kolejny zainspirował mnie do stworzenia przepysznego, włoskiego dania! A właściwie to nie tylko Lidl, ale i Stefano Terrazzino, który to jest autorem tego przepisu . Połączenie makaronu pappardelle z kremowym sosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska
Ostra na SłodkoBatatowa kasza manna; z sosem wiśniowym i gorzką czekoladą tradycyjnie najpierw trochę za gęsta, potem trochę za rzadka, jak zwykle ;) trzymajcie kciuki ..mocno
More food, love and dreamsGotową "mieszankę" przekładamy do wnętrza bagietek. Wierzch posypujemy resztą sera żółtego i smarujemy pozostałością masła z czosnkiem i koprem. Pieczemy ok 15-20 min. Polecam do tego ketchup lub sos czosnkowy :) Smacznego
Kolejny blog o gotowaniuGryczane kakaowe placki buraczane*; z sosem kakaowym, gorzką czekoladą i wiśniami *z tartym burakiem te placki coś genialnego, kakaowe, grubaśne, jednak mąka gryczana to chyba moja ulubiona, po powrocie dodam przepis ^^ Ciężki tydzień mnie czeka, nie tyle co fizycznie a psychicznie, ustne matury nie są dla mnie .. ale to od jutra.. ostatni tydzień przed feriami
More food, love and dreamssmaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz do smaku Mieszamy wyciśnięty czosnek z jogurtem i przyprawami. Można dodać trochę majonezu dla tych co nie patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz
Wypieki ReneBatatowe ciasto z ciecierzycy, z wiśniami i daktylowo-kokosowym sosem* *świeże daktyle rozgniecione z mleczkiem kokosowym Daktyle i mleczko kokosowe.. coś genialnego
More food, love and dreamsdoprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego lub dzielimy na dwie części (w przypadku gdy zapiekamy w mniejszym naczyniu). Ugotowane muszle napełniamy farszem szpinakowym, układamy na sosie pomidorowy i całość posypujemy startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy i zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzeniacebulki dymki pokrojone w talarki. Smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Nie smażyć zbyt długo, be mięso będzie suche. Usmażone mięso rozłożyć na makaronie, następnie fasolkę i marchewki. Przygotowanie sosu – śmietanę, jajka, bulion warzywny, trochę soli, gałkę muszkatołową i pieprz dokładnie wymieszać za pomocą blendera. Dodać posiekaną natkę pietruszki, koperku i poszarpane listki bazylii. Wymieszać i zalać zapiekankę
Kuchnia PokoleńIdealny słodko- kwaśny sos do ryb. Składniki: ½ małego jogurtu naturalnego Łyżka miodu ząbek czosnku ½ cytryny Koper świeży lub 1 łyżka suszonego Szczypta soli, pieprzu Koper posiekać, czosnek zmiażdżyć, następnie wycisnąć sok z cytryny, dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną miodu. Wymieszać. Podawać jako dodatek
Tradycyjna Kuchniamąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda
Ostra na SłodkoSzybkie i aromatyczne danie na obiad czyli makaron w sosie śmietanowym z cykorią i kurczakiem. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (dałam o smaku pomidorowym) pierś z kurczaka 4 małe cykorie ząbek czosnku 180 g śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy
e-PrzepisyKulinarneJeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki na klopsiki: - 1 czerwona cebula
Kuchenne Wariacjektórej smażyły się roladki obsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne
Kuchnia Pokoleńmało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy. Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek. To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :) Poziom trudności
Bazując na smaku