KUCHENNA APTEKA #41 - PIEPRZ CZARNY 174niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas używa go niemal codziennie, gdyż dodaje się go do wielu dań - m.in. do zup, mięs, sosów, dań z warzyw i ziemniaków, makaronów, marynat, jaj, ryb, itd. A co tak naprawdę o nim wiemy? Oprócz pieprzu czarnego rozróżniamy jeszcze pieprz biały, zielony i czerwony
Kuchnia MagdaLeny
Gofry jak z budki 163mocy. Gofrownice są różne. Ja swoją przed użyciem posmarowałam olejem - zmoczyłam kawałek ręcznika kuchennego w oleju i smarowałam kratkę. Podawałam moje gofry z konfiturą z truskawek, bitą śmietaną, owocami sosem czekoladowym. Rozpusta smakowa! Jakie to było pyszne! Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją
Kopytka ziemniaczane 166dodatkami tworzą zupełnie nowe i urozmaicone danie. Jakie dodatki do tych klasycznych klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu. Składniki (4 porcje) -1 kg ziemniaków -1 jajko -kilka łyżek mąki pszennej Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Najlepiej jest
Zielona Kuchnia
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 153nocować goście. Na parterze domu znajduje się restauracja. Wystrój wnętrza zaskakuje prostotą i surowością, jedzenie jest zróżnicowane. My próbowałyśmy bardzo smacznych placków ziemniaczanych. Były chrupiące, nie pływały w tłuszczu, sos i dodatki naprawdę były aromatyczne, świeże i dobre. Nieco mniej nas zachwyciło żeberko grillowane (wzięłyśmy jedno - dla spróbowania), było zbyt spieczone i tłuste. Z kolei tradycyjny kotlet schabowy smakował
W mojej kuchni
Kotlety królewskie 200stron na maśle z oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Lub dosmażyć na patelni. Podawać z sosem z grzybów suszonych lub pieczarek
królestwo garów
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 287wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pyszna propozycja idealna na obiad lub kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka
Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 287wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Pyszna propozycja idealna na obiad lub kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka
Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami 163około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania). Do makaronu dodajemy sos i odstawioną wodę, a także pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wszystko dokładnie mieszamy, wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Kardamonovy
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką 209osoby: 1 opakowanie gotowego dania z ryżem – Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE RICE 250 g Uncle Ben's tuńczyk w kawałkach w sosie własnym puszka 150 g, 3 łyżki wody. 130 g mini marchewki młodej lub z puszki, po garści świeżych ziół: nać pietruszki, mięta zwykła, mięta pieprzowa, ponadto: 1 łyżka kapary, pieprz czarny
Moniki Smakołyki
"Złota kolekcja ziół" Zbigniew T. Nowak 186pomaga w odchudzaniu, odtruwaniu organizmu z toksyn, pomaga w grypie, przeziębieniu, czy przeroście gruczołu krokowego. W książce znajdziemy pyszne przepisy i receptury na galaretki, przeciery, konfitury, sałatki, surówki, czy sosy do mięs, oraz mnóstwo informacji o pysznej żurawinie :-) "Pokrzywa przywraca zdrowie" to kolejna książeczka z serii. Pokrzywę też większość z nas powinno znać. My popijamy herbatkę z niej dość często
kruche babeczki
Jednogarnkowe danie z ziemniakami 324Składniki: 600 g ziemniaków 400 g fileta z indyka 100 g pora 1/2 czerwonej papryki 1 mała cukinia 500 g pomidorów 1/3 bakłażana 1 łyżka czubrycy czerwonej 2 łyżki sosu … Czytaj dalej Jednogarnkowe danie z ziemniakami
czarrna od kuchni
Magiczne Ogrody – baśniowe miejsce na Lubelszczyźnie 163racji pory obiadowej pierwsze kroki skierowaliśmy do restauracji. I tu pierwsze zaskoczenie, bo ceny były normalne, wybór spory, a jedzenie właściwie domowe. Zamówiliśmy danie dnia, czyli pierś kurczaka w sosie kurkowym z frytkami, pierogi, żurek i chłodnik. Więc jeżeli nie zjecie w domu obiadu, a chcecie nabrać sił przed magiczną podróżą to informujemy, to z zamówieniem jedzenia nie ma problemu
Pasja Smaku
Ogórkowe pikle z cebulą i papryką 207Smak lata zamknięty w słoiczkach. Sałatka ogórkowa w tej wersji jest przepyszna, zimą doskonale podkreśli smak każdego mięsnego sosu do obiadu czy jako dodatek do hot-dogów. Sałatka ta jest prosta do wykonania z łatwo dostępnych składników. Jeśli macie dostęp do większych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis jest dla Was! Składniki: 4 kg ogórków
Wanilia i Kardamon
Sałatka z prosciutto 142która zasmakuje każdemu. Polecam do kanapek, grzanek czy ot tak, po prostu w ciagu dnia. SKŁADNIKI: 60 g rukoli 2 plastry prosciutto 6 pomidorków koktajlowych tarty parmezan do polania sos winegret z tego przepisu świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Na talerzu rozkładam rukolę, na niej posiekane na pół pomidorki, kawałki prosciutto. Posypuję tartym parmezanem i polewam winegretem. Szybka, smaczna sałatka gotowa
Zasmakuj Kuchni