sosy - 72734 przepisów (strona:2633/4849)

Ocet Jabłkowy 138

Zawiera  witaminę B1, B2, B3, B5,witaminę C, biotynę. Sód, potas, wapń, magnez również w occie jabłkowym jest. W kuchni używam go niemal do wszystkiego  : sałatek, marynowania , sosów, zup, marynowania mięsa. Pro zdrowotnie na zgagę, na odbarwienia na skórze (tak zaw. plamy starcze), na odkwaszenie organizmu, do płukania włosów aby miały lepszą kondycję. to tylko kilka przykładów . Teraz

Eli Gotowanie
Gołąbki z piekarnika z warzywami 153

żaroodpornym polewamy 2 szklankami wody z rozrobioną kostką rosołowa. 5.      Pieczemy 30 minut w 180 ° C. 6.      Po upieczeniu dodajemy do sosu przecier pomidorowy i śmietanę, jeszcze chwile pieczemy. 7.       Smacznego

Kulinarna Chwila
gulasz z indyka z paryką, czosnkiem... 215

się niezbyt łatwo obiera.   Tak przygotowany czosnek można dodać również do smarowania pieczywa . Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą 1/2 szklanki, wlać do gulaszu i zagotować do zagęszczenia sosu, do smaku dodać soli, wsypać natkę pietruszki - przepyszny gulasz z indyka z dużą ilością papryki, czosnku, gulasz jest bardzo smaczny, lekki ale i pożywny.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Owsiane gofry z cukinią i serem 123

zależności od gofrownicy). Gofry zdejmować za pomocą patyczka, mogą lekko kleić się do gofrownicy ze względu na topiący się ser. Upieczone gofry podawać wg uznania, np. z mozzarellą, sosem, sałatką. Smacznego

Obiad gotowy
Kolorowa sałatka z serem feta 198

rzodkiewkę, seler naciowy oraz cebulę. Na wierzch dać kiełki słonecznika. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny , zioła i doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka owocowo-warzywna z marynowaną cebulką 126

oraz kiszonego ogórka ( ser oraz ogórka można zetrzeć na tarce o grubych oczkach ). Winogrona opłukałem, osuszyłem, przekroiłem na połówki. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekałem. Przygotowałem sos. Jogurt i chrzan wymieszałem w miseczce, dodałem pieprz. Wszystkie składniki sałatki połączyłem, delikatnie wymieszałem. Schłodziłem w lodówce

R'n'G Kitchen
Pikantny ketchup z cukinii. 126

Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy

Latosiowydom
Chili dog 149

fasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok). Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 525,3 kcal Tłuszcz: 22,5g Białko: 35g Węglowodany: 41,9g Smacznego

Zielona Kuchnia
Kurczak z makaronem na ostro 161

śmietany (330 g) 1 opakowanie rukoli 4–5 ząbków czosnku 50 g suszonych pomidorów 2 ostre papryczki 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kroimy: kurczaka, cebulę, suszone pomidory i papryczkę. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na bardzo dużej patelni

Proste-przepisy.pl
Pindjur 229

ziół. Gwarantuję wam, że się zakochacie. My żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu

ladykitchen
Smażone kwiaty cukinii 152

Dziś zaproponowałam Wam najprostszą wersję, czyli smażone kwiaty w cieście naleśnikowym. Oraz nadziewane lekkim twarożkiem krowim lub kozim. Kwiaty świetnie smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów lub skropione sokiem z cytryny czy dobrą oliwą. Koniecznie spróbujcie! 🥘 Składniki sztuk kwiatów cukinii ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego opcjonalnie sól i pieprz Składniki na ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka caprese i kilka sekretów jej smaku 209

minut przed przygotowaniem sałatki. Ser kroimy w grube plastry (ok 7mm). Po drugie - pomidory. Muszą być dojrzałe, ale nie za miękkie (te lepiej wykorzystać do zupy lub sosu), mięsiste i dojrzałe w słońcu. Mieszanka kilku gatunków i kolorów - jak najbardziej, choć kolorystycznie nie będzie to już "włoska flaga". Pomidory również kroimy w grube plastry (0,7-1cm). Po trzecie

Obiad gotowy
Ajvar 265

próbować łyżką, którą już próbowaliśmy, po każdej próbie bierzemy czystą łyżkę. Wiem, że to może wydać wam się dziwne, ale już parę razy zabiliśmy przez takie podjadanie kilka sosów pomidorowych i dżemów. Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przekładamy, upychając ajvar tak, żeby wypchać ze słoika jak najwięcej powietrza. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min w 120 stopniach w piekarniku. Wyciągamy

ladykitchen
PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ 185

Jednak ja tym razem wykorzystałam gotowe ptysie od  Brześć . Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :) Składniki na pastę: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu  * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Dodatkowo gotowe ptysie Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić

Zrób to smacznie
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 122

Frytki i ryby, to także ulubione danie zwłaszcza na terenach nad oceanem. Natomiast na śniadanie mieszkańcy Australii uwielbiają jeść bułkę z jajkiem i boczkiem, która jest polana keczupem lub sosem barbecue. Lecz to nie wszystko w kuchni australijskiej. Bo współczesna kuchnia australijska lubi czerpać wiele z innych kuchni świata. Ludzie wciąż poszukują nowych smaków, nawet z najdalszych zakątków świata. Również

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania