sosy - 72234 przepisów (strona:641/4816)

CASSOLETTE Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI WG PASCALA 188

wymieszajcie śmietanę z drobno posiekanym czosnkiem, dużą szczyptą papryki. Z wcześniej wyszorowanej limonki zetrzyjcie skórkę i wyciśnijcie sok, Dodajcie posiekany koper, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodajcie jedno jajko. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu układajcie warstwy: najpierw ziemniaki (połowa ilości), doprawcie je solą i pieprzem, polejcie niewielką ilością sosu śmietanowego. Kolejną warstwą powinien być(...)wędzony łosoś (100 g) - ułóżcie plastry i polejcie kolejną porcją sosu śmietanowego. Czas na świeżego łososia - rozłóżcie całość, doprawcie solą i pieprzem, polejcie sosem. Teraz połóżcie resztę łososia wędzonego i polejcie zaprawą. Ostatnią warstwą będą pozostałe talarki z ziemniaków. Doprawcie je porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dociśnijcie i polejcie pozostałym sosem. Przykryjcie folią aluminiową (błyszcząca strona wewnątrz) Pieczcie około

OliveandThyme
Tagiatelle ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym 155

Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - makaron tagiatelle podany ze szpinakiem, sosem śmietanowym oraz tuńczykiem z puszki. Wiem, że danie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :) Składniki na 2-3 porcje: makaron typu tagiatelle około 150 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym 2 ząbki czosnku odrobina oleju sól, pieprz Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak. Całość smażyć, aż do momentu skurczenia liści. Na sam koniec wlać śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie makaron ugotować

Ugotować
Roladki z tortilli zapiekane z serem w sosie pomidorowym 766

Cieplutkie i rozpływające się w ustach roladki z tortilli. Pachnące wędzonym serem z dodatkiem parmezanu. Aby nie było tak monotonnie/serowo dodałam ostry pomidorowy sos. Możecie zastąpić go łagodnym sosem pomidorowym, jeśli nie za bardzo przepadacie za ostrymi smakami (ja od czasu do czasu pozwalam sobie na coś ostrego). Ten pasuje, bo smacznie przełamuje smaki gotowych tortilli. Miało być prosto, szybko(...)dwie - trzy osoby do "pochrupania", dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera - użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco - według upodobań sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie do smaku pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Pomidory kroimy w kostkę i przecieramy przez

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z warzywami i ryżem w słoiku 173

pomidorki koktajlowe czerwone 3-4 łyżki ugotowanego na sypko dzikiego ryżu 1 jajko ugotowane na twardo trochę kiełków np. kiełki rzodkiewki 1 łyżka – pestki dyni świeża bazylia sos: 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1/3- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/3- 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego może być kupny, lub ocet winny biały sól ziołowa i pieprz(...)skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kromy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę, a umyte pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki. Przygotowujemy sos: do małego słoiczka wkładamy wszystkie składniki na sos. Zakręcamy i potrząsamy aż powstanie jednolita emulsja. Na spód słoika wlewamy gotowy sos. Wrzucamy ogórka, na którym układamy ugotowany dziki ryż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos grzybowy 127

Taki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać(...)wodę, wymieszać i zagotować. Dodać liście sałaty i wymieszać. Polać sosem ugotowane pierogi lub ravioli. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Gofry jaglane 288

osób, które nie tolerują glutenu - przygotowane na bazie mąki jaglanej oraz ziemniaczanej. Poniższe gofry idealnie się pieką i świetnie smakują posypane dużą ilością cukru pudru oraz podane z domowym sosem owocowym, np. malinowym. Nie będę ukrywać, że gofry przygotowane na mące jaglanej są nieco inne w smaku, a także bardziej suche, niż te  przygotowane na mące pszennej .   Składniki(...)szklanki mąki jaglanej (150 g) 3 duże jajka 3 łyżki cukru, np. ksylitolu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/3 szklanki mleka do dekoracji cukier puder domowy sos owocowy* Do miski wsypać mąki, sodę, cukier, wlać olej, mleko oraz wbić jajka. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Rozgrzać gofrownicę (bardzo mocno!). Za pomocą chochli nakładać porcje

