sosy - 72234 przepisów (strona:2511/4816)

Kładzione kluski 164

gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Budyń marchewkowy. 162

Marchewkowy budyń kukurydziany;  z malinami i dom. sosem karmelowym  Miło jest Ci na sercu kiedy wiesz, że ludzie Ci ufają. Mimo, że nie umiesz pomóc inaczej jak tylko słuchając i dać ramię do oparcia. Ale to też pomaga, mimo wszystko.  Ps. Uzupełniłam ostatnie wpisy o przepisy o które prosiliście, oraz zakładkę przepisy :) Przepis: 2 ugotowane marchewki (ok.150g

More food, love and dreams
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 236

Zapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad. Wiem powiecie że teraz za gorąco, ale upały kiedyś się skończą a obiady jadać trzeba zawsze. Polecam gorąco. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dressing na bazie oleju pistacjowego i tymianku 190

Dressingi to podstawa każdej sałatki a jak sos jest aromatyczny i smakowy to sałatka od razu nabiera wartości smakowych. Dziś przestawiam moją propozycje takiego dressingu. Ten akurat wyśmienicie smakuje z rukwią wodną, połączenie idealne. Dressing na bazie oleju pistacjowego i tymianku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sos tatarski z kaparami 260

Pyszny i niezastąpiony sos tatarski z kaparami. Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami i daniami z grilla, którym nadaje oryginalnego smaku. Pasuje również do jajek, ryb lub kanapek. Polecam Składniki: 100 g korniszonów 30 g kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie

Oryginalny smak
Pieczone ziemniaki z tzatzikami z ogórków kiszonych 470

się szczerze, że jakiś czas temu Ktoś na FB podlinkował film. Kto? Nie jestem w stanie sobie przypomnieć, tak samo autora filmu. Mój tylko jest dobór ziół, no i sos

Kraina Miodem Płynąca
Wakacyjna sałatka 217

zawsze gdzieś tam sobie rosną , jak nie u nas , to u sąsiada . Taka szybciutka , zastępująca obiadek sałatka . Składniki : 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka

Ogrodnik w podróży
Ketchup z cukinii 214

momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.   ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak curry w mleczku kokosowym 428

kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w  Lidl . W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry, różne sosy, makarony sojowe, chlebek naan i wiele innych produktów. Zapraszam na zakupy oraz na wypróbowanie przepisu Post Kurczak curry w mleczku kokosowym pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje
Chutney z czerwonych porzeczek 243

pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić.  W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.  Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu. Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Idealny dodatek do grillowanego sera camembert, pasztetów, mięs, domowych wędlin, serów. Zastępuje żurawinę do mięs

Atlas Smaków
Kurczak w sosie z kurkami i tymiankiem 197

prośbę dalszych i bliższych znajomych umieszczam przepis na jeden z moich ostatnich obiadów - kurczaka w sosie kurkowym z dodatkiem świeżego tymianku. pół świeżego pęczka tymianku 200 ml śmietany 30% 20 dag kurków 50 dag piersi z kurczaka biały pieprz sól oliwa z oliwek  3-4 łyżki masła kus-kus Piersi z kurczaka umyć, pokroić na plastry, doprawić solą

Humanistka w kuchni
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 205

startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego  - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrój

Corner With Recipes
Pulpety w sosie pomidorowym 167

posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie około 15 minut z dodatkiem ziela angielskiego, następnie dodać przecier z rozgotowanych pomidorów. Sos zagęścić mąką rozmieszaną z mlekiem, zagotować i podawać do obiadu

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania