Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci. Składniki: 300 g makaronu 500 g mielonego mięsa cebula 2 ząbki czosnku 3 lyżki bułki tartej 1 jajko łyżeczka mielonej papryki łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek(...)sos: 500 g passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku łyżka suszonego oregano łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: parmezan bazylia Cebule drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na pulpety umieścić w misce i ugnieść. Z tak powstałej masy uformować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej pulpeciki
wyzwania kuchenneZrobienie masala dosa jest zbyt czasochłonne, więc dziś część tego dania, tzn. nadzienie ziemniaczane i ostry sos orzechowy. Efekt - rewelacyjny. Do tego, dla równowagi smakowej: - surówka z kapusty kiszonej (ze świeżo startą marchewką, olejem lnianym i plasterkami czosnku), - surówka z awokado (starte na tarce awokado i jabłko+pokrojona sałata lodowa+sos winegret), - kotlety pieczarkowo(...)gryczane . Spróbujcie koniecznie (chociaż sosu i nadzienia!). Pikantny sos orzechowy (zmieniony, na podstawie przepisu od Vegan Nerd) Składniki: 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól
Qlinarnie i Qlinarniewódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Przygotowanie Mięso opłukałem, dokładnie osuszyłem(...)cebulę, smażyłem 1 minutę, dorzuciłem mrożone warzywa, po chwili kawałki ananasa. Smażyłem kolejne 2 minuty. Następnie dodałem paprykę, a po minucie seler. Cały czas mieszając, smażyłem jeszcze 2 minuty. Sos: wymieszałem ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier i sok pomarańczowy. Dodałem mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał
R'n'G KitchenMożna nawet powiedzieć, że to sałatkowy "tort". Może j ą zrobić na zbliżające się święta wielkanocne? Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 5 ogórków konserwowych 2 jajka ugotowane na twardo majonez kremowy Folwark majonezowy sos chrzanowy Folwark Przygotowanie: Makaron ugotować(...)dente w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Z tuńczyka odlać sos i rozdrobnić lekko widelcem. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na płaski talerz na którym podamy sałatką ułożyć obręcz tortownicy o średnicy 18 cm. Układać kolejne warstwy sałatki. makaron cienka
Ala piecze i gotujemniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 szczypta soli Dodatkowo (*): 4 łyżki śmietany (czubate) 70g żółtego sera (startego) szczypior olej do smażenia (można dodać odrobinę masła klarowanego) W misce wymieszać drożdże(...)drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. (Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.) Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść i podzielić na 4-5 części. Z każdej porcji uformować kulę, spłaszczyć i delikatnie
Di gotujeSałatka jest bardzo lekka, idealna na wielkanocne śniadanie ( i nie tylko). Składa się z mieszanki sałata, świeżej papryki, jajek i mojej ulubionej białej kiełbasy. Całość polana jest ostrym sosem chrzanowym. Mówię Wam pycha. Myślę, że często będzie gościć w moim domu ;-) Zapraszam!!! Składniki: opakowanie mieszanki sałat, 0,5 czerwonej papryki, 0,5 żółtej papryki, 3 jajka(...)białe kiełbasy ugotowane lub surowe, olej/oliwa do smażenia Składniki na sos chrzanowy: 200 ml jogurtu naturalnego ( gęstego), 2 łyżki majonezu, 3 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Jeżeli mamy surową białą kiełbasę to musimy ją ugotować. Składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki, Sałatę wykładamy na płaskie naczynie
Passion of Cookingascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Medalion wołowy z sosem pieprzowym i pieczonymi warzywami Zapraszam na ucztę. Dziś wołowina oraz pachnący ziarnami pieprzu i masła sos. Składniki: 2 świeże medaliony wołowe 2 ziemniaki(...)ząbków czosnku 6 małych szalotek 2 gałązki rozmarynu sól morska oliwa 50 g masła Sos pieprzowy: 1 łyżka kolorowych ziaren pieprzu 100 ml białego wytrawnego wina 150 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli
Wino Francja Kuchniazalej wywarem z gotowania warzyw. Przemieszaj. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu. Kurczak potrzebuje ok 15 minut, wieprzowina ok 45 minut. Co jakiś czasie odwracaj mięso i mieszaj sos. W międzyczasie posyp lubczykiem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je. Wymieszaj mąkę z wodą i powoli wlewaj do sosu, mieszając cały czas. Dodaj tyle zagęszczacza, ile chcesz. Możesz też nie dodawać(...)wcale, tylko trochę zredukować sos. Ma wtedy najlepszy smak. Ja nie miałam już tyle czasu. Możesz do sosu dodać trochę świeżej posiekanej natki pietruszki. Dodaj do gotowego sosu mięso i wsyp warzywa. Przemieszaj. Duś kilka minut na małym ogniu. Bitki podawaj z ziemniakami lub kluskami. Możesz też podać z samą soczewicą, ale wtedy 4-5 łyżek soczewicy (surowej) przypadnie
Anioszek w kuchnimiałam. :) Polecam Wam na szybki obiad. Składniki 400 g makaronu świederki 3 kiełbasy dałam śląskie 1 duży brokuł 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 150 g sera mozzarella Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną(...)kostkę kiełbasę i chwilę smażyć. Do naczynia włożyć ugotowany makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła. Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt
O kuchni z uczuciempiątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5 szklanki mąki gryczanej (ile zabierze ciasto) 2-3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Sos: opakowanie mrożonych śliwek 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kaszę ugotować w dużej ilości wody, odcedzić(...)ciasto. Na końcu dodać olej. Z ciasta odrywać porcje wielkości moreli, w dłoniach formować kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem śliwkowym. Sos: do garnka wrzucić zamrożone śliwki, wlać pół szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Gotować aż śliwki zaczną się rozpadać. Dodać cynamon i zblendować sos. Polać ugotowane knedle
Czerwień i błękitdzisiejszy wpis będzie zupełny inny - wracamy do zapiekanek makaronowych! Uwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki(...)warzyw dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki: w tym celu
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką. Inspiracja tutaj . Jeśli macie ochotę na inne połączenia mięsa z owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na: schab pieczony ze śliwkami i morelami , schab(...)papierowym ręcznikiem kotlety (nie rozbijane) oprószyć solą i pieprzem, z obu stron obsmażyć rumiano na rozgrzanym z olejem maśle. Podlać zalewą z ananasa w takiej ilości, ile chcemy otrzymać sosu. Na kotletach położyć po plastrze ananasa, pozostałe dwa pokroić w małe kawałki i wraz z rodzynkami dodać do sosu. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu przez około 25 minut
Kuchenne zapiski EdytyJeżeli chcemy aby nasza pizza była cienka i chrupiąca, dodajemy mniej drożdży i nie odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli jednak chcemy pulchne ciasto, formujemy je rękoma wysmarowanymi oliwą Sos : Najlepszy sos do pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez(...)Przyprawy : Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej dodawać po upieczeniu pizzy, dzięki temu się nie przypalą i nie będą gorzkie, no i oczywiście będą ładniejszą ozdobą niż popalone listki. Dodatki : Tutaj możemy poszaleć według własnych smaków. Ważnym jest aby składników
W Moim Magicznym DomuBardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe. Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam! składniki - 2 porcje 450 g czerwonych krewetek 1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek 1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody sos 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)łyżeczki sosu worcester lub do smaku sól,pieprz dodatki 1 jajko 1/2 awokado 1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania przygotowanie Krewetki rozmrozić wkładając je do zimnej wody lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody
Stare Gary