Ugotować
Bibimbap (wersja wegetariańska). 186

kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia Sos (wersja oryginalna): 2 łyżki pasty gochujang 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka prażonego sezamu Sos (moja(...)wersja): 1 upieczona czerwona papryka bez skórki (posiekana) 1 łyżka pasty paprykowej (węgierskiej lub portugalskiej) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 ząbek czosnku roztarty z 1/2 łyżeczki soli 1 cm korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić

zadanie-gotowanie
Okonomiyaki po polsku. 206

przyjaźnie brzmiące "smaż, co lubisz". Podstawowymi składnikami tej potrawy są ciasto z mąki, wody i jajek oraz kapusta. Pozostałe dodatki to kwestia gustu. Wierzch placka pokrywa się natomiast specjalnym sosem oraz majonezem. Pojawiają się też inne składniki, jednak ze względu na utrudniony dostęp do nich w moim daniu nie występują. Zresztą dlatego post zyskał tytuł okonomiyaki po polsku. Bardzo(...)wypróbujcie. Składniki: 2 szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej 2-3 jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. wody 1 płaska łyżeczka soli kilka plastrów boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 1 cebula sos: 4 łyżki keczupu, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 5 łyżek sosu Worcestershire, 1 łyżka musztardy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru majonez olej Wykonanie: Mąkę wymieszać z wodą, dodać sól oraz

zadanie-gotowanie
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 250

używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują ostateczny smak potrawy. Powinny się namoczyć w winie i bulionie – naszykowanego kurczaka razem z sosem zostawcie na godzinę na blacie, dopiero po tym czasie wstawcie go do nagrzanego piekarnika. Szykujemy sobie grubą, głęboką blaszkę do pieczenia. Oczyszczamy kurczaka z resztek odstających kości, skrawków tłuszczu. Odcinamy(...)dodatkowo włączamy termoobieg – pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do zezłocenia.   Podajemy ze schłodzonym białym winem, chrupiącą pszenną ciabattą lub bagietką i koniecznie z sosem w którym kurczak się piekł – mocnym, aromatycznym i lekkim jednocześnie sosem z białego wina, cebuli, czosnku i ziół. Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja

Karo in the Kitchen
Zapiekanka brokułowa z makaronem 681

jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 g sera (50 g parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo(...)parmezanu (do posypania) 1 łyżkę oliwy Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko – energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość ze startym serem i gotować

KuchniaWeDwoje.pl
Sos z orzechami laskowymi 165

Minusem było to, że były w łupinkach i musiałam je obrać ale dałam radę bo tylko 5 dkg na szczęście było mi potrzebne. Tak zrodził się pomysł zrobienia prostego sosu do groszku, który dzisiaj ugotowałam na obiad jako dodatek do mojej pieczeni wieprzowej. Sos to może duże słowo bo wszystko czego użyłam do jego wykonania to masło i orzechy. Jeśli(...)Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 5 dkg orzechów laskowych 10 dkg masła klarowanego szczypta soli Orzechy zmiksować bądź grubo posiekać. Zrumienić w sklarowanym maśle. Do smaku lekko posolić. I tyle, sos gotowy Dla tych, którzy nie wiedzą jak klarować masło: masło należy rozpuścić na średnim ogniu, zagotować raz i zdjąć z ognia odstawić w trakcie gotowania na maśle utworzy się piana

mecooks
Sos Winegret 404

Zaczęłam szukać lżejszej wersji sosu do sałatek zamiast majonezu. I tak oto jak zaczęłam używać sosu Winegret. Składniki na sos Winegret: łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła (opcjonalnie) Wycisnąć łyżkę soku z cytryny i wymieszać z łyżeczką musztardy. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas mieszając, aby sos się nie zważył. Najlepiej(...)dodawać po jednej łyżce od razu mieszając. Do mojego sosu Winegret dodałam szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich

Karola gotuje
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 187

Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna wołowina w sosie z imbirem i sosem sojowym, ze zdrowym jarmużem i grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z jarmużem(...)grzybami (4-6 porcji) Składniki: 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego 450 g wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki

karmelowy
Pizza z awokado -zielona pizza dla każdego 193

każdym razem inny smak. Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił.   Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody 50 ml oleju  2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki młodego jęczmienia Dodatki: ½ awokado tuńczyk w sosie własnym  2 szalotki ser żółty  sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ketchupu Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka rozmaryn, szałwia)  Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania