mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego 1 puszka pomidorów krojonych żółty ser 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz, pepperoncino, cynamon, papryka słodka, ostra, chili INGREDIENTS: 0,5 kg broth meat vegetables from the broth (carrot(...)warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska
Martyna CooksPyszna, bardzo sycąca zapiekanka makaronowa w sosie z 4 serów, czyli lekko zmodyfikowana wersja popularnej amerykańskiej zapiekanki "Mac n'cheese". Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Kuchnia dla faceta - męskie przepisy". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 400-500 g makaronu "macaroni" 40 g masła + trochę do wysmarowania formy 40 g mąki pszennej 500 ml mleka szczypta gałki(...)mąka się zarumieni. Zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki. Stawiamy ponownie na ogniu, doprawiamy gałką muszkatołową. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, aż sos zgęstnieje. Zmniejszamy ogień, dodajemy mozzarellę, ser z pleśnią, brie i połowę parmezanu. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy makaron i mieszamy, aż sos go oblepi
My Culinary ArtGotować mięso do miękkości ( u mnie trwało około 30 min), pod koniec gotowania dodać przesmażoną wcześniej cebulę, posolić, dodać do smaku wszystkich wymienionych ziół, zagotować całość. Moje uwagi: By sos miał lepszy smak, nie pozbywajmy się z patelni resztek po usmażeniu mięsa, proponuję wlać do patelni małą ilością wody, zagotować i dodać do sosu. Jeśli sos byłby za rzadki możemy(...)dodatkowo przesmażyć na tłuszczu około łyżki mąki i dodać ją do gotującego się sosu. Sos świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą czy kopytkami. Dobrym dodatkiem będzie tu np . czerwony buraczek
Proste PotrawySos tatarski to sos zimny na bazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić(...)szczypiorek posiekać majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajka 200g fileta z kurczaka Kilka pomidorków koktailowych 100g makaronu razowego 1 ogórek małosolny 1 gruszka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu Kilka kropel sosu słodkiego chilli 1 łyżka oleju 2 łyżki sosu sojowego Parmezan Przygotowanie: Z sosu sojowego oraz oleju przygotowujemy marynatę. Moczymy w niej filet z kurczaka przez około 20-25 minut. Jajka gotujemy(...)oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika
Jacob Tasteswieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy(...)całkowicie pokryte płynem, to w między czasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos. Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej
Kuchcik gotujesałatę. Jest pyszna, orzeźwiająca i można ją modyfikować według różnorodnych pomysłów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon Sos: • ½ łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób(...)przygotowania: 1. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski. 2. Z podanych składników przygotować sos według tego przepisu . 3. Sałatę polać sosem winegret i delikatnie wymieszać, aby sos otulił każdy listek. 4. Jajka ugotowane na twardo posiekać na drobną kosteczkę. Posiekać też zioła. Wymieszać z jajkami. 5. Sałatę z sosem
W mojej kuchnipasztet bez mięsa to już nie pasztet :) Kulki z tofu chyba brzmi poprawnie :) Samo danie, jest bardzo sycące. Bezglutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to :) Makaron, do tego sos z pomidorów i jarmużu, a na dodatek kulki tofu... Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Porcja: 2 osoby Składniki: Kulki tofu: 300g tofu naturalnego 1/2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu(...)łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego
Apetyt na Zielonerobię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4 plastry boczku 3 łyżki roztopionego masła sos na wierzch: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli sól i pieprz Przygotowanie: Z pieczywa tostowego(...)układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek). Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko.. Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko) przygotowanie sosu: Roztapiamy masło,dodajemy mąkę i ucieramy na gładką
Bon appetit mon amieDziś zachęcam do przygotowania zdrowej i smacznej sałatki z awokado i ogórka z pysznym sosem podkreślającym ich smak. Sałatka miała być zielona, ale ja oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś kolorowego, w tym przypadku była to papryka (można jej nie dodawać). W tej sałatce świetnie sprawdzi się zamiast papryki dodanie garści rukoli lub roszponki, wtedy sałatka będzie zielona(...)pierwotnej wersji miało być. Oba warianty są bardzo smaczne i pasują z sosem musztardowo-majonezowym. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 ogórki 2 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 1 mała papryka lub garść rukoli bądź roszponki 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól sos musztardowo-majonezowy: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu
Kuchcik gotujeCzasami do przygotowania przepisów inspiruję się przepisami z książek. Tym razem Pierś kurczaka w sosie z sałaty lodowej, powstała pod wpływem przepisu Jerzego Pasikowskiego z książki „Księga szefów kuchni”. Przygotowując pierś kurczaka do doprawienia wykorzystałam oliwę wymieszaną z suszonym rozmarynem, solą i młotkowanym pieprzem, a następnie usmażyłam mięso na patelni grillowej. Do piersi kurczaka został przygotowany pyszny, zielony(...)sos na bazie śmietanki i sałaty, coś wspaniałego! Polecam też mój przepis na pierś kurczaka faszerowaną rukolą. składniki: 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz młotkowany z kolendrą 1 pierś kurczaka 100 g ryżu 1 łyżeczka soli 1/2 sałaty lodowej 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki domowy ketchup do dekoracji Przygotowanie: Pierś kurczaka smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i rozmarynem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania, sięgnęłam po jasny cukier, i jest. Idealnie wiosenne ciasto. Przepis znalazłam u Ani , jednak zgodnie z sugestią z bloga Somewhere over the kitchen przygotowałam również sos. Lekko budyniowy, ale niezbyt gęsty, kremowy, słodki i mocno waniliowy, idealnie pasuje do wyrazistego smaku matchy. Całość smakuje obłędnie! Nie dajcie się prosić, też takie upieczcie. Odwrócone ciasto(...)proszku do pieczenia 3 jajka 120 g cukru 120 ml oleju sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny dodatkowo: 1,5 czerwonej pomarańczy 2 łyżki cukru trzcinowego sos: 2 żółtka 40 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 ml mleka Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 200 g oscypka 4 duże ziemniaki Masło do wysmarowania formy 4 łyżki natki pietruszki Sos: 3/4 szklanki wody 1 czubata łyżka mąki pszennej 20 g kremowego serka topionego(...)mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka. Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku
VioletoweKucharzeniemają dosyć po świętach ;-) Składniki; 1 kg żeberek (u mnie paski) 5 cebul 3 łyżki dżemu malinowego pół szkl. ketchupu ( u mnie łagodny) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester sól, pieprz, przyprawa do gyrosa Przygotowanie; Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Żeberka umyć, pousuwać niepotrzebne błony, podzielić na mniejsze kawałki (ok. 2-3 kostki) a następnie(...)pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dno naczynia wyłożyć (2/3 z całości) cebulą, na cebuli poukładać żeberka. Do kubka wkładamy ketchup, dżem, sos worcester a także sos sojowy. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Powstałą mieszanką smarujemy żeberka a na nie wykładamy pozostałą cebulę. Naczynie przykrywamy ( jeśli nie mamy pokrywy, robimy
Radość kipiąca uśmiechem.szynka parmeńska ma swoich wielbicieli na całym świecie, dlatego często wykorzystywana jest do sałatek! Bazą dla tej fit sałatki stanowią: rukola, pomidor, ogórek, oliwki, polędwica łososiowa oraz sos z oliwy, soku z cytryny soli ziołowej i kolorowego pieprzu. Jeśli nie macie rano czasu na szykowanie sobie śniadaniowej sałatki, to możecie wszystkie składniki na sałatkę przygotować wieczorem, przykryć folią i wstawić(...)lodówki. Rano wystarczy tylko polać sałatkę sosem tuż przed samym jedzeniem! Składniki: garść sałaty rukola 2 pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki 4 czarne oliwki pokrojone na pół kiełki rzodkiewki i słonecznika 5 plasterków polędwicy łososiowej kawałek ogórka pokrojonego w pół plastry Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku (można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię