poszukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką
Gotuj z Blue Ravenposzukiwania idealnej bułki do burgerów nadal trwają, ale nie oznacza to, że nie będziemy mieć burgerów. Dzisiaj z buraków, z nutką aioli. Cóż to jest aioli? To tradycyjny czosnkowy sos prowansalski. Żółtka ucieramy z czosnkiem i musztardą, następnie powoli dolewamy olej oraz sok z cytryny i ubijamy trzepaczką
Gotuj z Blue RavenWlać mleczko kokosowe i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Zagotować i trochę zredukować na małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić
Kulinarny karnet ChristopheraOmlet z łososiem i sosem tzatziki SKŁAD: 2 jajka L 50 g łososia wędzonego 50 g jogurtu przyprawa tzatzyki (użyłem z prymatu najlepsza jest) PRZYGOTOWANIE : Oddzielamy żółto od białek Ubijamy białko na sztywno Dodajemy żółtko do białka, lekko mieszamy Dodajemy łososia pokrojonego w kawałki, sól,pieprz Na patelnie wlewamy niewielka ilość oleju i rozsmarowujemy papierowym
Sylwetka Od KuchniŚwieży szpinak kusił mnie wczoraj soczystą zielenią na bazarze :-). A ponieważ lubię mieć w lodówce jakiś sos "na szybko" do makaronu, padło na pesto ! Szpinakowe pesto Składniki: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan sól, pieprz Wykonanie: Szpinak płuczemy
Kulinarne przygody GatityPrzepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku . W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy się mogli delektować cały rok własnoręcznie wyprodukowaną ostrą salsą. Wykorzystam ją do quesadillas z kurczakiem albo do quesadillas z serem . Kto ma ochotę, niech się spieszy, bo jeszcze na targach mamy
Kulinarne przygody Gatityajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować w słoikach, żeby pozostała
Kulinarne przygody GatityGotowana w niezłej mieszance: mleko kokosowe, pasta krewetkowa, sos rybny, miód i różne przyprawy. Może być podana jako deser, jedno z dań lub jako dodatek. U nas była dodatkiem do kaczych nóg upieczonych z imbirem. Ostra, słodka, słona, pyszna. Sam … Czytaj dalej
slodkokwasnaplminut. Do 2 łyżek oliwy dodałem sok z limonki oraz łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszałem. Sałatę roszponkę wymieszałem z pomidorami koktajlowymi, których nie zużyłem do szaszłyków i całość polałem sosem z oliwy, soki z limonki i miodu. Na talerze wyłożyłem ziemniaki, które delikatnie polałem kefirem z koperkiem, a następnie posypałem z wierzchu niewielką ilość pozostałego koperku. Szaszłyki i sałatę
Wyprawy kulinarneosób): 2 szkl. mrożonych owoców morza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy do podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym
Tajskie smakikurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę
Tajskie smakiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam mój przepis na sałatkę, którą uwielbiam i mogłabym jeść bardzo często. Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Można ją podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu. Post Sałatka z brokułów
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. Wszystko polane sosem miodowo – cytrynowym. Przepyszna sałatka z ciekawą kompozycją smakową. Polecam każdemu Post Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina
PastelFoodlubię w zestawie i nic mnie nie przekona by to zmienić. Do sałatki przygotowałam słodko- kwaśny dresing przygotowany z: 1 łyżeczki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię