Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek? To klasyczne danie wywodzi się z kuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu(...)szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 1/2 łyżki masła 700 g passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan listki bazylii Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnySzybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)pęcherzyki powietrza. Zdjąć z patelni i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Do tortilli ze zdjęć użyłam stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować
Maślane ciasteczkoDzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą. Składniki: Zrazy: 600 g rostbefu wołowego, 100 g boczku, 2 średniej wielkości korniszony, 2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej), sól, pieprz, majeranek, olej(...)smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać i pokroić
Nie tylko w kuchniwychodzi gęsty) Później lekko studzę, wrzucam do blendera i miksuję. Doprawiam do smaku solą, przekładam do czystych, wyparzonych słoików, zakręcam i krótko pasteryzuję. Mam już bazę do przepysznych sosów, nie tylko tych robionych na bierząco, również do innych przetworów. A przetworów w tym roku robię znacznie więcej - moja najstarsza córa wyjeżdża na studia, więc jak to żaczek - wyciągała(...)domu będzie co się da :). Tak z rozmachu zrobiłam sos słodko - kwaśny na zimę . W tym roku z dodatkiem musztardy i sosu sojowego. Składniki: 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka), 5 słodkich papryk, 1 kg cebuli, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 puszka ananasa z puszki, 5 dużych ząbków czosnku, 1 szklanka cukru, 100 ml octy
Nie tylko w kuchniMAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE W moim świecie dalej rządzi dynia, dlatego zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjny makaron z dynią i grzybami w przepysznym, śmietanowo - serowym sosie. Jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 30 minut, wiec jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad. Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto(...)minut (lub chwilę dłużej) do miękkości dyni i grzybów. Na koniec dolej śmietankę i dosyp tymianek oraz parmezan. Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku. Makaron wyłóż na talerze i polej sosem z warzywami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyspontaniczny, ale wyszło bardzo smacznie, a samo przygotowanie nie trwa długo :) Ostatnio bardzo często gotuję proste posiłki oparte w dużej mierze na warzywach. Tutaj warzywa występują w dwóch odsłonach - sosie cukiniowo - paprykowym i w klopsikach, do których dodałam startą marchewkę :) Marchewkowe klopsiki z rybą i sosem cukiniowo - paprykowym Klopsiki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki płatków jaglanych(...)opakowania Marwitek 1 łyżka otrąb owsianych 1 małe jajko Sos cukiniowo - paprykowy: 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 duża cebula 1 płaska łyżka oleju kokosowego zioła prowansalskie, sól, pieprz Do podania: 100 g kaszy jaglanej Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki. Umieścić przygotowane klopsiki
FitKotpracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza. Składniki 24 muszle Świętego Jakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem(...)szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem
R'n'G Kitchenukrywam, że tak zrobione brokuły są przepyszne. Pewnie sama byłabym w stanie zjeść całego brokuła. Ale rozum mówi coś innego, bo jest przy nim sos - niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem wart jest grzechu. Składniki: 1 brokuł Woda Sól Sos 100 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej 1 łyżka masła 50 gram serka(...)bulion ( można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyodmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka(...)szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. sos beszamelowy 2 łyżki masła 4 płaskie łyżki mąki 2,5 szklanki mleka szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę. Wlewać stopniowo mleko, cały czas
Kuchnia EllieDziś coś dla miłośników ekspresowych obiadów, którzy są zmęczeni całym tygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie(...)się sami :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju roślinnego 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 - 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 duże dojrzałe pomidory 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego
W kuchni KatieProsty i szybki pomysł na kalafiora. Bardzo smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Z dodatkiem mojego ulubionego sosu beszamelowego. Jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie. Bardzo nam posmakował i bardzo szybko zniknął. Zachęcam do spróbowania! 1 kalafior sól sos beszamelowy (przepis tutaj ) Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Włożyć do garnka, zalać wodą(...)osolić. Gotować, aż kalafior będzie miękki a następnie odcedzić. Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym tłuszczem, a po wierzchu polać sosem beszamelowym. Piec około pół godziny w 180 stopniach. *do przygotowania tego dania użyłam sosu beszamelowego na bazie mleka owsianego. Mleko owsiane można zastąpić zwykłym mlekiem. *po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Sos wyszedł nieco gęsty
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia – dodawajcie, wyrabiając dalej, po łyżce mąki. Moje ciasto zużyło 510g mąki – w kuchni było bardzo wilgotno po wcześniejszym gotowaniu (sosu pomidorowego i zupy) i wietrzeniu. Dobrze wyrobione ciasto powinno wracać na miejsce jeśli wciśniecie w nie palec. Gotowe, wyrobione ciasto przykrywamy (nie do końca szczelnie, drożdże oddychają!) folią spożywczą(...)wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień). Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity
Karo in the Kitchentakie pyszności. Dzisiaj ja zapraszam Was na szybkie i proste ale jakże efektowne i smaczne wałeczki mięsne. Do ich przygotowania użyłam Remuladę Duńską Folwark którą otrzymałyśmy do przetestowania - za sos i możliwość skosztowania dziękujemy. Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego wołowego 1 małe jajko 1/2 czerstwej kajzerki 2 łyżki kaszy manny(...)wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych pysznych mięsnych wałeczków z szynką wykorzystałam Remuladę Duńską Folwark , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sos którym jest remulada duńska opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTuńczyka można przygotować na wiele sposobów. Niezawodny jest w sałatkach. Oto przepis na sałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy. Składniki Sałatka 200 g jarmużu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 3 szalotki garść oliwek sól(...)świeżo mielony pieprz Sos sezamowy 1 duże opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku kilka kropli soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Jarmuż myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i siekamy. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Jarmuż wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy czosnek i blanszujemy aż nabierze
My Chcemy Jeśćkaszę zajada, to dobrze się składa, bo z kaszy białej i palonej danie przygotowałam, do którego kurek dodałam. Marchew, pietruszka, cebula słodkością rozpieszczają, a krem balsamiczny, sos sojowy smaku oryginalnego nadają. Do kaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam. Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 biała cebula, 2 młode(...)marchewki, 1 pietruszka korzeń, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny
Moniki Smakołyki