jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos pomidorowy. Farsz: 400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 200 g sera ricotta 1 średnia cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 1 płaska łyżeczka soli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia(...)Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano
BullioGulasz w sosie sojowo-śliwkowym Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych(...)grzybów oraz powideł śliwkowych. Smak nieziemski. Składniki: około 1kg szynki (u mnie 1,2kg) 3 duże cebule garść suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 liście laurowe 3-4 ziela angielskie łyżeczka pieprzu szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej sól łyżeczka czosnku granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą
na moim stole...proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta(...)sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem. dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli
W kuchennym oknie Ewypraco- i czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Aby coś zostało na nastepny dzień, muszę robić naprawdę duża porcję, bo znikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np. bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną(...)gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Sos pomidorowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka
Zawsze głodna!jeszcze nie było. Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend". Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne. Kalafior w sosie serowym pod chrupiącą pierzynka 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu 2 łyżki nasion chia (pominęłam) sól, pierz 2 łyżki oliwy(...)sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól, pierz Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Różyczki kalafiora wkładamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na kurki trwa. O tej porze te fantastyczne grzybki smakują świetnie. Proponuję je dziś z makaronem w sosie śmietanowym. Bardzo prosty przepis. Składniki: Makaron, Kurki 200 gr, Śmietana, Masło, Sól, Pieprz, Trochę koperku, jako dekoracja. Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu producenta. Sos: Rozgrzewamy masło na patelni i rzucamy na nie kurki. Można je wcześniej trochę pokroić(...)należy ich zbyt mocno rozdrabniać. Leciutko je podsmażamy, kiedy puszczą sok lekko solimy. Następnie do kubeczka wlewamy śmietanę tak 3-4 łyżki, przelewamy do śmietany trochę sosu z kurek i mieszamy. Chodzi o to, aby sos się nie zważył. Rozmieszaną zawiesinę dodajemy do patelni z kurkami i jeszcze raz mieszamy, chwilę gotujemy i gotowe. Prawda, że łatwe. Wykładamy makaron
Smaki Przyprawy i Kolorymamy ich świeżych przez cały rok.. Przypuszczam, że byłyby u mnie częstym elementem dań, takim, jakim są pieczarki. W ten sposób, chciałabym zaproponować lżejszą, odchudzoną wersję sosu kurkowego z makaronem, który smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i delikatnie osuszamy. Duże okazy kroimy na mniejsze kawałki, mniejsze możemy zostawić, aczkolwiek jeśli nie lubimy całych grzybów w sosach - kroimy wszystkie. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej
Be Fit Be Strongoprócz mięsa, wkładamy do wolnowaru ziemniaki - to obiad jest praktyczne bez wysiłku przygotowany. Bardzo polecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne! Inspiracja tutaj składniki sos: 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego - u mnie pasta pomidorowa 1 łyżeczka przyprawy Garam masala 1 łyżeczka curry w proszku 2 - 4 ząbki(...)więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji ryż jaśminowy, chleb naan ostry sos lub jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu: mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry, czosnek, pomidory wraz
