Makaron spaghetti z kakaowym sosem z awokado; malinami Dobra po wymieszaniu nie wyglądało to tak uroczo(przed w sumie też) jak np. ten , ale było równie smaczne ^^ jednak wiecie, bo czas się kurczy, bo 5, bo pociąg nie czeka
More food, love and dreamslekko się przyrumienić... Na szczęście już po wszystkim i podniesienie ręki nie kończy się godzinnymi jękami ;) Idealnym lekiem na poparzenia słoneczne lub brak poparzeń (ogółem na wszystko) jest sos BBQ! A co do tego? Pieczarki! Jeśli
wegetalerzeDeser pyszny i robi się go bardzo szybko. Polecam serdecznie do zrobienia bo jest tego wart, lekko słodki z kwaskowatymi śliwkami. Sos karmelowy robiłam według przepisu tutaj [ klik ] Polecam gorąco i życzę smacznego. Tarta ze śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś kolejna propozycja salsy czyli sosu meksykańskiego. Tym razem salsa cudnie nadająca się do mięs i potraw z grilla ale możecie ją zajadać z czym dusza zapragnie. Jest lekka i aromatyczna, pyszna. Salsa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepęczki świeżych białych szparagów kilka plasterków ulubionej szynki ( najlepsza jest parmeńska ) sos beszamelowy (przepis w poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około
Jemy Pijemyszaro-czarnym myślom. Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na český guláš
Kuchnia PrezydentowejSos szpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 200 g śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować na małym ogniu
Mama Gotujedodajemy gałkę muszkatołową i tymianek i mieszamy. Na końcu wlewamy śmietankę i chwilę wszystko dusimy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron wrzucamy stopniowo do naszego sosu, mieszamy i gotowe Smacznego
Kuchenne Wariacjemożemy zrobić niezliczoną ilość różnorodnych, pysznych potraw Danie powstało z składników sklepu Lidl Polska z tygodnia kuchni włoskiej. Mi osobiście najbardziej zasmakowały suszone pomidory czereśniowe i sos z pomidorów daktylowych. Co prawda tydzień włoski w Lidlu trwał do niedzieli, ale może zdążycie jeszcze dokupić kilka produktów. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu
Marta GotujePrzerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti. Czytaj więcej
Wiem co jemCukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku. Przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim produktem, jest sos pomidorowy z papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną
Wiem co jemobiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki piniowe i oliwa. Podawany jest do makaronu, sera lub chleba. Czytaj więcej
Wiem co jemjedno porcjowe brownie z awokado, z czekoladą i sosem toffi~ inspiracja . Zmiany: dodałam jeszcze dodatkowe 15g czekolady :3 Wracam do szkoły :( Na dwa dni - jaki w tym sens?! Whatever, byle do 20 stycznia! (ferie
breakfast of dreamsporcje ~75g makaronu chow mein ~300g brokuła ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego lub marynowanego ~marynata do tofu: 20g masła orzechowego, 1-2 łyżki wody, 1-2 łyżki sosu sojowego Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego i odcisnąć wodę. Pokroić w kostkę. Masło orzechowe rozpuścić. Składniki marynaty dokładnie połączyć (masło orzechowe po dodaniu płynu może zbić się w twardą masę
chili & sugar20cm ~2 puszki (500g) białej fasoli, *można ugotować ją samemu jeśli wolcie* ~3 łyżki oleju rzepakowego ~50g suszonej żurawiny ~przyprawy: majeranek, pieprz czarny/ziołowy, suszony czosnek ~2 łyżki sosu sojowego Tamari ~8 listków laurowych Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie, następnie mielimy/blendujemy/miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny (nie próbowałam piec
chili & sugar