sosy - 72234 przepisów (strona:2783/4816)

Boeuf Strogonow 196

oliwy lub oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) opcjonalnie: gęsta kwaśna śmietana 18% do zabielenia gulaszu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Boeuf Strogonow: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien w paseczki. Zobacz wpis: Jak kroić mięso wołowe

Kulinarne Przeboje
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 217

złoty wierzch, a jego boki odstają od formy. Pasztet wyciągamy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! Domowy pasztet jest świetnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania. Doskonale smakuje z chrzanem lub zimnymi sosami

Korniszonki
Pieczone marchewki z serem kozim 166

nieduże kawałki. Obtocz je w oleju z kuminem i włóż do piekarnika 35 minut. W międzyczasie wymieszaj sok z cytryny z miodem. Po 35 minutach obtocz marchewki w sosie z cytryną i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Upieczone marchewki wyłóż na półmisek, posyp serem kozim, sezamem i natka pietruszki. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro

wiecejwarzyw.pl
Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem 109

placków, przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy i dodajemy miód oraz puder truskawkowy. Cały czas mieszając, podsmażamy, aż sos stanie się gęsty. Podajemy z placuszkami. Smacznego :)   Artykuł Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Carbonara ze szparagami 133

się zarumieni, przez kilka minut.  3. Żółtka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem. 4. Makaron przekładamy na patelnię. Wyłączam gaz, wlewamy powoli śmietankę z żółtkami ciągle mieszając aż sos pokryje całe danie. Dodajemy ser. Zostawiamy przez około 1 minutę pod przykryciem. Przed podaniem dekorujemy serem i listkami bazylii

Szefowa kuchni
Wiosenna terrina ze śledziem 207

temperaturze pokojowej(żeby jak będziemy łączyć z żelatyną masa nie była za zimna). żelatynę rozpuszczamy w 130ml. gorącej wody dokładnie mieszając dodajemy do niej sos z cytryny i ocet,jak lekko ostygnie dodajemy do naszej masy śmietanowo-warzywnej,mieszamy dokładnie i przelewamy na blaszkę (moja blaszka to 23x40,ale może być również troszkę mniejsza to terrina będzie po prostu wyższa

Swojskie jedzonko
Jajka w szynce 225

podobnego przygotować dla siebie i domowników. Jest to danie z jajkiem, więc idealnie nadaje się także na śniadanie wielkanocne. Będzie to moja wersja jajek w szynce z porem i sosem chrzanowym. Składniki: - 3 jajka - 7 plasterków szynki (u mnie

Kuchnia co dnia
Ciasto kakaowe na bazie majonezu 218

piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ciasto kakaowe podajemy posypane cukrem pudrem. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami lub sosem z mrożonych truskawek, jagód czy wiśni. Smacznego

W kuchni Katie
Olej z czarnego sezamu właściwości i zastosowanie 135

dań kuchni indyjskiej (m.in. do curry, samosów, kachori, chlebów paratha) i innych kuchni azjatyckich. Orzechowy smak, świeży aromat i piękny złoty kolor powodują, że idealnie sprawdza się jako składnik sosów do sałatek i dressingów do grillowanych warzyw. Użyty do marynowania wołowiny, drobiu i owoców morza podkreśla ich smak. Olej z nasion czarnego sezamu jest jednym z niewielu olejów tłoczonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zabielić zupę by śmietana się nie zważyła 134

niej waży, to ten wpis jest dla was. Poniżej znajdziecie porady dotyczące hartowania śmietany. CO ZROBIĆ BY ŚMIETANA NIE ZWAŻYŁA SIĘ – HARTOWANIE ŚMIETANY śmietanę przeznaczoną do zabielenia zupy / sosu wlewamy do dużego kubka lub miseczki do śmietany dodajemy trochę (np pół łyżki wazowej) gorącej zupy z garnka i dokładnie mieszamy śmietanę zahartowaną wlewamy do gotującej się zupy cały czas

Dorota Smakuje
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 155

tradycja nakazuje nam jeść jajka ugotowane na twardo. Aby ich skorupki nabrały ładnego koloru gotujemy je w łupinach cebuli, albo w wywarze z czerwonych buraków. Do jajek zawsze podajemy sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych grzybków i jajek ugotowanych na twardo. Nie może też oczywiście zabraknąć świeżo startego chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, szczyptą cukru, soli

Kulinarne przygody Gatity
Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi 156

Uwielbiam azjatyckie smaki – i chociaż zapach sosy rybnego nie należy do najprzyjemniejszych to nieodmiennie kojarzy mi się z Bangkokiem i przywołuje piękne wspomnienia. Do Azji podeszłam jednak nieco inaczej – dodając polską rzodkiewką i chrupiące ogórki i marchewkę. Specjalnie na odmianę od tradycji – Read More Artykuł Surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog

Flymetothespoon
Właściwości zdrowotne i smakowe curry 188

czego używać curry? Curry przyprawa idealnie komponuje się ze wszystkimi orientalnymi potrawami. Świetnie sprawdza się w połączeniu nie tylko z potrawami z Indii, ale również tajskimi, japońskimi, czy greckimi. Sos oparty na mieszance curry idealnie komponuje się z drobiem oraz rybami. Oprócz tego przyprawę można wykorzystać do zup, sałatek, potraw z ryżem, czy urozmaicenia kuchni wegetariańskiej.  Curry nadaje naszym

Trochę smaku

Proponowane wyszukiwania