Buraczana owsianka; sosem kakaowym z tahini i gorzką czekoladą proszę o kciuki, bo geometria analityczna i ja .. cóż.. nie pasujemy do siebie im więcej zadań zrobiłam, tym bardziej nic nie umiałam .. także kciuki bardzo mocno zaciśnięte się przydadzą
More food, love and dreamsoleju obsmażyć każdy kawałek mięsa. Na koniec dodać grubo pokrojonego pora i przyprawę z pomidorów, chwilę smażyć. Podlać ok 1/2l gorącej wody i dusić pod przykryciem do czasu aż sos się zredukuje mniej więcej o połowę a mięso będzie miękkie. Można podawać z ryżem lub kaszą i ulubioną surówką
Smakołyki Asipomidorach i winie) – wciąż dość rzadkie danie na naszych stołach. A szkoda. Mięso jest niezwykle kruche, delikatne, wilgotne. Dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Delikatny naturalny sos z warzyw i z dodatkiem pomidorów nadaje niezwykły aromat. Składniki: ok. 0,5 kg policzków wieprzowych (6 sztuk) 2-3 marchewki 1 por 3-4 ząbki czosnku 0,5l bulionu warzywnego
Pociąg Do Kuchniłyżeczka suszonego imbiru garść świeżej kolendry ewentualnie 2 łyżeczki ziarenek kolendry, zmielonych w moździerzu garść świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego Kaszę przelać wrzątkiem, wypłukać kilka razy na sicie, ugotować na sypko w 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody, od momentu zagotowania wody, gotować 20 min pod przykryciem na małym
moj przepis naBatatowy serniczek; z sosem daktyle-tahini Ledwo co wróciłam, a już wracam.. cudownie, dobrze, że zaraz weekend ;) sernik do pudełka, kawa do termosu i (znów) szkoła
More food, love and dreamsBardzo szybka w przygotowaniu. Dzięki Remuladzie duńskiej firmy Folwark jest dobrze doprawiona i aromatyczna. Składniki 1 puszka tuńczyka w wodzie 1-2 ogórki kiszone kawałek pora 2-3 łyżki sosu Remulada duńska firmy Folwark pieprz grubo … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypatelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje
Smakołyki AsiGryczane gofry buraczane z tahini, gorzką czekoladą i sosem kakaowym, maliny po jakiś 29 godzinach bez snu, godzinnej próbie przespania się takie śniadanie się należy ^^ jedno powiem "pysznie" <.3 dużo ostatnio wszystkiego naraz, może tak doba dłuższa o kilka godzin
More food, love and dreamspapryczki pozbawione pestek (papryczki mam działkowe nasze polskie). Dodać pozostałe składniki. Zamknąć naczynie. Nastawić czas 10 min/100*C/ obr. od 2 do 7 (zwiększać stopniowo). Gotowy piekielny sos zawekować
ClauditteMissCookingBardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko 1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli
Bajeczna Kuchniatuńczykiem i pieczarkami Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g) - 1 por - 1 łyżka masła - 300 g pieczarek - sól, pieprz - 3 jajka - 250 g śmietanki 18% - gałka muszkatołowa - 50 g sera gouda - kilka gałązek natki pietruszki Forma na tarte
Kuchenne WariacjeDziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki. Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe
PychotkaaaKarkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach mięsa tzw. kieszonki, które nadziewam różnymi dodatkami. Ale zawsze karkówka przykryta jest „pierzynką” z plastrów sera i mieszanki sosu z majonezu i ketchupu. Tym razem karkówka ma kieszonki, do której włożone zostały pokrojone pieczarki i cebula. Tak zapiekana karkówka jest idealna na wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Polecam jeść prosto zdjęte z patelni, kiedy ser jest roztopiony i pięknie się ciągnie. Zachęcam do podawania ich z sosem czosnkowym - klik Smacznego
Kolejny blog o gotowaniu