sosy - 72734 przepisów (strona:2543/4849)

Miętowe pesto 241

pesto regulujemy właśnie dodatkiem oliwy – im więcej – tym będzie rzadsze, więc dopasujmy jej ilość do własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje

mojewypiekiinietylko
Pico de gallo ostra czerwona salsa 205

trudność: łatwe rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty składniki i przygotowanie: Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. Ilość: 2 ½ szklanki Składniki

w mojej kuchni
SOS PIECZARKOWY 205

podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.   Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość

w mojej kuchni
Sos koperkowo czosnkowy 191

Przepis na Sos Koperkowo-Czosnkowy . Zapraszam do wypróbowania . Polecam CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Dip koperkowy 233

Alternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku  Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można

Pudełko rozmaitości
Sos winegret 385

oliwek 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wlewamy/ wkładamy do szklanki lub słoiczka i energicznie mieszamy. Sos można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca, więc warto od razy zrobić kilka porcji

Humanistka w kuchni
Domowy ketchup 185

ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy  w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić na dwie części. Następnie wlewamy sos do jak najszerszego garnka, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy.  Potem na małym ogniu gotujemy około 2 h, Wyciągamy ziele i liść laurowy. Gorący wlewamy do słoiczków i zagotowujemy

Humanistka w kuchni
Sos czosnkowy 205

Sos czosnkowy, podstawa do wielu dodatków, sałatek, do mięs, albo jako dip. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
sos chili 220

Sos warty wiedzy, również świetnie sprawdza się jako dip lub do np. poczciwych placków ziemniaczanych :) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Guacamole 231

Guacamole, inaczej pasta z awokado, podstawa wielu przekąsek, jako dipu, można na nim oprzeć sos jako dodatek do dań Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Pańskie tosty 1077

Gorące mleko mieszamy z chłodnym mlekiem z zasmażką. Gotujemy, cały czas mieszając na małym ogniu, aż wszystko zgęstnieje.  Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.  Gotowym sosem smarujemy kromki chleba, na każda kładziemy ser, szynkę, kukurydzę i pieczarki.  Składamy na pół.  Zewnętrzne strony smarujemy masłem i smażymy na patelni, z każdej strony po kilka minut

Lawendowe Niebo
869. Sernikowy krem jaglany. 216

sernikowy" krem jaglany*  z sosem owocowym (wiśnie, truskawki, maliny, borówki) Ferie kończę kolejną imprezę. Tym razem ze znajomymi D ^^ A teraz zmykam piec kolejną porcję muffin

More food, love and dreams
Sos pieprzowy 242

wykonania Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem (najlepiej zmiksować żeby nie było grudek jogurtu), dodać czosnek granulowany, pieprz kolorowy i naprawdę dużo pieprzu czarnego (oczywiście ilość zależy od preferencji smakowych). Sos nadaje się do pizzy, tortilli, kebaba, placków ziemniaczanych

Mix smaku
Domowe sushi na każdą okazję 463

kulek nie przypominają (ale to nieistotne :) ) i układamy je na łyżkach, na półmisku. Najlepiej jest za wczasu posolić nasz "tatar", ponieważ będziemy go jedli bezpośredni ze sztućców i użycie sosu sojowego będzie niewygodne. Gdy przygotowania dobiegają końca, stół jest pięknie nakryty, śliwkowe wino Choya rozlane do kieliszków wszystko już gotowe, maki zawinięte przez sushi-masterki, pokrojone przez sushi-mastera

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania