sosy - 72734 przepisów (strona:2535/4849)

Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i szparagami 225

dodajemy gałkę muszkatołową i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy stopniowo do naszego sosu, mieszamy i gotowe Smacznego

Kuchenne Wariacje
Makaron z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami 356

możemy zrobić niezliczoną ilość różnorodnych, pysznych potraw Danie powstało z składników sklepu Lidl Polska z tygodnia kuchni włoskiej. Mi osobiście najbardziej zasmakowały suszone pomidory czereśniowe i sos z pomidorów daktylowych. Co prawda tydzień włoski w Lidlu trwał do niedzieli, ale może zdążycie jeszcze dokupić kilka produktów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu

Marta Gotuje
Sos boloński na zimę 260

Przerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sos do lasagne w słoikach 189

Cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku. Przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną

Wiem co jem
Pesto z rukoli 197

obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
.524. brownie z zielonego 170

jedno porcjowe brownie z awokado, z czekoladą i sosem toffi~  inspiracja . Zmiany: dodałam jeszcze dodatkowe 15g czekolady :3 Wracam do szkoły :( Na dwa dni - jaki w tym sens?! Whatever, byle do 20 stycznia! (ferie

breakfast of dreams
chow mein z orzechowym tofu i brokułem 202

porcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody, 1-2 łyżki sosu sojowego Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego i odcisnąć wodę. Pokroić w kostkę. Masło orzechowe rozpuścić. Składniki marynaty dokładnie połączyć (masło orzechowe po dodaniu płynu może zbić się w twardą masę

chili & sugar
wegańskie i bezglutenowe mini-pasztety fasolowe z żurawiną 215

20cm ~2 puszki (500g) białej fasoli, *można ugotować ją samemu jeśli wolcie* ~3 łyżki oleju rzepakowego ~50g suszonej żurawiny ~przyprawy: majeranek, pieprz czarny/ziołowy, suszony czosnek ~2 łyżki sosu sojowego Tamari ~8 listków laurowych Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie, następnie mielimy/blendujemy/miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny (nie próbowałam piec

chili & sugar
Makaron z sosem orzechowo-śmietanowym 145

znowu ja będę musiał rządzić kuchnią. Heh, takie życie :) Tym razem szperając po internecie Madzia natknęła się na  http://slodkapasja.blox.pl . A tam z kolei zauważyła tytułowy makaron z sosem orzechowym. Tak wizualnie to może nie jest jakoś wielce śliczny (ot, makaron jak makaron), ale smak ma niepowtarzalny. Prawdę mówiąc nigdy dotąd nie jadłem takiego połączenia smaków. Makaron z nutką

Marder&Marder Manufacture
Majonez domowy 199

burgerze. Wczoraj był keczup, dzisiaj majonez. Bo ani bez keczupu, ani bez majonezu (najlepiej takich domowych właśnie) idealny burger nie istnieje. Warto poświęcić parę chwil i zrobić takie domowe sosy, bo są naprawdę pyszne. Te sklepowe kompletnie się nie umywają. Zrobione samemu to zupełnie inna liga. Z tym, że o ile taki keczup postoi w lodówce pewnie dość długo

Marder&Marder Manufacture
Pikantny sos śliwkowy do mięs i wędlin 193

wiadomo co zrobić, to trzeba przerobić na coś co może długo postać. My użyliśmy papryczki suszone, ale jeżeli macie świeże to również doskonale się sprawdzą w tym sosie. No i oczywiście śliwki nie musza być mrożone :) Potrzebujemy: 2 kg śliwek ok. 10 ostrych papryczek 3 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 250 g cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli

Marder&Marder Manufacture
Pappardelle i kurczak w sosie serowym 344

oknem dziś pięknie, słoneczko świeci, dlatego postawiłam na iście wiosenne kolory :)  Jeśli przejadły ci się klasyczne filety, możesz zrobić duszone w sosie serowym podane z grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt! Składniki 250 g makaronu pappardelle 500 g fileta z kurczaka 1/2 pora 1/2 papryczki chili czerwonej 4 łyżki oliwy

Wanilia i Kardamon
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 245

Przesmażamy wszystko przez około 2 minuty, następnie zalewamy esencjonalnym bulionem. Wrzucamy również liść laurowy, ziele oraz pieprz ziarnisty. Na niewielkim ogniu dusimy mięso do momentu, aż będzie kruche, a sos zgęstnieje. W trakcie duszenia można uzupełniać delikatnie poziom płynu. Pod koniec duszenia przyprawiamy całość sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Smakują świetnie z kiszonymi ogórkami i kaszą gryczaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Bardzo prosty, staropolski sos z suszonych grzybów 183

grzyby miksujemy, jednak na niezbyt gładką masę. Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z płynem grzybowym. Dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Dorzucamy zmiksowane grzyby, a cały sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą estragonu

Kuchenna Kontrrewolucya
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 225

zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Mieszamy go ze śmietaną, posiekaną dymką i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe placki podajemy na talerzu z porcją sosu posypaną szczypiorkiem tak, by można było je łatwo "pomaczać". ;) Święta nasza ojców mowo, Jakaż twoja moc, Że przetrwało polskie słowo Przez wiekową noc. M.Zientara-Malewska

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania