sosy - 72234 przepisów (strona:674/4816)

Ranch dressing 161

drugim :) Z każdej podróży przywożę w głowie ulubione smaki. Ranch dressing jest tym, który najtrudniej mi odtworzyć na naszym gruncie. Jest on kategorią samą w sobie. Może być sosem do sałaty, dodatkiem do frytek, dipem obecnym na każdej imprezie. Jeśli wierzyć Wikipedii, od 1992 roku jest najpopularniejszym sosem Ameryki Północnej. Czy w związku z tym nie jest zaskakujące, że jest(...)mało popularny w Europie? Jednym ze sposobów na odtworzenie znanego mi smaku jest zdobycie sosu w oryginalnych, amerykańskich saszetkach. (Karolinko, DZIĘKUJĘ!). Jednak takie rozwiązanie ma dwa poważne minusy: 1. Nie mam znajomych, którzy regularnie przemieszczają się do USA i z powrotem. 2. Skład tej mieszanki przyprawowej sprawia, że włos się jeży – bez wnikania w szczegóły, czysta chemia. Podejmuję więc

Patchwork
Sernik mango na spodzie z karmelizowanych orzechów włoskich 568

Piękny, żółty kolor sernika w połączeniu z chrupiącym spodem z karmelizowanych orzechów włoskich daje wspaniały efekt... Nie ma nic lepszego. Sernik podaję mocno schłodzony z dodatkową porcją sosu z mango, która niesamowicie orzeźwia. Ciasto jest proste w przygotowaniu a w tej chwili stało się ono moim popisowym! Mój ulubiony owoc, czyli mango, sprawia iż sernik nie jest mdły(...)włoskich (na przykład tych ze sklepu Owocowy Raj, link tu) 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła klarowanego (na przykład tego ze sklepu Owocowy Raj, link tu) dodatkowy sos z mango: 1 mango, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 limonki* Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Przesypujemy do miski a na tej samej patelni rozpuszczamy cukier

Mango Papaja
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 192

soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos.   Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku rozgrzewamy czubatą łyżkę stołową klarowanego albo zwykłego masła (82% tłuszczu), wrzucamy 2 czubate łyżeczki lekko zgniecionego, zielonego(...)maśle na średnim ogniu, aż poczujemy mocny zapach pieprzu i wlewamy 2/3 opakowania śmietany 30% (polecam Zott Natur- śmietanka 30%- odpowiednio rzadka i tłusta, zawsze używam jej do tego sosu), delikatnie solimy i całość redukujemy- czyli na mocniejszym ogniu, stale mieszając, doprowadzamy do mocnego wygotowania- zmniejszamy przez to objętość sosu, jednocześnie nadając mu kremowej konsystencji. Nie powinno to zająć dłużej

Karo in the Kitchen
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 254

zdecydowanie za krótko – marynata przez ten czas nie spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą.   Umyjcie mięso w chłodnej wodzie(...)brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno czubata łyżka dobrego masła orzechowego sok wyciśnięty

Karo in the Kitchen
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 170

niepodważalną zaletę – naprawdę zrobicie ją całą w przeciągu godziny. I użyjecie swoich ulubionych dodatków. Odważcie i naszykujcie wszystkie składniki na ciasto . Naszykujcie sobie ulubione składniki nadzienia (u mnie to sos pomidorowy, 2 rodzaje sera mozzarella, boczek, pomidor, szynka gotowana, polędwica łososiowa, kabanosy, oliwki i papryczki jalapeno). Jeśli chcecie naszykujcie też stoper, sami zobaczycie, jak długo Wam to wszystko zajmie(...)pół, na dwie kule i na papierze do pieczenia formujemy (np. wałkując) dwie pizze. Przykrywamy je folią spożywczą aby nie obeschły. Teraz macie 15-20 minut na zrobienie sobie sosu do pizzy i pokrojenie składników nadzienia, a pizza sobie w tym czasie lekko podrośnie. Swój sos do pizzy robię z pomidorów w puszce. Blenduję pomidory z małą pokrojoną cebulą

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 231

patelni grillowej. A połączenie z dzisiejszego przepisu jest genialne. Lekko słona i tłusta wędzona ryba świetnie pasuje do jeszcze chrupiących, zielonych warzyw, a zgrillowany pomidor spełnia się w roli sosu. Bakłażana, cukinię, szpinak i szparagi myjemy i osuszamy. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na ćwiartki. Z bakłażana usuwamy część pestek. Warzywa kroimy w grube słupki. Szparagom(...)pomidora skropione oliwą i posypane ziołami. Gdy pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy.   Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze

Karo in the Kitchen
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 221

przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki i przepisy na curry, opublikowane w 1747, opisują curry jako gulasz(...)przyszykowany z dużej ilości mięsa, średniej porcji warzyw, niewielkiej porcji ryżu i skąpej ilości sosu. Wiele ewoluowało od tego czasu. Zarówno w przypadku samych składników jak i sposobu podania.   Na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów gastronomicznych serwujących potrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet

Karo in the Kitchen
Kapsalon 2806

średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć(...)frytki położyć kurczaka. Przykryć startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 10 min. do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjąć, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą, pomidorem, ogórkiem i znów polać sosem (można polać także ostrymi sosami). Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym 318

Sałatka z brokułem w sosie czosnkowym jest to sałatka z typu sytych idealnie nadająca się na przyjęcia urodzinowe czy np. parapetówkę lub śniadanie do pracy. Prosta w przygotowaniu a sos czosnkowy ... no kto nie lubi sosu czosnkowego :) Składniki : 1 brokuł 200 gr makaronu typu kółeczka (odradzam typ wstążek,kokardek) puszka kukurydzy pół czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu(...)łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie : Zaczynam od przygotowania sosu czosnkowego, czosnek ścieram na tarce na małych oczkach dodaję majonez oraz jogurt naturalny. Mieszam doprawiając solą i pieprzem i odstawiam. Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam do gotującej się osolonej wody i gotuję ok 6 minut. Cedzę i hartuję pod zimną bieżącą wodą aby natychmiast zatrzymać proces gotowania.Gdy ocieknie szatkuję

Mechanik w kuchni
Coś z niczego! 183

narodził się  smażony makaron  na roszponce. Dowolność składników jest całkowita. Kluczowa jest kolejność postępowani a.   Składniki niezbędne Jajko Oliwa z oliwek, lub dowolny tłuszcz roślinny Cebula, sos sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku był to gryczany - soba) Składniki które były pod ręką Groszek zielony (mrożony) Seler naciowy Świeża papryka słodka oraz chili Żółta fasolka szparagowa(...)Roszponka do dekoracji i stary żółty ser (twardy, np.: parmezan) Przygotowanie Zaczynamy od roztrzepania jajka z dodatkiem odrobiny sosu sojowego, które wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (najlepiej typu wok, by była wysoka i pozwalała nam swobodnie mieszać dodawane składniki, ja użyłam wysokiego garnka o grubym dnie). Robimy omlet.  Zdejmujemy z naszej patelni i niech wystygnie. Następnie

Karczma Honorietty
Limonkowa panna cotta z sosem z mango 213

panna cottę pojawił się już na naszym blogu. Dziś prezentujemy dla Was bardziej tropikalną, orzeźwiającą jej odmianę :) Sok i skórka z limonki nadają jej delikatnego, kwaskowego smaku, który osłodzi sos z mango. Pamiętajcie o tym, aby podczas zakupów wybrać dojrzały owoc, który jest miękki, a jego miąższ ma intensywną żółtopomarańczową barwę. SKŁADNIKI: Na 4 - 6 porcji. Panna cotta limonkowa(...)śmietanki 30 - 36% 80 g cukru 10 g żelatyny ½ laski wanilii 2 limonki Sos mango: 1 dojrzałe mango 1 pomarańcza (można zastąpić odrobiną soku pomarańczowego) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Panna cotta limonkowa: Połowę śmietanki (250 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy cukier oraz nasionka wydrążone z laski wanilii (pozostałości z laski wanilii również można wrzucić do rondelka). Żelatynę zalewamy

W kuchni Katie
Bułeczki z kaczką 142

łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1 łyżka miodu (rzepakowy), 1 łyżka cukru z trzciny cukrowej, 1 puszka gruszek w lekkim syropie, 1 noga (bez kości, ze skórą) kaczki Bułeczki idealne na piknik, śniadanie, czy do pracy. Można je przygotować wieczorem, a rano tylko spakować i w drogę :) Mięso kaczki oczyścić, umyć, osuszyć, ułożyć skórą do dołu na chłodnej patelni i postawić(...)małym ogniu. Smażyć aż skóra się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę i zrumienić. Zdjąć i odstawić na chwilę. Do garnka wlać sos sojowy, syrop z gruszek, dodać miód i zagotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do sosu i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, a sos gotować, aż będzie gęsty. 1 gruszkę pokroić w paski, a następnie

królestwo garów
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI I SZPINAKIEM 166

Uwielbiam makarony i bardzo często je przygotowuję. Zamieniam tylko sosy i za kazdym razem powstaje inne danie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią(...)przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe

Kuchnia w opałach
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 202

poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy(...)zapominać o tym, żeby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody. Po tych kilku minutach trzeba wrzucić je do zimnej wody, najlepiej z lodem, to pozostaną chrupiące.  Co do sosu. 200 gram masła musimy rozpuścić i sklarować, czyli pozbyć się białkowej pianki z góry i osadu z dołu, dzięki ostrożnemu przelaniu tłuszczu do innego pojemnika. W metalowej misce ubijamy żółtka

Życie zamknięte w smaku