrowsza i smaczniejsza. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 główka sałaty zielonej 500 g pomidorów 1 czerwona papryka 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 cebula czerwona (około(...)pęczek usiekanej natki pietruszki 1 pęczek usiekanego szczypiorku na sos: 2 awokado 50 ml oliwy lub oleju sok z 1 cytryny około 50 ml 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry do smaku: sól (około 1/2 łyżeczki) pieprz (około 1/2 łyżeczki) Link do filmu z przygotowania : Sałatka pełna witamin z awokado Przygotowanie: Do miski przekładam wypłukaną i osączoną kukurydzę
Uwaga Babcia Gotujekawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej to posmakować i wiadomo że gotowe. Zjąć z patelni i odstawić. Przygotowanie sosu – idealnie pasuje sos czosnkowy który znajdziecie tu – Błyskawiczny sos czosnkowy . Możecie też zrobić sos majonezowo – ketczupowy. Wymieszać majonez i keczup i gotowe. Nic prostrzego a pycha. Placek(...)piekarniku. Jak pojawią się bąbelki to oznacza że jest gotowa. Na ciepłą tortillę nałożyć ciepłego kurczaczka , sałatę, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora i świeżego ogórka. Polać sosem, zawinąć i serwować. Pycha, polecam
Kuchnia PokoleńCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na domową Margheritę, czyli pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Do przygotowania 1 porcji ciasta będziemy potrzebować: - 1,5 szklanki mąki (możecie użyć mąki pszennej, ja jednak polecam Wam mąkę na pizzę włoską typ "00", którą dostaniecie m.in w Kauflandzie za niecałe 4 zł) - pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody - 4 g drożdży instant(...)łyżki oleju - 1 łyżeczkę ziół prowansalskich - 1 łyżeczkę oregano - pół łyżeczki soli - pół łyżeczki cukru Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 200 ml przecieru pomidorowego - 1 łyżkę oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera mozzarella - 50 g tartego parmezanu - kilka listków
Bez Cebulicebula 1 łyżeczka musztardy 1 jajko szczypta chili sól świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej Dodatki: pomidory w plastrach plasterki czerwonej cebuli 4 liście sałaty 4 bułki Składniki na sos pomidorowy: 2 plastry bekonu 2 średnie obrane ze skórki pomidory sól pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianku Sposób przygotowania hamburgera z wołowiny: Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną(...)chili, sól, pieprz i jajko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Uformować kotlety, położyć je na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki. Przygotować sos: Oliwę z oliwek wlać na gorącą patelnię, włożyć pokrojony bekon, podsmażyć. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na małym ogniu, aż pomidory
Przepisy kulinarne babci Antoninysuszonych krewetek 2 jajka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 kostki tofu 1 limonka 2-3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka brązowego cukru 5 łyżek sosu tamaryndowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli 4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych garść świeżej kolendry ( tutaj niestety mrożona ) garść szczypiorku duża garść kiełków fasoli(...)Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Tofu pokroić w grubą kostkę. Paprykę pokroić w paski. Szczypiorek pokroić na 2-3 cm kawałki. Pokroić kolendrę. Posiekać i podprażyć orzeszki ziemne. Do sosu tamaryndowego dodać cukier i sos rybny oraz odrobinę wody. Nie mam woka więc Pad Thai przygotowuję na patelni do paelli. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego szalotkę
Jemy Pijemy