sosy - 72234 przepisów (strona:2521/4816)

Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem 522

zapiekani, zupy jak i sałatki. Tym razem zrobiłam sałatkę z brokułem w towarzystwie pomidorków koktajlowych, jajek i kukurydzy. Podałam ją z sosem czosnkowym. Wyszła pyszna. Polecam Post Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
882. Makaron na słodko. Z masłem orzechowym. 189

Makaron w "sosie" orzechowym*; z bananem  *masło orzechowe+mleko Jak zwykle w pędzie. Jak zwykle pewnie będę biec na pociąg.. Szybkie śniadania ratują rano życia

More food, love and dreams
Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone 367

minutę. Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Gdy ryż już będzie prawie gotowy (zajmie to około 15-17 minut) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Tuż przed podaniem dodaj sery mascarpone i grana padano (można zastąpić cheddarem). SMACZNEGO

Kredowe Menu
Pulpeciki w sosie koperkowym 184

startą marchewkę.  Następnie dodajemy pojedynczo pulpety. NIE przerywamy wrzenia.  Gotujemy pod przykryciem przez 20 min.  Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał.  Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem.  ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą

Kolejny blog o gotowaniu
Pho bo z grilowana wołowina i makaronem banh da 242

Zupa, zupeczka, zupunia. Pho. Modna, hipsterska czy jeszcze jakaś tam. My ją znamy od dawien dawna, zanim jeszcze wszyscy o niej mówili. Co tydzień, a później

slodkokwasnapl
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 231

marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 100 minut, aż warzywa

GRUBY WAŁEK
Marynaty i przyprawy do steków 215

odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki

naRuszcie
Miętowe pesto 204

pesto regulujemy właśnie dodatkiem oliwy – im więcej – tym będzie rzadsze, więc dopasujmy jej ilość do własnego gustu. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Miętowe pesto to sos, który spełnił swoje zadanie. Idealnie sprawdził się w swojej roli, jako dodatek do mięsa jagnięcego. Bardzo intensywny i aromatyczny o pięknej barwie. Tak jak pesto bazyliowe, tak i miętowe nadaje

mojewypiekiinietylko
Pico de gallo ostra czerwona salsa 158

trudność: łatwe rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty składniki i przygotowanie: Standardowy, pikantny dodatek we wszystkich meksykańskich restauracjach. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, papryki jalapeño (w ilości zależnej od wytrzymałości przygotowującego), kolendry, mielonego kminu, chlustu keczupu, który lubię dodawać dla wzbogacenia smaku i uzyskania właściwej konsystencji. Zawsze doskonale się sprawdza z krakersami lub chipsami kukurydzianymi. Ilość: 2 ½ szklanki Składniki

w mojej kuchni
SOS PIECZARKOWY 184

podsmażyć na masełku w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.   Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość

w mojej kuchni
Sos koperkowo czosnkowy 177

Przepis na Sos Koperkowo-Czosnkowy . Zapraszam do wypróbowania . Polecam CZYTAJ DALEJj

Sylwetka Od Kuchni
Dip koperkowy 212

Alternatywa do sosu czosnkowego. Delikatny, śmietankowy dip. Idealny do pasztecików, przystawek a także do obiadu. Składniki ( na 250g dipu): 150g jogurtu naturalnego, 50g majonezu, mały ząbek czosnku, 20 ml śmietany 18%, 30g świeżego koperku, cukier, sól do smaku  Koperek myjemy i drobno siekamy. Jogurt, majonez, śmietanę łączymy w jednolitą masę, dodajemy przeciśnięty czosnek i koperek. Doprawiamy do smaku ( można

Pudełko rozmaitości
Sos winegret 355

oliwek 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wlewamy/ wkładamy do szklanki lub słoiczka i energicznie mieszamy. Sos można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca, więc warto od razy zrobić kilka porcji

Humanistka w kuchni
Domowy ketchup 167

ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy  w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić na dwie części. Następnie wlewamy sos do jak najszerszego garnka, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy.  Potem na małym ogniu gotujemy około 2 h, Wyciągamy ziele i liść laurowy. Gorący wlewamy do słoiczków i zagotowujemy

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania