Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i dressingiem miętowym 177kolorowa sałatka, której podstawę stanowi kasza bulgur, a w niej przepyszne, słodkie borówki wspaniale komponujące się ze słoną fetą, ogórkiem i smażonymi pomidorkami oprószonymi aromatycznymi ziołami. Do tego dodałam sos na bazie mięty z dodatkiem octu winnego i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zachęcam do jej wypróbowania. Sałatka z kaszy bulgur z borówkami, smażonymi pomidorkami i dressingiem miętowym Składniki
Na kulinarnym poligonie
Sałatka z makaronu z pesto z rukoli z suszonymi pomidorami i orzechami 159Makaron, makaron, makaron.... uniwersalny, pyszny, dobry na każdą okazję. Może być na ciepło albo na zimno, z sosem albo w jedynej dopuszczalnej przez mojego Niejadka wersji - czyli bez niczego (no dobra, jeszcze jako dodatek do zupy pomidorowej też u nas przejdzie :) Dziś przedstawiam Wam pyszne i sycące danie z makaronem w roli głównej, które pasuje na każdą okazję, czyli sałatka
Na kulinarnym poligonie
Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis 364polędwiczki wieprzowej 1½ łyżeczki wędzonej papryki 1½ łyżeczki suszonego lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ łyżeczki suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki 3 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek oleju słonecznikowego sól, pieprz Kroki Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek. Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj
Na-talerzu.pl
Pasta z awokado i tuńczyka – fit przepis 191sałatka z tuńczykiem, tuńczyk, zdrowe przekąski Czas przygotowania 10 min. Całkowity czas przygotowania 10 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 duże awokado 2 puszki tuńczyka (u mnie jedna w sosie własnym, druga w oliwie z oliwek) ½ czerwonej cebuli 1 ogórek lub 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy Dijon ½ łyżeczki płatków chilli 1 garść natki pietruszki
Na-talerzu.pl
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią 174burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać pierwszeństwo smakowi samej ryby. Łososia oczyściłam z dosłownie kilku małych ości, które wypatrzyłam, skropiłam go sokiem z cytryny i lekko posoliłam. I tyle. Gdy mamy do czynienia
Na-talerzu.pl
Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance 161brakuje im do mistrzowskich racuchów Babci. Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance to cudowne, proste i pyszne danie. Widziałam już z różne wersje podania racuchów np. z kwaśną śmietaną, sosem waniliowym lub dżemem. Mnie najlepiej smakują racuchy posypane tylko cukrem pudrem. Artykuł Puszyste racuchy z jabłkiem na maślance pochodzi z serwisu Gotujemy w domu - blog kulinarny
Gotujemywdomu.pl
Cynamonki (bułeczki cynamonowe) 155Ostatnia faza ich wyrastania następuje w lodówce, co oznacza, że rano przekładamy je bezpośrednio z lodówki do piekarnika i po 10 minutach cynamonki są gotowe! Czasem przygotowuję do nich sos z mascarpone albo serka Philadelphia, wtedy smakują jak słodkości z Cinnabon. Najczęściej jednak jemy je same, wyjęte bezpośrednio z piekarnika, z filiżanką cipełego cappuccino
Chleby Rolfa
Nadziewane muszle mięsem mielonym i warzywami. 126Kolejna weekendowa propozycja, tym razem muszle makaronowe nadziewane farszem mięsno-warzywnym. Makaron nadziewany pysznym sosem z dodatkiem warzyw, roztopioną mozzarellą i świeżą bazylią. Doskonała propozycja na romantyczną kolację lub niedzielny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Nadziewane muszle mięsem mielonym i warzywami. Składniki ½ kg mięsa mielonego wieprzowego 3 pomidory (w sezonie) lub 300 ml pomidorów z kartonu 1 czerwona papryka
To co lubię - gotuję i polecam
Indyjski chlebek naan 153Naan to płaski chleb używany głównie w kuchni indyjskiej jako dodatek do dań na bazie sosów. Oryginalnie piecze się go w piecu tandoor, ale dla potrzeb domowych świetnie sprawdzi się zwykła patelnia. Piekę naan zawsze, kiedy przygotowuję wszelkiego rodzaju curry oraz do porannej szakszuki. Nie ma bardziej rozgrzewającego śniadania niż szakszuka, naan i filiżanka kawy! W poniższym przepisie używam wody
Chleby Rolfa
Surówka z kapusty pekińskiej 165piórka, marchew ścieramy na tarce duże oczka, jabłko dokładnie szorujemy i również ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy kukurydzę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Majonez łączymy ze śmietaną, sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z marchewką i tuńczykiem 184się również ładnie prezentowała na Wielkanocnym stole. Jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z marchewką i tuńczykiem Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały majonez 170 ml 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 1 duży pęczek natki pietruszki 4 jajka sól, pieprz Instrukcje Marchewkę ugotować do miękkości, cebulę pokroić w drobną
To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka 149Kopytka: z sosem, z cebulką i boczkiem, podsmażane. Każdy z nas ma swoje ulubione. Dawno ich nie robiłam dlatego dzisiaj zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone
To co lubię - gotuję i polecam
Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami 153dzisiaj jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami, świetne danie również na Wielkanocny stół. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami Składniki 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym szczypiorek 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka kaparów sól pieprz Instrukcje Jajka gotujemy na twardy, studzimy. Kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy z osączonym tuńczykiem
To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka ryżowa 135smaczna. Może zrobicie ją w nadchodzące święta? Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ryżowa Składniki 1 szklanka ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki) 1 mała papryka czerwona 4 łyżki marynowanej cebulki 4 ogórki konserwowe 4 jajka lub 8 przepiórczych oliwa z oliwek majonez sól pieprz natka pietruszki Instrukcje Ryż gotujemy
To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka śledziowa 140utrzeć z musztardą, dodać śmietanę i majonez. Jeśli są grudki można przetrzeć przez sitko. Warzywa delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć śledzie, na wierzch warzywa i całość polać sosem. Smacznego. Artykuł Sałatka śledziowa pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam