Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki do obtoczenia 100 ml oleju magi do smaku wykałaczki mąka z wodą do zagęszczenia sosu 1 łyżka gęstej śmietany
Kulinarne Fantazje Mariolitaśmę wykorzystaliśmy ostatni moment na kulinarną zabawę z truskawkami :) Przygotowana przeze mnie sałatka to połączenie naszej bohaterki tygodnia oraz sera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych. Polecam to lekkie i niezwykle ciekawe danie, zwłaszcza w upalne letnie dni. Składniki: mieszanka sałat 250 g truskawek(...)sera pleśniowego lazur sos z granatu / sos balsamiczny sezam / orzeszki piniowe Wykonanie: Mieszankę sałat ułożyć na talerzu. Truskawki umyć, wysuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce rozłożyć na sałacie. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Rozłożyć na sałacie. Sałatkę skropić sosem i posypać sezamem / orzeszkami
zadanie-gotowaniemasło. Dodać cebulę i czosnek – podsmażać kilka minut aż się zeszklą. Dodać pokrojone pomidory (jeśli dodajecie te z puszki – razem z sokiem). Podsmażać na niewielkim ogniu aż sos się zredukuje (w zależności od soczystości pomidorów może to potrwać nawet do 20 minut; sos można też przygotować dzień wcześniej). W międzyczasie dodać sól, pieprz, paprykę, posiekane chili i cukier(...)sos zgęstnieje delikatnie wbić jajka, uważając, żeby żółtka się nie rozlały (można w sosie zrobić niewielkie wgłębienia). Dla dodatkowego efektu szakszuki, czyli bałaganu, można delikatnie wymieszać białka (tylko białka!) z sosem z pomidorów. Patelnię przykryć i smażyć jeszcze całość na małym ogniu przez kilka minut aż białko się zetnie, a żółtka osiągną pożądaną przez Was konsystencję (my lubimy, gdy żółtko
Pociąg Do KuchniDorsz w sosie pomidorowo- paprykowym to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Sos pomidorowy z dodatkiem papryki nabiera zupełnie innego niepowtarzalnego charakteru. Ponieważ papryka powinna znaleźć się w każdej zdrowej diecie, bo to istna kopalnia zdrowia, warto włączyć ją do menu. Możesz pozostawić paprykę w kawałeczkach, tak właśnie zrobiłam lub zmiksować sos do otrzymania aksamitnej konsystencji. Dorsz jest(...)wyjątkowo dietetycznej postaci, ponieważ bez obsmażania na patelni, bez panierki. Wystarczy ułożyć go na kilka minut w pyrkającym sosie, by stał się mięciutki i soczysty. Bardzo polecam! Składniki na 4 porcje: 2 filety-płaty z dorsza 2 czerwone spiczaste papryki 1 malutka ostra papryczka chili 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ładnie poda, to najwięksi oportuniści spożywają je aż miło popatrzeć. Dziś pokażę wam sałatkę z bobem i znienawidzonymi przez niektórych buraczkami, że o „wstrętnej” kalarepie nie wspomnę. Do tego sos bazyliowy, fajne podanie i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć, jak naród spożywa. Ponieważ w skład sałatki wchodzi bób, to szybka rada jak go ugotować. Ja zawsze bób wrzucam na gotującą(...)czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach i podać osobno
ladykitchendań z grilla. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa) 2 kolby kukurydzy 2 pomidory malinowe 2 szalotki 8 zielonych szparagów garść posiekanych listków natki pietruszki SOS WINEGRET 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty / można dać więcej jeśli lubimy 1 łyżeczka musztardy miodowej (polecam taką ) / można pominąć lub zastąpić np. miodem, syropem klonowym(...)łyżki soku z cytryny 4- 5 łyżek oliwy extra vergine sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE SOS WINEGRET : do miseczki wrzucamy roztarty czosnek, musztardę i sok z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników. Łyżka po łyżce dolewamy oliwę, za każdym razem energicznie mieszamy, tak, aby składniki utworzyły gęsty i jednolity sos. Komosę płuczemy na sitku, odsączamy
cool and mintyprzełożone cienką warstwą dżemu pomarańczowego i grubą warstwą prażonych z cynamonem jabłek. Smak i atrakcyjność ciasta wzbogaciłam chrupiącą, pachnącą masłem, kruszonką z dodatkiem wiórków kokosowych oraz pysznym pomarańczowym sosem. W zależności od odmiany jabłek jakich użyjecie może ulec zmianie ilość podanego w przepisie cukru. Miejcie to na uwadze i kierujcie się w tym względzie własnym smakiem. Fajną sprawą(...)łyżka masła 50-100 g cukru KRUSZONKA 125 g masła 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki lub ziemniaczanej 50 g cukru pudru 50 g wiórków kokosowych SOS POMARAŃCZOWY 2 duże soczyste pomarańcze 6 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki dżemu pomarańczowego DODATKOWO: 150 g dżemu pomarańczowego do przełożenia WYKONANIE SPÓD : Formę o wymiarach
cool and mintyPatatas bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki, podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas). Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy(...)ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka. Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie. Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki
cool and mintysposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego. Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy na blacie(...)około 2 godziny, aby ocieplił się i w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Podajemy z sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK DANIEL'S 100 ml sosu teriyaki
cool and mintyCzerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami. Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku, a następnie wypełniłam kaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą(...)przepisie kaszy jaglanej. SKŁADNIKI / 4 porcje 5 czerwonych papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka cukinii pokrojonej w drobną kostkę 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cool and mintyKawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI(...)proszku, nasion kuminu(kminu rzymskiego) i kolendry roztartych w moździerzu, czarnego pieprzu, przyprawy garam masala po 1/4 łyżeczki: chili w proszku, mielonego cynamonu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np. takich 1/4 szklanki gorącego bulionu
cool and mintyNaleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko. W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili
cool and mintyprzygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe bez problemu dostaniecie na działach(...)innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy
cool and mintyrozpoczęty sezon grillowy polecam prostą i pyszną sałatkę ziemniaczaną z brokułami, jajkiem i chrupiącym boczkiem. Z pysznym sosem majonezowym z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Sałatka sprawdzi się nie tylko na przyjęciach w ogrodzie, ale także na wielkanocnym stole lub po prostu na drugie śniadanie. Do jej przygotowania można ugotować ziemniaki w mundurkach lub wykorzystać te pozostałe z obiadu(...)Najlepiej oczywiście, aby były to ziemniaki młode. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⧸₂ małego brokuła 2 jajka 2 ziemniaki 2 łyżki płatków migdałowych 100 g cienko pokrojonego boczku oliwa SOS 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej/ polecam taką 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska pieprz 1-2 łyżki oliwy/ opcjonalnie WYKONANIE
cool and mintyBotwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podpiekamy na oleju z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy. Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioli