Gulasz węgierski 145czosnek. Smażyć dosłownie chwilkę, zamieszać. Podlać mięso odrobiną wody, wymieszać i zagotować. Dodać pokrojone w kostkę papryki. Wlać pomidorową passatę, zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gdyby sos był za gęsty dolać trochę wody. Gotować na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Danie smaczne, smacznego
Kuchnia Pokoleń
Kostka z dorsza w sosie jogurtowym 276kawałek papryki 1 jogurt naturalny 1 ząbek czosnku 1 mini papryczka chili suszona jarzynka pieprz przyprawa do ryb Przygotowanie: Pora posiekać, paprykę … Czytaj dalej Kostka z dorsza w sosie jogurtowym
czarrna od kuchni
Pomidorowe risotto z cukinią 189smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki bulionu, mieszamy, jak już ryż wchłonie znaczną część to dodajemy kolejne pół szklanki bulionu, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy
Delusional Trine
ZIEMNIAKI W WAFLU 146plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można podawać jako dodatek do mięs lub z sosem i surówką
Kuchnia w oparach
Szakszuka, czyli jajka z pomidorami 166dodać paprykę, czosnek i przyprawy. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory odciśnięte z soku, cukier i koncentrat, dusić około 8 - 10 minut, aż sos będzie dość gęsty. Zmniejszyć moc palnika, w pomidorach zrobić małe dołki i wbić w nie jajka, posolić. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niezbyt dużym ogniu około
Kuchcik gotuje
PULPETY GRYCZANE 209bułki żeby konsystencja była identyczna jak przy kotletach mielonych. Formować kuleczki mokrymi dłońmi, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym lub ulubionymi dodatkami
pieprzny smaczek
Tradycyjne japońskie zupy – co warto o nich wiedzieć? 223wielu japońskich zup Bazą wielu zup w Kraju Kwitnącej Wiśni jest dashi. Pod tą nazwą kryje się bulion, który z powodzeniem wykorzystywany jest również w kuchni jako podstawowy element sosów czy potraw duszonych. Kulinarni smakosze doceniają go przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze oraz niezwykle charakterystyczny smak. Można wyróżnić kilka rodzajów bulionu dashi, ale na jego podstawową wersję składają
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
mięciutkie knedle ze sliwkami 149wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej,aby się nie kleiły. Jogurt zmiksowa ć ze sliwkami,miodem i cynamonem,sosem polać knedle
w mojej kuchni
mięciutkie knedle ze sliwkami 210wrzatku osolonym 2-3 minuty krótko do wypłyniecia .Do wody dodać łyżkę rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej,aby się nie kleiły. Jogurt zmiksowa ć ze sliwkami,miodem i cynamonem,sosem polać knedle
mojej kuchni
Gęś w dymie – Laskowa – zapraszam na kolację 183raki jadłam dawno, dawno temu na Mazurach – gdzie w jeziorze je znajdowaliśmy. Byłam ciekawa czy pamiętam ich smak. Potem faktycznie dostaliśmy na talerzu pięknie wyglądające raki, wraz z sosem berneńskim , oj to była zabawa jak się do tego mięsa dostać, jak je zjeść. A jak już się dostaliśmy to ten zestaw był obłędny. Do tego dobraliśmy Rieslinga
Kuchnia na wzgórzu
Polędwiczki wieprzowe z piekarnika z kurkami w śmietanie 229Soczyste polędwiczki wieprzowe w towarzystwie kremowych kurek. To danie pojawia się u nas obowiązkowo jak tylko pojawią się kurki na straganach. 2 małe polędwiczki wieprzowe Marynata sos sojowy pieprz czarny grubo mielony łyżeczka musztardy 3/4 łyżki oleju opcjonalnie szczypta czosnku w proszku 200 gramów kurek 1 mała cebula 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % sól pieprz 1 średni ząbek czosnku
Andzia Pichci
Środa: Zapiekanka z kalafiora z kurczakiem 149pracy na lancz, tak jak my zrobiliśmy. Przepis wzorowany na Wrytoasteats.com Polecamy inne nasze przepisy na pieczonego kalafiora: Spaghetti z pieczonym kalafiorem Steki z kalafiora Pieczony kalafior z sosem romesco Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kalafior 2 łyżeczki suszonego tymianku lub 4 gałązki świeżego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 łyżki oleju + 1 jedna łyżka
Niedzielny kucharz
Czwartek: Gyros z domowymi chlebkami pita 223lubią też gyros wieprzowy, podczas, gdy wieprzowina nie jest jedzona przez muzułmanów), przyprawia się je w podobny sposób, griluje tak samo, inne jest tylko wykończenie: Grecy dodają na koniec sos tzatziki, obowiązkowo czerwoną ceulę i lubią jeść gyros z frytkami. W gyros kluczowe są przyprawy. W sklepie można kupić gotową mieszankę, ale naprawdę lepiej przyprawić mięso samemu. Zestaw przypraw jest
Niedzielny kucharz
Czas na domowy kebab! 151najlepiej zamarynować na całą noc. Długo, za to smażenie to 5 minut. Gyrosa można go zjeść w chlebku pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem tzatziki. Skoro o chlebkach mowa: spróbuj sam je upiec w domu. Polecamy przepisy na super proste pity , bez żadnych wyszukanych składników, tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 149rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie naprawę warte grzechu. Zobacz przepis Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:) Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli
Niedzielny kucharz