Jesienna lazania z dynią i pomidorami 281warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło, bo lazania jest mocno
wegetalerze
Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 378danie praktycznie robi się samo. Polecam np. Karkówkę pod pierzynką z pieczarkami w kieszonkach. W tym przepisie karkówka przykryta jest plastrami sera, cebuli, oraz posmarowana jest mieszanką sosu z majonezu i ketchupu. Tak przygotowana karkówka jest idealna na obiad, oraz wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Mięso z karkówki można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet warzywny 266dużą keksówkę) puszka gotowanej ciecierzycy 4 marchewki 4 pietruszki woreczek kaszy jaglanej 1 szklanka dyni 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka pestek słonecznika 1 średniej wielkości cebula 5 łyżek sosu sojowego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka majeranku pieprz odrobina oliwy do smażenia Warzywny pasztet – przepis Marchewkę, pietruszkę, dynię, cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach. Cukinię odsączamy z nadmiaru wody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos z suszonych grzybów 2081Sos z suszonych grzybów jest prosty i smaczny. Można go użyć na wiele sposobów np. do mięs, do placków ziemniaczanych, do pyz i wielu innych smacznych dań. Składniki: 300-400 g suszonych grzybów 1 cebula 30 g masła 30 g mąki pszennej 1/3 litra wywaru z grzybów 2 łyżki śmietanki 30% 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu
Gotuj z Mąką
Sos orzechowy 228Domowy sos orzechowy, idealny do dań azjatyckich. ja podaje go do mięsa, jako element dań z makaronem. Pasuje do szaszłyków. Można go jeść też z warzywami, jak lubicie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos pieczarkowy 183Jeden z naszych ulubionych sosów. Niestety dość kaloryczny, bo my lubimy go na śmietanie. Ale nie jemy go zbyt często, więc raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taką bombę. Ostatnio zajadaliśmy się nim w zestawie z makaronem i mielonymi. Fantastyczne połączenie, zwłaszcza gdy makron po ugotowaniu się nieco przesmaży na tłuszczu po mielonych. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Pesto bucatini z makrelą i pomidorami 256makaronu. Co prawda ryby sama nie wędziłam, ale zapewniam Was, że pesto jest domowe. Pesto bucatini to trochę grubszy makaron z dziurką w środku. Jest świetny, bo idealnie wsiąka sosy nawet pesto. Pesto zmiksowałam z jarmużu i pietruszki. Świetnie pasuje do wędzonej ryby. To danie często przygotowuję na kolację. Mój S. bardzo je lubi…Ja zresztą też choć
codojedzenia
sos pieczarkowy na mleku sojowym 228Całkowicie spontaniczny pomysł na sos pieczarkowy, zrodził coś naprawdę pysznego. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione. SKŁADNIKI: 200g pieczarek 1/2 puszki mleka kokosowego 50g kostki sojowej (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz czarny mielony, sól podajemy z ziemniakami WYKONANIE: Kostkę sojową
healthy dreams
Cukiniowy sos na zimę 199Korzystając z resztek dostępnej cukini chciałam Wam pokazać jaki sos przygotowałam sobie na zimę. Możecie go przełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej
Szybko Tanio Smacznie
Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym 229doceniany. Kawa zakupił go głównie z myślą o robieniu pulled pork’a. Robimy więc sobie od czasu do czasu taką długo... Artykuł Cytrynowe pulpeciki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu gotować
gotować!
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 241Sofrito nie jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku) . Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje
Zielona Kuchnia
SOS KURKOWY 239Pyszny sosik kurkowy.Ten sos robiłam pierwszy raz,nigdy nie jadłam kurek aż do dzisiaj.Sos bardzo nam zasmakował.Można go podawać do makaronu,kasz,ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI 400g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30% natka pietruszki WYKONANIE Kurki bardzo dokładnie oczyścić,są one bardzo kruche i delikatne.Większe grzybki można pokroić na mniejsze kawałki a mniejsze
Mała w garnku miesza
GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 221przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne. W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu
JejKuchnia
Grzyby leśne z porem w śmietanie 221łyżeczkę octu winnego oraz sól i pierz. Dusić ok 10 minut. Na koniec dodać śmietanę (1-2 łyżki), ewentualnie doprawić do smaku i dusić jeszcze 5 minut. Jeśli sos będzie przywierać do patelni, dodać trochę wody. Mi najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
EKSPRESOWY SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW 181tymianek, pieprz i sól. Gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się mascarpone, od czasu do czasu mieszam. Na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki, mieszam. W razie potrzeby sos doprawiam do smaku
JejKuchnia