Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 286więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek chili załatwiają sprawę
Mieszam w Garnku
Sos paprykowy 305Doskonały dodatek do wszelakich dań jak i marynata to warzyw lub mięs. Sosem paprykowym możemy także posmarować ciasto na pizzę. Składniki 3 kg czerwonej papryki 300 g papryczki chilli 75 g koncentratu pomidorowego 2 główki czosnku 500 ml oleju 1/2 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
WEGAŃSKI SMALEC na oleju kokosowym 270Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża cebula ♥ 2 łyżki sosu sojowego ♥ majeranek, jałowiec, sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oraz cebulę drobno starłam. Na patelni podgrzałam niewielką ilość oleju kokosowego i wrzuciłam na nią warzywa oraz granulat. Smażyłam 10 minut regularnie
Kasia Sarna
SOS Z NERKOWCÓW do owoców 267Nerkowce niesamowicie mnie wciągają i gdy zacznę jeść, to mogłabym nie przestawać ;). Przeważnie jem je same lub z gorzką czekoladą, ale tym razem całą paczkę wykorzystałam na sos. Czytaj więcej
Kasia Sarna
Makrela z pastą tom yum i kurkami 238Tydzień temu usłyszeliśmy od znajomych o pysznej płaszczce w tom yum zjedzonej u Pana Francuza na Nocnym Markecie. My jedliśmy u niego ostrygi z kimchi i domowym sosem tabasco. To była klasa sama w sobie. Niestety na płaszczkę się nie … Czytaj dalej
slodkokwasnapl
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 286dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji, bo to zależy od ilości bulionu i tego jak gęsty lubicie sos ) i gotowe :) Podaję z ryżem lub ziemniakami, makronem albo kaszą np. jaglana. Smacznego
Kuchnia Viki
Owsianka z gruszką w sosie daktylowym 272Dziś chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem na pyszne śniadanie. Polecam Wam prostą w przygotowaniu owsiankę z gruszką w sosie daktylowym. Szybko, smacznie i pożywnie – za to właśnie lubię owsianki. Są idealna na dobry początek dnia, jak i na jego zakończenie. Czy Wy też często robicie owsianki? Jakie są Wasze ulubione połączenia? Składniki: (na 1 większą porcję
Słodkie okruszki
Domowy keczup z papryką 170możemy jeszcze kupić tańsze pomidory, drugiego sortu, z popękaną skórką czy lekko zgniecione, aby zyskać jeszcze lepszą cenę. Wróćmy do naszego keczupu. To już trzeci przepis na ten sos pomidorowy. Domowy keczup obojętnie z którego przepisu, smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Czuć w nim prawdziwe pomidory, a nie chemiczne dodatki. Jeśli mamy dzieci w rodzinie, które uwielbiają keczup
Mieszam w Garnku
Keczup z cukinii 244pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć z keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki. Drukuj Keczup
Mieszam w Garnku
Miętowy sos z fetą 282Lato!!! Mięta w ogrodzie rozrosłą się jak szalona... Tyle pysznych rzeczy do przyrządzenia. Dziś decydowałam się na sos miętowy z mocnym akcentem fety, świetny jako dip lub dodatek do grillowanych lub pieczonych warzyw. Składniki: 40 g świeżej mięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką gęstość chcemy
Pora na pora i pomidora
kalafior z beszamelem 313miękkości). Następnie odcedzamy, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wlewamy mleko, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym zalewamy kalafior, na wierzchu układamy kawałeczki masła. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 200 st. C przez ok. 20 min. Podajemy na ciepło z natką pietruszki. Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
makaron z sosem z cukinii 192dodajemy do marchewki z czosnkiem. Całość dusimy do miękkość. Pod koniec dodajemy 3 łyżki sera, natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Danie podajemy na ciepło, posypane resztą sera i natką pietruszki. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia
Croque Monsieur - najlepsza kanapka świata 502kipią ale faktycznie jest ona pyszna, raz na jakiś czas taki zastrzyk energii i kalorii nie zaszkodzi. Ta moja francuska kanapka w składzie ma ser Gruyère, musztardę Dijon, sos beszamelowy i parmezan a do tego pyszna szynka długodojrzewająca jamon serrano oraz chrupiąca grzanka a efekt? sami sprawdźcie. Croque Monsieur - najlepsza kanapka świata. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie