będzie surowe (najlepiej sprawdzić organoleptycznie) ;-P 5. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną paprykę. 6. Doprawiamy do smaku 7. Gotujemy ulubiony makaron, na talerzach polewamy makaron sosem i gotowe!;) . P.S. Całość można posypać żołtym serem, mozarellą, bądź parmezanem
Kuchnia Pełna PasjiObtoczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku oraz płatkach. 4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wkładamy kąski, smażymy aż mięsko nie będzie surowe;-) a płatki złociste:) Kąski można podawać z sosem czosnkowym: 1łyżka jogurtu naturalnego, łyzka majonezu, szczypta cukru, szczypta soli, zioła prowansalskie, ząbek czosnku
Kuchnia Pełna PasjiDanie to przypomina mi moją babcie, która serwowała dla nas przepysznego kurczaka w sosie śmietanowym. Moja wersja tego posiłku jest nieco odmienna, jednakże na stałe zagościła w moich domowych przepisach, powstaje bardzo szybko oraz cieszy smakiem:) Składniki: 0,5kg makaronu świderki/penne, pierś z kurczaka, śmietana 12%, duża cebula, 3-4 ząbki czosnku, bazylia, oregano, kostka rosołowa, pieprz, sól
Kuchnia Pełna Pasjitarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. 4. Rolujemy ciasto:) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na 15 minut. Roladę możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie
Kuchnia Pełna PasjiKokosowe awokado pancakes* z sosem wiśniowym *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko
More food, love and dreamspikantna marynata jest doskonała do wieprzowiny lub drobiu. Używać jej osobno albo połączyć z ulubionym sosem do grilla . Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ łyżki gruboziarnistej soli 3 łyżki chili 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka sproszkowanej musztardy 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki i delikatnie wklepać w wieprzowinę
naRuszciegodzin a duże kawałki wołowiny takie jak pieczenie 4-6 godzin (lub całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik
naRuszciegotowania klusek. Dodać ser pleśniowy gorgonzola, poszatkowaną sałatę , serki w plasterkach. Gotować przez 1 minutę do rozpuszczenia się serów i wyłączyć gaz. Ugotowane kluski ziemniaczane połączyć z sosem, dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkajest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina
PastelFoodMożecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół (świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami. Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek Wywaru grzybowego nigdy nie wylewam - jeśli nie jest mi potrzebny w danej chwili, zamrażam na inną okazję
Szybko SzybkowarJeśli ktoś jeszcze nie wie co zrobić na piątkowy obiad, to polecam pyszną rybkę w bardzo aromatycznym sosie. Przepis jakiś czas temu otrzymałam od Olgi. Niezwykle rzadko trzymam się dokładnie tego, co zostało podane w przepisie. W tym przypadku jednak chciałam wiernie oddać smak, który ktoś zapisał wcześniej na kartce i wolałam nie eksperymentować :) Czytaj więcej
bistro mamagłodni, ale czujemy, że jednak coś powinniśmy zjeść, bo za chwilę głód jednak da o sobie znać, wtedy najczęściej na stole ląduje mieszanka na bazie sałat, bakalii, owoców i sosu vinaigrette. Zmienia się zaledwie kilka składników. Zawsze są też grzanki lub bruschetty. Jest dużo, lekko, kolorowo i smacznie. Piersi kurczaka można pokroić i ułożyć na sałacie jeszcze gorące, ale równie
bistro mamarzadko, bo nie mam cierpliwości do krojenia. Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem. Makaron, kurczak wędzony, sezam i sos sojowy pasują do siebie wyśmienicie. Pozostałe składniki niech nas nie ograniczają :) Czytaj więcej
bistro mamaczasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na kwartał zupełnie wystarczy. W przygotowaniu dość pracochłonna, w końcu trzeba przygotować dwa sosy i obgotować makaron. Na niektórych opakowaniach można spotkać informację, że można ten krok pominąć. Nigdy nie zaryzykowałam i zawsze płaty lasagne lekko obgotowuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Dodałam
bistro mamachcemy zapanierować mniejsze trójkąty. Wtedy należy zrobić to bardziej starannie. A dodatki sera dowolne. Ja najbardziej lubię z żurawiną lub ostatnio odkrytą borówką z gruszką. Mąż woli z sosem czosnkowym. Migdałową panierką był zachwycony. Do tego obowiązkowo sałata z ulubionymi dodatkami. Czytaj więcej
bistro mama