Sos pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła(...)wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieja. Następnie zalać wodą. Zagotowac i gotowac ok 10 minut, do smaku doprawic sola lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać
Monia miesza i gotujenamawiam do jedzenia ich z umiarem (przyznam, że sama mam z tym problem). Tym razem proponuję Wam przepis na dwukolorowe muffinki, z białą i gorzką czekoladą, z dodatkiem sosu Tabasco (opcjonalnie), którego ostry smak jest tutaj zaledwie wyczuwalny. Jako dodatek do muffinek proponuję sos karmelowy, ale równie dobrze smakują same. Przygotowanie: 15 minut Pieczenie : 20 minut Składniki(...)muffinek: 120 g gorzkiej czekolady 10-12 kostek białej czekolady 120 g masła 4 jajka 140 g drobnego cukru 60 g mąki pszennej T450 6 kropli sosu Tabasco (opcjonalnie) Na karmel: 100 g cukru 1 łyżeczka Tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Roztop czekoladę z masłem w gorącej kąpieli wodnej*. Jajka ubij trzepaczką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu(...)powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni rozgrzej cały olej kokosowy i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w piórka
BlendmanSałatka z grupy (dla mnie) doskonałych :) roszponka świetnie komponuje się z owocami, wiórki selera i kiełki wzbogacają ją o więcej wartości zdrowotnych i odżywczych, a sos arbuzowo-jaglany (kasza jaglana jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu) jest tak pyszny, że trudno mu się oprzeć! Zjedliśmy do kaszy jaglanej na obiad :) bomba witaminowa! Co najlepsze - Zuzia zajadała się aż miło(...)bardzo dziecku smakowała ;)) Składniki: garść mixu sałat 3 garście roszponki 6 truskawek 1/2 granata 1/2 ćwiartki arbuza garść kiełków (dowolne) 2 łyżki selera startego na wiórki na grubych oczkach Sos: 1/2 ćwiartki arbuza 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Z połowy ćwiartki
Kolorowy Przepisownikczosnku 2 cebule 500 g pomidorów pokrojonych z puszki lub świeżych pomidorków 100 g oliwy z oliwek 200 g startego Parmegiano Reggiano sól tymianek oregano bazylia chili Sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny bez laktozy (Bencol Classic) 2 łyżki mąki bezglutenowej Shar 500 ml mleka bez laktozy migdalowego lub owsianego lub innego bazylia świeża lub suszona(...)drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Przygotowujemy sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą
Lajtkraft food intoleranceniedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-). Składniki(...)szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie 7 suchych drożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka 400 ml pomidorów 50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości łyżka octu z czerwonego wina 5 ząbków czosnku łyżeczka soli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego
greenscarf30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki papryki ostrej Sos I: 1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku Sos II: 3 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu pikantnego 20 ml przegotowanej(...)delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut. 3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku. II: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą. Każdy kebab polewamy odrobiną sosu. 4. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą
Kuchnia w czekoladzieGrillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki. Składniki: marynata: 250ml sosu BBG 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco biała cebula czarny pieprz 1kg pręgi wołowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty(...)sos BBQ i sos Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Patelnię grillowa
Pyry na GazBardzo smaczna propozycja na zdrowe, aczkolwiek niezbyt lekkie śniadanie. Zapiekana połówka awokado z żółtkiem a do tego przepyszny, czosnkowy sos aioli to istne niebo w gębie. Tą bombę kaloryczną ale zarazem witaminową postanowiłam wzbogacić o posiekane drobno warzywa: rzodkiewkę, paprykę i natkę pietruszki. Sos aioli wykonałam na oleju lnianym, gdyż często zapominam, że można wykorzystać go w taki sposób(...)WNKT, które są tak ważne w naszej diecie. Składniki (na 2 porcje): 1 duże awokado 2 żółtka kilka rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki szczypta soli i pieprzu Sos aioli (czosnkowe): 2-3 żółtka 150 ml oleju lnianego szczypta soli sok z 1/3 cytryny 1 ząbek czosnku szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego Awokado dzielę na pół, wyciągam pestkę i powiększam wgłębienie
Mango Papajaśrednie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane(...)Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj
Fiolka w kuchniDziś na blogu pojawia się aromatyczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe z nutką kuchni orientalnej w tle. Cały sukces tego dania to dobry sos teriyaki. Ja używam sosu marki Kikkoman ( i zaręczam, że to nie jest żadna płatna reklama ), bo uważam, że jest najlepszy na naszym rynku. Namiastki sprzedawane w dyskontach nijak(...)się mają do oryginału, warto więc zainwestować parę groszy więcej w dobry sos, a potrawa odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. Schab teriyaki smażony z warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty
Kulinarne przygody Gatitymakaronem. To bardzo wdzięczny składnik. Wystarczy kilka dodatków i już na talerzu mamy syty posiłek. Gdy sezon owocowy jest w pełni bardzo często przygotowuję makaron w lekkim miętowo serowym sosie truskawkowym. Danie idealne zwłaszcza na ciepłe dni. Choć i o innych porach roku smakuje równie dobrze, ale wówczas do przygotowania takiego obiadu trzeba wykorzystać mrożone lub niekrajowe truskawki(...)również lubicie takie proste dania z makaronem? Makaron w miętowo serowym sosie truskawkowym 2016-04-15 14:03:31 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from
Słodkie okruszkiSmażony makaron w słodko - ostrym sosie chilli z marynowanym tofu i warzywami , to prawdziwa uczta smaków, która nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jeśli macie pod rękę kostkę tofu, makaron i warzywa - to ten przepis jest dla Was! Makaron po azjatycku z marynowanym tofu Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: kostkę marynowanego tofu 250 g (my użyliśmy gotowego(...)Polsoji - marynowane w sosie tamari , w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu) pół żółtej papryki 4 duże różyczki kalafiora 6 pieczarek pół cukinii 1 papryczka chilli 4-6 plastrów suszonych pomidorów natka pietruszki lub kolendry połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g oliwa i olej połowa pełnoziarnistego
Bananowe Poleogień (...) i polejcie kilkoma kroplami wina każdy kawałek mięsa (...)Powtórzcie tę czynność po minucie lub dwóch, aż w ten sposób wlejecie do garnka całą szklankę wina. (...) do ciemnego sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym(...)niego pokrywę i wycierajcie parę, która na niej się osadziła.Dodajcie sól i kilka listków bazylii. Zamieszajcie RAGU , żeby nie przywarło do ścianek i dna garnka. Podziwiajcie jak sos gęstnieje, ciemnieje i robi się coraz bardziej ARRAGIA-słowo to w neapolitańskim dialekcie oznacza ZŁY, ale też zawiesisty i gęsty. Ten sos to złośnik. Przykryjcie garnek. Po drugiej godzinie możecie wyjąć
Z Kuchni Do Kuchnikurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować(...)zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać wywaru ! Przygotować sos : Na głębokiej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę - dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, podlewać wywarem z żołądków do uzyskania pożądanej konsystencji, dokładnie mieszać, aby sos był gładki
Codzienne Gotowanie