Stare Garyżyła, a to już 3,5 roku. Domowe są puchate, mięciutkie - to nie to samo co ze sklepu. W dzieciństwie zajadaliśmy te parowce tonami, zawsze babcia robiła do nich sos karmelowy. Wtedy lepiej smakował :) Ale sos karmelowy to jeden z tych przepisów, które zapamiętałam najbardziej. Nie tylko dlatego że jest smaczny, ale też dlatego, że pierwszy raz jak go robiłam(...)cukru i zalewanie go wodą nawet tą wrzącą zawsze jest czynnością hałaśliwą i trzeba być bardzo ostrożnym. Moje dzieci zachwycone :) Starszy stwierdził, że takie bułki na parze z sosem karmelowym mam mu codziennie robić do szkoły ( no niestety raczej nie będę ich robić codziennie bo troszkę przy tym pracy jest). Mniejszy zajadał suche z kubkiem kakao a mężowi natomiast
Poezja Smaków - blog kulinarnyszkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera mogą być różne, słodkie lub wytrawne, tu jedynym ograniczeniem jest nasza (lub naszych dzieci) wyobraźnia. Pierożki podajemy z sosem jogurtowym z dodatkiem ziół i/lub przypraw. Do wytrawnego sosu można dod ać ząbek czosnku, kolendrę, curry lub inne zioła, które lubią dzieci, a do słodkiego miętę, cynamon, kardamon(...)skorupka za młodu nasiąknie... :) Dziś proponujemy pyszne pieczone pierożki z mąki orkiszowej nadziane serem twarogowym i mascarpone z dodatkie wędzonego łososie, duszonej dyni i świeżych ziół, podane z sosem jogurtowym z kolendrą. Smacznego :) Czas przygotowania: 90 minut Porcje: 20 pierożków Składniki: Ciasto 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 lub mąki pszennej, 250 ml wody, 80 ml oliwy
SzczyptaSmaQPierś z kurczaka to wprost uniwersalne mięsko . Delikatne ,smaczne i najważniejsze szybko jest gotowe. To ostatnie decyduje że ta część drobiu , króluje w mojej kuchni. Dzisiaj zrobiłam w sosie jogurtowym . Kiedyś używałam śmietany i był to sos śmietanowy . Składniku ( 4 osoby) 2szt piersi ( jeśli są małe to 4szt) 1 jogurt 200g ( najczęściej używam typu greckiego(...)smażę 1 minutę , następnie dodaję 1 łyżeczkę papryki zmielonej, smażę 1 minutę. (Zapomniałam dodać że smażę cały czas mieszając , czosnek i papryka mają skłonność do szybkiego przypalenia się ,sos byłby gorzki) dodaję maki , kilka ruchów łyżką i wlewam bulion , cały czas mieszam aby kluski z tego nie zrobiły się. Chwilkę jeszcze gotuję tak to wygląda Teraz dodaje podgrzany jogurt
Eli GotowanieKlopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)jajko 1 kajzerka sól , pieprz do smaku Składniki na sos 200g śmietany 18% 200g jogurtu naturalnego lub bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej sól do smaku Wykonanie Kajzerkę moczę w wodzie( można w mleku lub bulionie) .Umyte i wysuszone mięso kroję na drobne kawałki i przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa
Eli GotowanieJednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1 kg żeberek wieprzowych główkę kapusty młodej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 szklanki oleju (ja używam rzepakowego) 1 pęczek koperku. Wykonanie 1 Umyte żeberka podzielić na porcje. Sosy sojowe(...)cebule i dodać do kapusty. Całość dusić jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać pokrojony koperek 4 Jeśli żeberka są miękkie ,należy je posmarować miodem i dolać marynatę .Wymieszać sos . Dusić żeberka w sosie ok 10 minut na bardzo małym ogniu
Eli Gotowaniewpisu, pod banderą akcji: Kuchnia Inspirowana Kinem . Długo zastanawiałam się którą z potraw pojawiających się w książce wybrać, chłodnik ogórkowy z Ogromnego Okna, tort kokosowy z Gabinetu Gadów czy sos puttanesca z Przykrego Początku. Wybór ostatecznie padł na ostatnią potrawę, ponieważ chłodnik nie nadaje się raczej na jesienną pogodę (choć ciotka Józefina starała się udowodnić, że jest inaczej), natomiast tortu(...)400g spaghetti 1 puszka pomidorów 500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni i wymieszać z chili, zsunąć nieco na brzeg i podsmażyć fileciki anchois
Przepysznik - BLW i nie tylkobrakuje nam chęci i czasu na długie gotowanie. Smak niepowtarzalny, jeden z naszych ulubionych, bo z resztą kuchnia meksykańska wiedzie u nas prym. Jedyne odstępstwo od klimatu stanowił sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się(...)Usmażyć go dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C. Sos czosnkowy 180 g jogurtu naturalnego 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy czosnek (według uznania) sól i pieprz Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylko