Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. 178Bigos cygański, czyli inaczej klopsiki po cygańsku w pysznym sosie pomidorowym z duszonymi warzywami. Danie to, podobnie jak tradycyjny bigos, smakuje coraz lepiej z każdym dniem i odgrzewaniem :) Bigos po cygańsku świetnie się sp The post Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Karmelowa tapioka 182skrobi ziemniaczanej. Tapioka, neutralna w smaku, pozyskiwana jest z korzenia manioku. W sprzedaży dostać można ją w formie mąki i taką można wykorzystywać do przygotowywania kisieli, zagęszczania zup i sosów, a także do wypieków. Z kuleczek małych lub dużych przygotować można różne desery. Uprzednio należy je jednak odpowiednio przygotować. Ja tapiokę najpierw moczę w zimnej wodzie. Można zostawić
Kucharzyca
Kaszotto z mięsem z szybkowaru 230tego dania można wcześniej obsmażyć, chociaż i bez tego wychodzi bardzo dobre i praktycznie rozpływa się w ustach. Dodany koncentrat nadaje przyjemnego, lekko pomidorowego smaku i dodatkowo zagęszcza sos. Danie jednogarnkowe, które łatwo zrobić, a do tego dobrze smakuje i niezbyt dużo kosztuje. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na kaszotto z mięsem z szybkowaru
Kuchcik gotuje
Gulasz z indyka z marchewką i suszonymi pomidorami 229jeszcze chwilę całość smażyć. Zalać gorącą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok 30-40 minut. 3. Suszone pomidory drobniej pokroić, dodać wraz ze śmietanką do sosu. Chwilkę pogotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego!!! Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa Ani
Kurczak w passacie pomidorowej z czerwoną fasolką 186również wsypujemy do garnka. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy – sól, pieprz, słodką czerwoną paprykę oraz czosnek granulowany. Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy sos za bardzo zgęstnieje możemy podlać go odrobiną wody
VioletoweKucharzenie
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z fasolą 190naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na drobne kawałki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pomidory, do momentu, aż sok lekko odparuje (nie do końca, to nie ma być gęsty sos). Rosół zagotować, dodać podsmażone pomidory (wcześniej można przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek- jeżeli komuś przeszkadzają) oraz odcedzoną fasolę i gotować 2 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
WYTRAWNE MUFFINY GRYCZANE Z WARZYWAMI 186muffiny i nakładać łyżką masę do 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku z funkcją termoobiegu przez 10-12 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu. Smacznego
Banana Smiles
Leczo z fasolką szparagową 211spokój. Chyba pierwszy raz od kilku lat machnęłam tylko parę dżemów i trochę kompotów. Zostało nam sporo zapasów z zeszłego roku. No i nie oszukujemy się - niektórym sałatkom czy sosom trzeba poświęcić nieco więcej czasu. A ja ostatnio stawiam na kuchnię ekspresową. To leczo może nie jest super ekspresowym daniem, ale przy dobrej organizacji czasu można się z nim prędko
My simple kitchen
Proste kotleciki z kaszy kuskus 182kaszy kuskus to pyszna propozycja na szybką, bezmięsną przekąskę lub też nieskomplikowany obiad. Są pyszne na ciepło oraz po ostygnięciu. Ja je podaję z dodatkiem warzyw i lekkim sosem, ale mogą posłużyć jako dodatek nawet do kawałka mięsa. Poniższa wersja kotlecików jest bardzo prosta i możecie ją urozmaicić na mnóstwo sposobów, czyli do środka dodać dowolne warzywa, żółty
Di gotuje
ZIEMNIAKI DUSZONE W BULIONIE ŚMIETANOWYM 153przepisów. Firma i szczyt sezonu sprawiła że wszystko zeszło na drugi plan. Żałuję ponieważ lubię dzielić się z Wami nowymi przepisami. Na nadzielę możecie przygotować delikatne, miękkie ziemniaki z sosie śmietanowym. Ziemniaki duszone są z cebulką i bulionie (ja użyłam po prostu rosół). Składniki: 1 kg ziemniaków 3 szkl. bulionu drobiowego 1 op. małej śmietany 12% 2 cebule sól pieprz
Kuchnia w oparach
Roladki wieprzowe w piwie 159Roladki wieprzowe w piwie, to fantastyczne danie obiadowe. Wyglądają zwyczajnie, takie sobie roladki ale smakują już niezwyczajnie. Piwo ,sos sojowy, por, te składniki podnoszą walory smakowe tego dania. Niezwykle smaczne, aromatyczne. Mogą być podane z ziemniakami, ryżem ,kluskami śląskimi. Wybór należy do nas. Z każdym dodatkiem będą pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki 500 … Czytaj dalej Roladki wieprzowe
gotuj ze mną
OMLET OWSIANY Z ŻURAWINĄ 162płatki zmiękły. Wymieszać ponownie. Wylać masę na rozgrzaną patelnię. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, z obu stron. Podać omleta polanego jogurtem naturalnym lub z owocami. U mnie sos czekoladowy 0 kcal i brzoskwinia. WARTOŚCI ODŻYWCZE: 480 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Letnia sałatka z bobem (pikantna) 184odcedzeniu kroimy ją w małe kwadraciki. Gdy bób i fasola ostygną, łączymy je z mixem sałat, pokrojonymi pomidorami, papryczką halapenio i zgniecionym czosnkiem. Całość mieszamy. SKŁADNIKI SOS: - 2 łyżki musztardy czeskiej - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżka oliwy z oliwek Łączymy ze sobą wszystkie 3 składniki, dokładnie je ze sobą mieszając. Następnie polewamy nią naszą wcześniej przygotowaną
Związek na patelni
Glazurowane pieczarki do obiadu 137dużym ogniu smażymy pieczarki, często mieszając. Pieczarki muszą się zezłocić. 2 Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, miód, chili i tymianek. Zmniejszamy ogień i dokładnie mieszamy do momentu, aż sos zacznie oblepiać pieczarki. 3 Na końcu doprawiamy solą i posypujemy natką. Mieszamy i podajemy w salaterce lub głębokim talerzu. Porady Nie próbujcie pieczarek z patelni, ponieważ ocet i miód bardzo
Kuchnia Bazylii
KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 174niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony
Kuchnia MagdaLeny